Ana SayfaBilimKendi Kendini Onaran Materyal - Wolverine

Kendi Kendini Onaran Materyal – Wolverine

Çizgi roman karakteri ve Hollywood ürünü “Yenilmezleri” ve “Wolverine” karakterini sanırım bilmeyenimiz yoktur. Bilim adamları Wolverine’nin kendi kendini iyileştirme yeteneğinden yola çıkarak kendi kendini onaran yeni bir malzeme yaptılar. Bilim adamlarının geliştirdiği bu malzeme çok gergin, saydam ve kendi kendini onarma özelliğine sahip.

Bu malzeme orijinal boyutundan 50 kat daha fazla gerilebiliyor ve kesildiği zaman oda sıcaklığında 24 saat içinde kendi kendini onararak eski haline dönüyor. Bu malzeme aynı zamanda iyonik iletken özelliğine de sahip.

University Of California ve University Of Colorado dan bilim adamlarının oluşturduğu takıma göre bu malzemeyi robot teknolojisinde, elektronik aletlerde, pillerde ve biyosensörlerde kullanılacağını söylüyorlar. Kendini onaran malzeme elde etmek için moleküller arası kovalent olmayan yani elektron paylaşmayan bağlara ihtiyaç duyuluyor. Bu sayede materyallerin, makine parçalarının ve elektronik aletlerin ömrünü uzatıp üretim maliyetini düşürmeyi planlıyorlar.

Kovalent olmayan bağlar ile alakalı kendi kendini onaran materyal olayının gerçekleşmesi sırasında bağlarda indirgenme olduğu için bu sorunu University Of Colorado takımından Chao Wang şu şekilde çözmüştür;

Wang iyon-dipol etkileşimini kullanarak molekülleri bir arada tutmuştur yani yüklü iyonlar ile polar molekülleri etkileşim haline getirerek indirgenme sorununu çözmüştür. (en sondaki moleküllerden birisi eksi diğeri ise artı yüklenmesi.)

iyon dipol etkileşimiDaha sonra araştırma grubu ilerleyen çalışmalarında yüksek iyonik kuvvete sahip tuz ile gerilebilir polar polimeri karıştırarak istedikleri özellikteki materyali üretebildiler. Bilim adamlarının ürettikleri bu malzemenin ilginç olan diğer bir özelliği ise aynı insanlardaki sistem gibi kas-sinir-tepki sistemine sahip olması bu olayı özetlersek insanlarda beyinden gönderilen sinyalin kasları harekete geçirmesi gibi bu materyal için yapılan deneyde de iki adet yeni üretilen materyal ve arasına saydam zar konularak yapay kas prototipi elde ettiler daha sonra elektrik sinyalleri vererek materyalin yukarıda anlattığım sistem gibi sinyallere cevap verdiği görüldü.

Sonuç olarak gelişen teknolojinin yeni bir ürünü olan bu materyalde insanlığa özellikle robotik sanayinde şimdikinden daha sağlam ve uzun ömürlü malzemeler ortaya çıkarması için kullanılacak. İlerleyen senelerde bu teknoloji medikal alan için geliştirilip ve yeni bir boyut kazandırılarak ufak çaplı yaraların aynı Wolverine de olduğu gibi yaraların onarılmasında kullanılabilir.

Kaynak : ScienceAlert.com

Kürşat Kılıç
Kürşat Kılıç
Bilim,teknoloji ve mühendislikte her konuya meraklı ve yabancı popüler bilim sayfalarından haberleri ve makaleleri Türkçe'ye kazandırıyor. Öğrenme felsefesi eager to learn olan Kürşat KILIÇ'ın eğitim aldığı alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisliği olup eğitimine İtalya'da bulunan Politecnico Di Torino da Master düzeyinde devam edecek.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?