Ana SayfaBilimFelçli Hastalar İçin Dil Kontrollü Tekerlekli Sandalye

Felçli Hastalar İçin Dil Kontrollü Tekerlekli Sandalye

Felçli Hastalar İçin Dil Kontrollü Tekerlekli Sandalye; Klinik testler felçli bireylerin -dilleri ile- tekerlekli sandalye ve bilgisayar kullanabileceklerini gösteriyor. Uygulama Vücut delme sanatı olarak da tanınan”body piercing” esasına dayanıyor.

dil kontrollü tekerlekli sandalye felç

Böylece Uzmanlar felç geçiren kişilerin başta dil olmak üzere kaş, burun gibi vücudun çeşitli yerlerine takılan küpe, hızma ya da metaller sayesinde tekerlekli sandalye ve bilgisayarları kullanabilmeye çalışıyor.

Daha önceki teknolojide tekerlekli sandalye kamıştan üflenen havayla hareket ettiriliyor veya sesli komut aygıtları kullanılıyordu.Dil ile yönetim ise üfleme yöntemine göre üç kat daha hızlı .

Georgia Teknoloji Enstitüsü Elektronik ve Elektrik Mühendisliği bölümünden doçent Maysam Ghovanloo, estetik açıdan daha başarılı (yüzü kapayan bir kamış olmadan) ve daha ergonomik bir teknoloji ile sesli komut aygıtlarından daha kullanışlı olduğunu belirtiyor.

Dil Sürüş sisteminde Dil üzerine yerleştirilen küçük bir mıknatısın yarattığı manyetik değişim özel aygıtlar tarafından algılanıp bunu çeşitli araçların kontrol edilmesine imkan veren komutlara dönüştürebiliyor.

dil kontrollü tekerlekli sandalye

Motor yetenekleri açısından güçlü bir kas olan Dilin her hareketinin, kulaklığa gönderdiği sinyaller Kulaklıktaki sensörlerle akıllı telefona aktarılıyor. Bu sinyaller akıllı telefondaki mevcut uygulama ile komuta dönüşerek tekerlekli sandalyeyi hareket ettiriyor.

Beyinden gelen elektrik sinyallerini komuta dönüştürebilen sistemler de mevcut fakat hala gelişim aşamasında olan bu sistemler kullanımları sırasında yoğun konsantrasyon gerektiriyor.

Cihazı ticari olarak geliştirebilmek için bir şirket kuran Ghovanloo ve ekibinin FDA onayı için yeni testlere ihtiyaçları var.

Georgia Teknoloji ekibi cihazdaki kulaklıktan kurtulmak için çalışıyor.

Ghovanloo ise yaşamı kolaylaştıran bu cihazın birkaç yıl içinde satışa çıkarılacağını söylüyor.

Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde elektrik mühendisi olan Doç Dr Maysam Ghovanloo dil aygıtının yaratıcısı. Ghovanloo, hasta dilini hafifçe oynattığında tekerlekli sandalyenin harekete geçtiğini söylüyor:

“Dil beyne duyusal sinyaller göndermenin yanında çok daha iyi bir motor beceriye sahip.”

Ghovanloo’ya göre, felçli hastalar için dil aygıtı sesli komut aygıtlarından daha kullanışlı.

Beyinden gelen elektrik sinyallerini komuta dönüştürebilen sistemlerse hala gelişim aşamasında ve kullanımları yoğun konsantrasyon gerektiriyor. Ghovanloo, hastaların dil aygıtını kullanmayı birkaç saat içinde öğrendiğini söylüyor ve yeni hedeflerinin bu aygıtı başka alanlarda kullanmak olduğunu söylüyor:

Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde, tekerlekli sandalyenin yanında, bilgisayar, televizyon, klima, yani aklınıza gelen her türlü cihaz bu şekilde komuta edilebilir.

Georgia Teknoloji ekibi manyetik sensörleri diş teline yerleştirerek kulaklıklardan da kurtulmayı hedefliyor.

Ghovaloo dil aygıtının birkaç yıl içinde piyasaya sürüleceğini söylüyor.

Hülya Reis
Hülya Reis
"İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu- Radyobiyolog"
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?