Ana SayfaMakine MühendisliğiMotor Yağlama Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Motor Yağlama Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorlarda kullanılan en önemli sistemlerden birisi de yağlama sistemidir. Yağlama sayesinde motor içerisindeki parçaların hareketleri esnasında sürtünmelerden dolayı aşınmalar ve ısıl genleşmeler büyük oranlarda engellenir. Yağlama sisteminin belirli amaçları vardır.

Yağlama sistemi, motor bloğu içerisinde bulunan parçaların hareketleri esnasında sürtünmelerini azaltır. Böylece aşınmaların önüne geçilir. Motorun uzun ömürlü olmasını sağlar. Yağlama sistemi ile motor bloğunun içerisindeki bütün parçaların temizliği de sağlanmış olur.

Metal malzemelerin paslanması engellenir. Ancak en mükemmel yağlamalarda bile aşınmalardan kaynaklı mikron derecesindeki metalik parçacıkların yağın içerisinden alınması gerekir. Bunun için de yağ filtresi kullanılır. Bu filtrelerin belirli aralıklarla bakımlarının yapılması gerekmektedir. Yağlama sistemi aynı zamanda da soğutucu özelliktedir.

motor-yaglama-sistemiSürtünmelerin azalması sayesinde sıcaklık düşer. Yağın sıcaklığı genel olarak yüksek olur. Bunun en temel nedeni yağın motor bloğundaki parçaların sıcaklığını almasıdır. Motor bloğundaki parçalar arasında oluşan sürtünmelerin optimize edilmesi sayesinde motorun daha sessiz çalışması da sağlanmış olur.

Yağlama sistemleri motorun tipine ve silindir sayısına bağlı olarak farklılık gösterir. 4 zamanlı motorlarda yağlama iki çeşittir.

Yaş tip karter yağlama: İçten yanmalı otomobillerin pek çok modelinde bu tip yağlama kullanılır. Motorun altında bulunan karterde yağ birikir.

Kuru tip karter yağlama: bu tip motorlarda karter motorun üstünde bulunur. Bunun en temel nedeni ise motoru yere daha yakın konumlandırarak otomobilin ağırlık merkezini yere daha yakın yapmaktır.

motor-yaglama-sistemi-gifİki zamanlı motorlarda yağlama sistemi de manüel ve otomatik olmak üzere iki çeşittir.

Manüel: Genel olarak motosikletlerde ve tekne ve testere gibi araçlarda bu yağlama tipi kullanılır. Araca katılan yakıt ile orantılı yağ da aracın yakıtına eklenir.

Otomatik: Motora yakıt eklendiği her seferde yağ eklenilmesine gerek yoktur. Bunun yerine yağ için ayrılan hazne doldurulur. Bu hazneden ihtiyaç duyulan yağ miktarı otomatik olarak alınır.

Motorun yağlama sistemindeki temel parçalar şunlardır:

  • Yağ karteri ve bu karterin istenildiği zaman tahliye edilmesi için karter tapası.
  • Bu karterde oluşacak sızıntıları engellemek için karter contası,
  • Yağın kaba şekilde temizlenmesini sağlayan yağ süzgeci,
  • Yağın asıl temizlenmesini sağlayan yağ filtresi bulunur.
  • Yağın istenilen debide akmasını sağlayan yağ pompası ve yağın akmasını sağlayan delikler ve kanallar bulunur.
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Konuk yazarlarımız tarafından sitemize yollanan yazılar bu hesaptan yayınlanmaktadır. İsimsiz yazı yayınlamak istiyorsanız iletişim bölümünden sizlerde yazılarınızı yollayabilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?