Ana Sayfaİnceleyip ÖğrenPanama Kanalı Hakkında Bilgi

Panama Kanalı Hakkında Bilgi

İnsanoğlunun yaptığı harikalardan biri olarak tarif edilen Panama Kanalı, gerçekten inanılmaz bir mühendislik başarısıdır. Şu ana kadar girişilen en büyük ve en zor mühendislik projelerinden biri olduğu düşünülürse bu başarı çok da şaşırtıcı değildir.

panama kanalı

Panama Kanalı Nasıl Çalışır

Bu sene itibariyle tam yüz yıldır kullanımda olan kanalın birçok ilginç özelliği var. Atlantik Okyanus ile Pasifik Okyanusu’nu, Karayip Deniz ile birbirine bağlayan kanal, uluslararası deniz ticareti için hayati öneme sahiptir. Kanaldan çok büyük yük gemilerin geçebilmesi için en büyük boyutlarda inşa edildi. Bu boyutlar “Panamax Spec” olarak adlandırılmakta.

 Kanalda ki suyu ve trafiğin akışını kontrol eden yapay havuzlar mevcut. Bu havuzlardan herbiri, gemileri Gatun Gölün‘e ulaştırabilmek amacıyla dizayn edildi. Gatun Gölü deniz seviyesinden 25.9 metre yüksekte bulunuyor. Bu yapay göl, kanalın inşası sırasında yapılması gereken kazı işlemlerini daha aza indirmek amacıyla oluşturuldu. Son olarak yapımı hâlâ devam eden bazı yeni havuzların 2015’e doğru tamamlanacağı tahmin ediliyor.

Panama Kanalı Video

Panama kanalının inşaatında birçok zorluk oluşmuştur. Sıtma, sarıhumman gibi hastalıklardan ve toprak kaymalarından 27.000 insanın orada öldüğü belirtildi. Panama kanalını Süveyş kanalı yapıp ünlenen Ferdinand de Lesseps ilgilendi. Panamya giden 8 kişilik ekipten sade 5 kişi oraya varabildi. Doğa şartlarından dolayı 3 araştırmacı giderken öldü. Ferdinand Panama şirketini kurdu ve 300 milyon liralık hisse senedine yükseldi. Ferdinand’dan hisse senedi alan ortaklarının o dönemde ağzı kulaklarındaydı.

İnşaat sahasında çalışanlar sıtma, sinekler, doğal göçükler, yazın aşırı derece de sıcaklıkla, sonbahar da yağmur ve fırtınayla uğraşıyorlardı. Bu olaylardan dolayı tepki gören şirket sahibi Ferdinand ailesiyle birlikte Panama’nın havası ve doğası iyi olduğunu göstermek için Panama’ya gitti. Ama bunu yaptıktan sonra ailesini orada kaybetti. Panama kanalı yapılırken Eiffel Kulesinin mühendisi de can verdi. İnşatta 42.000 kişilik işçi çalıştı. 1914 yılında açıldı ve 3 ağustosta ilk gemi geçti.

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Konuk yazarlarımız tarafından sitemize yollanan yazılar bu hesaptan yayınlanmaktadır. İsimsiz yazı yayınlamak istiyorsanız iletişim bölümünden sizlerde yazılarınızı yollayabilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?