Ana SayfaSerbest KürsüDoğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır

Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır

Doğalgaz nedir? Yeryüzünde yaşamış olan canlı türlerinden, hayvan, bitki ve insan topluluklarının yaşam sürelerinin tamamlanmasından sonra toprakta bulunan ayrıştırıcı mikroorganizmalar aracılığı ile kalıntıların parçalanması sonucunda oluşan petrolün farklı bir türüdür. İçeriği gaz karışımından oluşur. Bu gazın rengi yoktur ve aynı zamanda yanıcılık özelliği vardır.

Bileşiminde hangi maddeler bulunur?

Büyükbaş hayvanların da bir kısmında bulunan metan gazı ve mutfak tüplerinde bulunan propan, bütan ve etan gazı temel bileşenleridir.

Doğalgaz’ın üretim yerleri?

Büyük buz kütleleri ile kaplı olan ve insanın yaşamasının zor olduğu, soğuk diyar diye tabir edilen Antarktika adlı kıta dışında, Dünya üzerindeki birçokk kıtada doğalgaz üretimi gerçekleşmektedir. Dünya’nın en büyük doğalgaz rafinelerine sahip ve en büyük üretici konumundaki ülkelerin başını süper güç olan Amerika çekmektedir. Süper gücü İran, Hollanda, Rusya ve Kanada takip etmektedir.

Türkiye’nin doğalgaz ithal ettiği ülkeler?

Ülkemiz doğalgaz ihtiyacının büyük bir bölümünü Rusya’dan karşılamaktadır. Rusya’yı İran, Azerbaycan, Cezayir ve Nijerya takip etmektedir.

Doğalgaz’ın insan sağlığına etkileri?

Normalde renksiz ve kokusuz olan bu gazların içerisine konulan yapay bir madde sayesinde insanların bu kokuyu algılayarak gaz kaçaklarını fark etmesi sağlanır. Normalde insan sağlığını doğrudan etkilemez. Sadece, kişinin oksijen almasının önüne geçerek, akciğerlere Doğalgaz’ın dolmasını sağlar. Kişi nefes alamama sonucu denge kayıplarına maruz kalır.

Doğalgaz sızıntıları patlamalara neden olur mu?

Evet olur. Sıkışan gazlar patlama ile üzerlerinde birikmiş olan enerjiyi açığa çıkarırlar.

Doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır?

Öncelikle içerisinde yaşanılan binanın kurulum aşamasında dış ve iç cephe izolasyonlarının tam olarak yapılması gerekir. İzolasyon sayesinde bina, dışarı ile herhangi bir ısı alışverişine izin vermez. Böylece ısı herhangi bir kayba uğramadan içeride kalır. İkinci olarak, her bir dairenin pencereleri PVC yapılmalıdır. Üçüncü olarak, doğalgaz kombisinin belirli periyotlarla yapılan kontrolleri, aksatılmadan düzenli olarak yapılmalıdır. Kalorifer peteklerinin önü açık tutulmalı, ısının bütün odaya yayılması sağlanmalıdır. Güneşli günlerde doğalgaz kapatılmalı ve güneşin ısısından faydalanılmalıdır.

Şeyma Keskin
Şeyma Keskin
Mustafa Kemal Üniversitesinde elektrik elektronik mühendisliği okumaktayım . Mühendis Beyinler'de tecrübelerimi sizler ile paylaşacağım.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?