Ana SayfaArduino EğitimleriArduino Eğitim Ondalık Sayılar

Arduino Eğitim Ondalık Sayılar

Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık bir aydır süren Arduino tanıma aşamamızda emin adımlarla ilerliyoruz. Ancak geçen haftalarda almış olduğum bir kaç geri dönüş neticisinde belirtmek istiyorum ki şu anda çözmeye çalıştığımız iki şey var. Bunlardan birincisi Arduino mantığı, ikincisi ise genel C ve C++ dili. Bu iki dile hakim olduktan sonra Arduino‘da program kodlamalarında hız kazanmış olacağız. Hemen akabinde projeler üzerinde çalışıp konuşmaya başlayacağız. Dolayısıyla daha hızlı düşünüp, düşündüğümüzü uygulama fırsatı yakalamış olacağız. Geçen hafta paylaştığımız değişken tiplerini ezberlemenize gerek yok. Bunlar sadece aklınızda bir yerde kayıtlı olarak dursun. Örneğin tam sayılar için farklı ondalık sayılar için farklı değişkenler kullanmanız gerektiğini bilin. Gerisinin hiç bir önemi yok. Çünkü artık kodlara ulaşmak oldukça kolay.

Arduino Dersleri

Kısa tavsiyelerimizden hemen sonra bu hafta neler yapacağımıza bir göz atalım.
Bu hafta sizlerle ondalık sayılarla ilgili bir örnek proje yürüteceğiz. Sonra sizlerle bir kaç detay paylaşıp bu haftaki yazımızı noktalayacağız. Program mantığı ile ondalık sayılar hakkında küçük bilgiler;

Ondalık sayı kullanmamız gereken zamanlarda ‘float‘ değişken tipini kullanıyoruz. ‘Float‘ değişken tipinin boyutunu geçen hafta değişken tipleri boyutları olarak byte cinsinden sizlerle paylaşmıştık.
Geçen Haftaki yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.

Geçen haftaki yazımız için Tıklayınız: Arduino değişken tiplerine giriş

Float değişken tipinin biraz büyük olma sebebi içinde tamsayılar barındırıyor olmasından kaynaklanıyor. Hadi şimdi ondalık sayılarla ilgili ilk örneğimizi hep beraber yazalım.

Sitemiz emek hırsızlığını önlemek amacıyla yazıların kopyalanmasına izin vermiyor. Kodları yorum kısmından kopyalayabilirsiniz. 

Arduino Ondalık Sayı Kullanımı

Kod Başlangıcı;

/* Degisken kullanımları
2- Ondalık sayılarla ilgili ilk program
www.muhendisbeyinler.net
Hasan Basri Karakaya
*/
int tamsayisonuc; // tamsayisonuc fonksiyonumuzu olusturduk
float ondaliksayisonuc; // ondaliksayisonuc fonksiyomuzu olusturduk
/*
Yukarda dikkat etmeniz gereken nokta
fonksiyonlarımızdan birini
'int'
digerini
'float'
olarak çagırdıgımızdır.
*/
void setup(){
Serial.begin(9600); // seri haberleşme hızını 9600 olarak belirledik.
}
void loop(){
tamsayisonuc = 25 / 6; // tamsayisonuc fonksiyonuna 25/6 degerini atadık.
ondaliksayisonuc = 25.0 / 6.0; // ondalik sonuc fonksiyonumuza 25.0/6.0 degerini atadık.
Serial.print("Tam sayi sonucu:");
Serial.println(tamsayisonuc);
Serial.print("Ondalik sayi sonucu:");
Serial.println(ondaliksayisonuc);

while(1);
}

Kod Sonu

Programımızı yazıp Arduinomuzda derleyip Upload ettikten hemen sonra Serial Monitor ekranımızı açtığımızda paylaştığımız görüntüyle karşılaşacaksınız. Burada yine dikkat edilmesi gereken noktalarımızı hemen hatırlatalım. ‘float‘ değişken tipinden faydalanırken tam sayı olarak 25 sayısını da 25.0 olarak girdiğimiz dikkatinizi çekmiştir. ‘Float‘ değişkenimizi kullanırken sayılarımız tam sayı olsa dahi sanki onlar birer ondalık sayıymış gibi varsaymak zorundayız. Ayrıca bir diger hususta ‘int‘ degişkenine baglı sonucun yani ‘tamsayisonuc’ fonksiyonumuzun sonucunun tam olarak 4 çıkmasıdır. ‘int‘ degişkeni sayıyı tam olarak gösterir ki bu konuya bir önceki yazımızdada deginmiştik. Ondalık sayılar hakkındada detaylı bir bilgiye sahip olduk.

arduino dersleriOndalık sayılar hakkında sormak istediklerinizi yorum kısmından iletebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, Hoşçakalın!

Hasan Basri Karakaya
Hasan Basri Karakaya
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2018 yılında mezun oldum. Aynı üniversitede, Fotovoltaik Sistemde Maksimum Güç Noktası Takibinde Kullanılan Optimizasyon Algoritmaları hakkındaki yüksek lisans tez çalışmamı 2021 yılında tamamladım . İş Güvenliği Uzmanı olmam sebebiyle İş Güvenliği mevzuatını yakından takip ediyorum. Saygılarımla.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?