Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiValeo Challenge: Arslan Elektrikli Taşıt Projesi

Valeo Challenge: Arslan Elektrikli Taşıt Projesi

Merhabalar bugün Otomotiv dünyasının en genç tasarımcılarından biri olan Eyüp Ateş ile yeni projesi üzerine bir röportaj yapacağız.

Kendinden ve başarılarından bahis eder misin Eyüp Ateş, Kimdir bu Ateş;

20 Yaşındayım. İstanbul da Otomotiv Makine işletme alanlarında eğitimin devam ediyor. Çok küçük yaşlarda çalışmaya başladım kendi internet sitemde de hakkında bölümünde uzunca Eyüp Ateş kimdir sorusunun cevabı bulunuyor. Otomotiv tasarımını yaklaşık 6 yıldır yapmaktayım. Yerli otomobil 3Gen Projesi. Devlet destekli Milli otomobil projesinde yer aldım. Daha sonrasında Amerika Dassault yarışmasında 540 proje arasında 2015 yılında Sınır 6×6 askeri zırhlı araç projem 4.oldu. Sonrasında iş teklifi ile Dünyaca duyulmuş bir otomotiv şirketinden iş teklifi aldım. Yaklaşık 3 yıl daha eğitim sürecim devam edecek ve yarı zamanlı iş hayatının devamını sağlayacağım. Elektrikli araçlar genellikle özel olarak ilgilendiğim alan ve projelerimi geliştirirken elektrikli olduğunu özellikle belirtiyorum.

Valeo Challenge hakkında bilgi verir misin?

Valeo Dünya genelinde yapılan bir taşıt ve sistem tasarımı yarışması. Yaklaşık 85 ülkeden 1500 den fazla projede 5000 kişinin katılımı bu sene sağlandı.

Neden Valeo Challenge yarışmasına Katıılmak istediniz?

2014 yılında ülkemizi 6 proje temsil ederken bu yıl 45 projeye yükselebildik. Bizde bu sayıyı arttırmak amacıyla katılım sağladık. Volkan Gökalp İle birlikte yaklaşık 4 ay Arslan Elektrikli Taşıt projemizin üzerinde çalışmalarda bulunduk. Arslan Taşıt projesi ülkemizde ön plana çıkanlar arasında ilk 25’e girme ve sonrasında Paris Otomobil Fuarında Sergilenmesi gibi bir hedef ve plan bulunmakta.

Projenin teknik detaylari neler hangi problemleri çözmek için ne yenilikler kullandınız?

Bu senenin konusu 2030 yılında görebileceğimiz geleceğin araçlarıydı. Bizim geliştirdiğimiz ana yapıda elektrikli bununla beraber güneş enerjisi ve melez teknoloji kullanıldı. Araç hareket halindeyken enerji geri kazanımı için amortisörlere ve tekerleklere sistemler yerleştirildi. Yaklaşık 4 aya yakin bir sürede tasarladık. Araç Trike modellerden esinlenip 3 tekerlekli olarak tasarlandı. Denge kontrollü ve gövde hareketli olarak ana karakter tasarımı yapıldı.Otomobilden küçük, Motordan büyük bir araç olarak düşündük. L7 Sınıfına giriyor. Aracın görsel tasarımının yanında mekanik tasarımı da yapıldı.Böylelikle üretim planları proje sunumunda Valeo Jürisine sunuldu. Aracın asıl konusu yenileyebilir enerji ve kısa mesafe kentsel ulaşım için tasarlandı. Benim düşünceme göre Özellikle istanbulda insanlar evden işe gittiklerinde tek kişi ve bir araç olacak şekilde ulaşım sağlıyorlar. Üretim için düşündüğümüzde ülkemiz içinde yerli otomobilin küçük sınıf olması gerektiğine inananlardanım. Projeyi başarıyla tamamladığımızı düşünüyorum. Eğitimden, işten,etkinliklerden, kurslardan kısacası kısa bir zaman diliminde geliştirildi. Türkiye den Dünya da Valeo yarışmasında temsil eden dikkat çeken bir probe hazırladık ve derece aldığımızda bir ilk olacak. Eyüp Ateş kişisel internet sitemde de diğer yapmış olduğum projelerin mekanik ve diğer özelliklerini sunuyorum.

Ahmet Özçelik
Ahmet Özçelik
Kısaca : Otomotiv Mühendisliği öğrencisi . Carsafetyteam kurucusu. Otomotiv sektörü yazılım ve donanım projeleri girişimcisi . Otomobil sporları meraklısı.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?