Aerojel Nedir

Aerojel iki bilim insanının tutuştuğu iddia sonucu ortaya çıkan mükemmel cisimlerdir. Aerojeller son yıllarda çok önem kazanmış başta uzay teknolojisi, ısı, ışık, elektrik yalıtımı başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Peki aerojelleri biraz daha yakından tanıyalım: Aerojel dünyanın en hafif ve yoğunluğu en düşük katı cismidir öyle ki %99.8 i havadan oluşur yani neredeyse tamamı havadan oluşur. Aerojelin bu kadar büyük bir kısmı havadan oluştuğu için bir gramının yüzey alanı 250 m² kadar çıkabiliyor bu kadar büyük bir yüzey alanıysa süper-yalıtkan bir malzeme olmasını sağlıyor. Aerojeller 1300 derece ısıya kadar dayanabilmektedir. Aerojellerin tüm yüzeyi delikli porlardan oluşmaktadır ve bu porlar sayesinde kinetik enerjiyi emer kurşun geçirmezler.

aerojel

Aerojel Hakkında Bilgiler

Aerojellerin doğaya zararları bulunmaz tek kalıntıları kumdur. Aerojellerin yoğunluğu havanın yoğunluğundan 6 – 7.5 kat daha azdır. (aerojelin özkütlesi:0.00011, havanın özkütlesi: 0.0004)

Peki neden havada uçmuyorlar?

Aerojelin boş uzaydaki özkütlesi 0.00011 kg/cm³ dür ama boş olmayan uzayda aerojelin yüzeyi tamamen deliklerden oluştuğu için bu deliklerin içi hava ile doludur porların içerisindeki havanın kütlesi ve maddenin kütlesinin aerojelin hacmine oranı havanın yoğunluğundan biraz daha büyük olacağı için havada uçmazlar.

Aerojellerin kimyası ve üretimi:

Aerojeller ilk önce jel haldedir. Bu jel, silika ve etanol gibi bir sıvı çözücüden olusur ve alkojel adı verilir. Alkojeller de silikon alkoksitin (Si(OR)4) bir çözücü içinde suyla polimerize edilmesiyle oluşturulur. Buradaki tepkimede alkoksit molekülleri hidrolizle bir araya gelerek silikon-oksijen bağları yapar ve böylece mini polimerler olan oligomerler oluşur. Bu oligomerler de bir araya gelerek daha sonradan jelin katı bölümünü oluşturacak olan büyük moleküleri oluştururlar. Alkojellerdeki silika dizilimi minik etanol paketçikleriyle doludur. Jel içerisindeki bu minik etanol paketlerine nano-gözenek adı verilir.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?