Havada Yüzen Flyte Ampüller

Bu yazımda sizlere belki de daha önce duymadığınız yeni bir teknoloji Flyte Ampüller hakkında bahsedeceğim. Şu anda hepimiz fişleri prize takıp ampulleri yakıyoruz ya da doğrudan elektrik tesisatına bağlı ampulleri bir anahtar yardımıyla etkin hale getiriyoruz. Kablolar binaları ve şehirleri sarmış durumda. Gelecekte ise, havada dolaşan LED ampuller ile uçan daireler gibi ampullerle aydınlanacağız. İlk bakışta bu durum biraz abartılı gelebilir ama gerçekten böyle olma ihtimali çok yüksek!

havada yüzen flyte ampüller

Öncelikle Kickstarter oluşumundan biraz bahsetmek istiyorum. Kickstarter; sanatçılar, tasarımcılar, mucitler, film yapımcıları, müzisyenler, gazeteciler, kaşifler vb. için fon toplayan bir platform. Uygulama işleyişi şöyle: yaratıcı olduğuna inandığınız bir fikir ile oluşturduğunuz projenizi gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan para miktarını belirleyip tanıtımı hazırlıyorsunuz. Eğer projenin yaratıcılığı konusunda onlar da sizinle aynı fikirde olursa projeniz sitede yayınlanıyor.

Bundan sonrası sitenin kefil dediği kişilerden belirli bir zaman aralığında (1-90 gün) belirlenen bütçeyi toplamak. Belirlenen bütçe belirlenen sürede toplanabilirse site %5 pay alıyor siz de projenizi gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Toplanamazsa para hiç el değiştirmiyor (parayı veren kişilere bağışçı değil de kefil denmesi bundandır, çünkü belirlenen süre dolmadan proje hedef rakama ulaşana kadar bağış yapılan karttan para çekilmiyor). Bu durumda site pay almıyor. Sahiplik hakları %100 proje yaratıcısında kalıyor.

İşte son zamanlarda Kickstarter üzerinde başlatılan Flyte ampuller, İsveçli tasarımcı Simon Morris tarafından tasarlandı ve hataya geçti. 60 lümen ışık veren LED ampul ahşap bir taban üzerinde hava asılı şekilde duruyor ve kendi ekseni etrafında dönüyor. Bunu sağlayan sistem ahşap taban içindeki manyetik mekanizmadır. Bu platform aynı zamanda akıllı telefonlarını da kablosuz şarj ediyor. Lamba için bir şarj söz konusu değildir.

Flyte Ampüller Nasıl Çalışıyor?

Şık ahşap tabanı içine sıkıştırılmış iki parça var: bir dizi elektromıknatıs ve bir manyetik indüksiyon şarj. İç mıknatıslar (biraz daha güçlü) bir itici güç oluştururken, dış elektromıknatıslar ampul tabanını çekiyor ve böylece ampulün havada asılı kalabilmesi mümkün oluyor. Bu durum ayrıca statik bir sistem yerine elektromanyetik etkiden dolayı ampulün blokun üzerinde birkaç santimetrekarelik alan içerisinde dolanma hareketi yapmasına neden olur. Bu dolanma hareketi yapan aralığın dışına çıkıldığında güç almak mümkün olmuyor. Manyetik indüksiyon yoluyla şarj bloku (burada şarj derken elektriksel güç’ten bahsediyorum), ampul üssünde alıcı LED’leri aydınlatmak için yeterli gücü rahatlıkla besliyor. LED Ampul içerisinde 2700–3000 kelvin renk sıcaklığında ve toplam 60 Lümen ışık üreten LED ışık kaynakları kullanılmıştır.

flyte lamba

Kablosuz şarj” ile tabir edilen bu durumun asıl adı indüksiyon yoluyla şarj etmektir. Bu teknoloji, manyetik bir alan oluşturan bir istasyona sahiptir. İndüksiyon bobiniyle donatılmış bir cihaz, fiziksel bir kablo bağlantısına gerek duymadan şarj olabilir. Kablosuz güç modülü standart 5V’luktur ve aynı zamanda ampul kullanımda değilken akıllı telefonunuzu veya tabletinizi şarj etmek için kullanabilirsiniz. Şu anda cihaz sadece prototip olarak üretiliyor fakat Flyte yaratıcıları çok yakında piyasaya girmeye hazırlanıyor. Zaten projeyi ortaya çıkardıktan 12 saat sonra 40 bin doların üstünde destek aldılar. Şu anda ortalama 300 dolar’a prototip bir Flyte ışık sistemi alabilirsiniz. Pazarda fırsat gören büyük firmaların da Flyte lamba üretmeye başlamasıyla fiyatlar bir kaç sene içerisinde aşağıya çekilecektir.

Modern edison ampullerinden çok daha az bir enerjiyle çalışan, indüksiyon yoluyla ışık yayan LED ampullerin gelecekte hayatımızın her alanını kaplayacağı aşikar. Evet sayın Tesla bir kez daha haklılığını zamanla gözler önüne seriyor. Bu teknolojinin daha da iyileştirilmiş halini zaten yıllar önce düşünmüştü büyük mucit. Gelecekte elektriğin de kablolara ihtiyaç duymadan aktarılabileceğini görmemiz şu anda bizlere daha olası geliyor. Başka bir yazımda görüşmek üzere, bilimle kalın.

Hayrettin Yaşar
Hayrettin Yaşar
Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum. - Sir Isaac Newton
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?