Ana SayfaBilişim Sistemleri Mühendisliği30 Haziranda Neden Saatler 1 Saniye Geri Alınıyor

30 Haziranda Neden Saatler 1 Saniye Geri Alınıyor

Paris’te bulunan Uluslararası Dünya Rotasyon ve Referans Sistemi (IERS) dünyanın güneş etrafından dönüşünün yavaşlamasından dolayı 30 Haziran 2015 de dünya saatlerinin 1 saniye geri alınmasına karar verdi. Böyle bir karar verilmesinin sebebi olarak ise Dünyanın Güneş etrafında dönüş hızının 1 saniye yavaşlamasından kaynaklandığı açıklaması yapıldı.

Neden Saatler 1 Saniye Geri Alınıyor

Böyle bir uygulamaya gidilmesinde oldukça büyük sebepler var. Dünyanın dönme hızı her gün bir diğer güne göre farklı oluyor. Yani Dünyamız her gün diğer güne göre saniyenin 2 binden biri kadar yavaş dönüyor. 1972 yılında başlayan saniye ekleme işlemi bu yılsa saniye çıkarma yönünde olacak. 1972 yılından bu yana ilk kez saniye çıkarma işlemi yapılacak. Tabi ki bu olay her yıl gerçekleşen bir şey değil. Saniye ekleme ve çıkarma işlemlerine IERS karar veriyor.

Teknoloji nasıl etkilenecek?

Yukarıda detayları aktardık. Sanırım her şey buraya kadar normal bir şekilde ilerliyordu. Ancak teknoloji bu olaydan nasıl etkilenecek? Belki de en önemli sorunu bu oluşturuyor. Bilişim uzmanları böyle bir şeyin yapılmasını oldukça gereksiz ve zarar verici buluyorlar. Bilişim uzmanlarına göre böyle bir şeyin gerçekleşmesi bir çok teknolojik sistemde arızalanmalara yol açacak. Yani şöyle aktaralım saat 23:59:59’u gösterdiğinde bir saniyelik bir kaybın yaşanacak olması sistemlerin tamamen kararsız kalarak çakılma riski ile karşılaşabilmelerine neden olabilir. 2012 yılında yapılan saniye ekleme olayı sonrasında LinkedIn ve Foursquare gibi dünyanın önde gelen web siteleri çakılmalar yaşadılar.

Akıllı sistemler saniyenin o anda ilerlememiş olmasını bir hata gibi algılıyor. 2012 yılında yaşanan çakılma olaylarını yaşamak istemeyen Google şimdiden kendince bir önlem gerçekleştirmiş durumda. Google 30 Hazirana kadar belirli aralıklarla saatlerine milisaniyeler düzeyinde eklemeler yapacak. 1 Temmuz sabahına sorunsuz uyanmak isteyen Google’ın yapmış olduğu bu çalışma bakalım gerçekten fayda sağlayabilecek mi?

Olay öncesinde önlem alan tek firma tabiki Google değil. Ünlü sosyal paylaşım sitesi Facebook’da Google ile aynı yöntemi uygulamayı deneyecek. 1 Temmuz sabahında kimlerin başarılı olup olamadığını hep beraber göreceğiz.

Hasan Basri Karakaya
Hasan Basri Karakaya
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2018 yılında mezun oldum. Aynı üniversitede, Fotovoltaik Sistemde Maksimum Güç Noktası Takibinde Kullanılan Optimizasyon Algoritmaları hakkındaki yüksek lisans tez çalışmamı 2021 yılında tamamladım . İş Güvenliği Uzmanı olmam sebebiyle İş Güvenliği mevzuatını yakından takip ediyorum. Saygılarımla.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?