Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiBilgisayar Toplama Rehberi

Bilgisayar Toplama Rehberi

Bu tarz yazılarda en önemli olan unsur seneye göre düşünülünce her bütçeye karşılık verebilecek bir yazı olmasıdır. Normalde sene ortasına bırakılmasa da bazı zamanlar sene ortası yazılması da uygun düşebilir. Şu anda yeni nesil ekran kartları sadece AMD tarafında geleceğinden ve nVidia tarafında yüksek oranlı atakların (Şu ana göre rakibinde %50 gelişme gibi) olmayacağı düşünülürse bu yazının şu anda hazırlanmasında bir sakınca yok. Yazı nVidia odaklı hazırlanacaktır, sorular kısmında AMD odaklı da yardımcı olabilirim. Daha önceki yazılarımda temel bilgisayar konuları mevcut. Emek vererek yazdığıma emin olabileceğiniz bu yazıları bilginiz yoksa okumanızı tavsiye ederim.

Bilgisayar Toplama Rehberi 2019

Öyleyse ana maddelerimizi ekleyelim;

1. 2019 senesinin en ideal bilgisayarı
2. 4000 TL bütçe odaklı sistem
3. Oyun sistemlerinde neler önemli?
4. Limitsiz bütçeye ne önerilmeli?
5. Quadro’nun üstün performansı ne kadar üstün?
6. Sonuçlar

2019 senesinin en ideal bilgisayarı

Bir bilgisayardaki ideallik tanımı oldukça farklı olabilir, daha hızlı render kapasitesi daha mühim olabilir veya genel anlamda hızlı bir bilgisayar yeterli olabilir, aynı zamanda sadece oyuna yönelmesi de istenebilir. Biz oyunculara yöneleceğiz, kendim oyun oynamayı sevsem de bağımlı denebilecek tarafta değilim, olmanızı da önermem ama iyi bir oyun bilgisayarı elbette dayanıklılık da gerektiriyor.

Ekran kartı olarak RTX 2060, işlemci olarak da i5 9600K ile en temel donanımlarımızı belirlemiş olacağız. RAM olarak halen ciddi bir kapasiteye ihtiyaç yok ama aralık 12 – 24 GB olacaktır. 32 GB falan oyun bilgisayarlarında halen gerekli değil. Alt limit olarak 12 GB verdim ama 8 GB’ın yetemeyeceği oyunların mevcut olması bunun sebebidir, yoksa 12 GB her oyunda yeter. 16 GB ise ideal olarak alınabilir. SSD olarak 240 GB alt limit olarak elinizde bulunsun, ek olarak 1 TB HDD de olabilir. Anakart olarak alacağınız işlemciye ait sokete uygun çok abartmamak kaydıyla hemen her anakartı tercih edebilirsiniz. Eğer iki ekran kartı kullanmak niyetinde değilseniz ve özel bir mod yapmaya niyetiniz yoksa Asus Prime anakartları tercih edebilirsiniz. Şahsım çoklu ekran kartı kullanmayı artık gereksiz görmekle beraber, kullanılmasının gerekeceği durumlarda ilgili kişi zaten alacağı ürünü biliyor olacaktır.

Kasa olarak öneride bulunmayacağım, zaten büyük bir alana ihtiyacınız olmayacağından gözünüze hoş geleni, sağlamlığını beğendiğiniz modeli tercih edebilirsiniz. Power olarak 600 W yetse de daha üst bir Power olarak daha sonraki kartlarınıza yatırım yapabilirsiniz.

rtx 2060

4000 TL bütçe odaklı sistem

Sistemden kastım kasa, böyle de devam edeceğim. Maalesef diğer bileşenler de eklenirse bu fiyatta güzel bir şey toplanamaz.

Düşük bütçede genel olarak AMD odaklı bir sistem tercih edilmesi uygundur. Bu yüzden işlemciyi AMD tarafından güncel isimlerden vereceğim. Ryzen 3 3200G başlangıç işlemcimiz olabilir. Maalesef bu bütçede büyük işler başarmak, yeni bileşenlerle bir sistem kurmak kurun geldiği noktadan ve tüm teknolojide ve daha inanamayacağınız kadar pek çok şeyde kur bazında dışarı bağımlı olmamız sebebiyle şu anda imkansıza yakın. Ekran kartı olarak GTX 1050 de tercih edilebilir, RX 570 de. Anakart, kasa, Power, RAM, HDD, SSD gibi bileşenler eklenirse, ki eklenmek zorunda bütçe 4000’i zorlayacaktır ve hatta bir parça geçebilir. Tanınmış sitelerden eski sistemler veya sıfırı satılan daha uygun sistemler tercih edilip, alınabilir. Onun dışında 4000 TL’ye güncel ve güçlü bir kasa toplamak oldukça zor. GTX 1050 gibi vasat bir kart istenmiyorsa, bütçe biraz daha zorlanıp güncel GTX 1650 tercih edilebilir. Böylece aslında tam 4000 TL’ye GTX 1650’li sistem denk getirilebilir. Notebook olayına hiç girmiyorum, bu bütçede utanmasalar Celeron satacaklar. İkinci el olarak notebook arandığında da bu bütçede GTX 1050 ve dengi GPU içeren bilgisayarlar bulunuyor, ki vasat bir karttır. Maalesef güçlü bilgisayarlar artık en az 4 asgari ücretten başlıyor.

bilgisayar toplama rehberi 2019

Oyun sistemlerinde neler önerilmeli?

Bir bilgisayarın işlemcisinin bilmem kaç çekirdekli olması zannımca halen oyuncular için daha az şey ifade etmeli. Tek çekirdek performansının yeterlilik sağlaması bence ilk koşul olmalı. Örnek verilirse Cinebench R15’in tek çekirdek testinde 190’dan aşağı puan alabilen (Boşta iken 190 ve üstü) bilgisayarlar elenmeli. 190 iyi bir başlangıç. Buna başka pek çok testte karar verebilirsiniz.

Ram olarak asla çok yüksek miktarlar önerilmemeli, öneren ya işi bilmiyordur ya da karşı tarafın kanını emmek derdindedir. SSD olarak bence kesinlikle PCIe ve mSata tercih edilmeli, yani anakartla doğrudan hızlı veri yolu üzerinden bağlantı kuran tercihler. Sata girişi HDD de kullandığından mükemmel hızlar için ayarlanmadı. HDD daima depolama için olmalı. (Müzik, Film ve Resim) SSD ise bütçe yetiyorsa oyun ve program ihtiyacınızın tamamını karşılamalı.

Bunların dışında bir de şu söylenmeli arkadaşlar, 4K, 8K, bunlara takmak gözün oranlayabileceği mesafede gereksiz. Yani 25 inch civarı monitörle oturduğunuz yerden ilgilenirken, 40 – 50 inch arası TV’ye koltuktan bakarken, en alt kademe olarak Full HD bile yeterlidir. Ben kendim bir monitörde 4K, 8K, oyuncular ve hatta film severler için dahi bile gereksiz buluyorum. Bu noktada frekans daha önemli. 120 Hz ve 144 Hz monitörün destekleyeceği frekanslar olmalı. Bunun dışında 1440p üzeri çözünürlüğü anlamsız görüyorum. Elbette geliştirilmesi ve kullanımımıza sunulması bazı kullanıcıları ilgilendirecektir ama obsesif bir tavır alınmadıkça oyunculara ve çoğu kullanıcıya gerekmez.

oyun bilgisayarı

Limitsiz bütçeye ne önerilmeli?

Kartın RTX 2080 Ti olması yeterli. Tabii ki oyuncu için öneri yapılıyorsa. Bir kademe daha iyi olan RTX Titan çok daha pahalı ve belirli tasarım testleri haricinde oyun testlerinde arada az fark var, yani RTX Titan oyun olarak bir önceki RTX 2080 Ti’nin üzerine çok çok az şey koyuyor. İşlemci kaslı i9 olmak zorunda değil ama i9 9900K olursa tadından yenmez. Diğer çok çekirdekli XE işlemcilerinden oyun için daha iyi bulduğum bir işlemci. Burada i9 işlemciler için sürüm farkları var, ondan bahsettim. Intel’in sitesinden işlemcileri araştırmanızı tavsiye ederim. i9 işlemcileri genelde Xeon’un benzeridir, çakma demek yanlış olmayabilir ama elbette işin pirleri olayı daha iyi bilecektir. RAM halen 16 veya 24 diyorum ben. SSD 1 TB olabilir, HDD 4 TB olabilir. Bütçe daha da zorlanabilir. 30000 dolarlık özel bilgisayarlar mevcut. Bildiğim kadarıyla Server bilgisayarı olarak da rekor 100000 dolar.

i9 işlemci

Quadro’nun üstün performansı ne kadar üstün?

Quadro RTX 8000 şu anda her şeyi en iyi yapabilecek kart, bildiğim kadarıyla Tesla versiyonları da dahil. Fiyatı da bazı güzel arabaların fiyatına denk. (Sıfır araç alınacak kadar olmasa da) Peki ne farkı var? Araştırdığım kadarıyla çok ciddi tasarım işlerinde bir farkı var ama RTX Titan gibi bir kartla yan yana konulduğunda 100 uygulamadan 90’ında (Oyun hariç) aynı denebilirler, oyunda zaten aynıdırlar. Belki 10 uygulamada fark açılır ve belki 3 uygulamada Quadro RTX 8000 farkı biraz daha açar, uçurum haline gelmeden. Peki fark madem bu kadar az, neden bu kadar pahalı? Sebebi alan kullanıcıların hem spesifik uygulamalarda en iyisini istemesi, isterse fark %1 olsun, hem de o 3 uygulamaya yönelen kullanıcılar da var. Yani genel olarak aradaki fark tayin edildiğinde oyun için alacağınız üst sınır RTX Titan, hatta RTX 2080 Ti olabilir.

quadro rtx 8000

Sonuç

nVidia’nın özel olarak hazırladığı özel kasa haricinde (4 karta kadar Quadro ve Tesla kartları için izin veriyor) eğer müthiş bir mühendislik beceriniz yoksa kullanabileceğiniz maksimum kart sayısı 2 ve artık çok az kart çoklu kullanıma destek veriyor, ki zaten önceki yazılarımızda 3 karttan sonra kart kullanımının yavaş yavaş anlamsızlaştığından bahsedilmişti. Bu sebepten oyun oynamak için RTX 2060 halen en ideal tavsiyem. Önemli bir aksilik çıkmadıkça seneler geçtikçe her sene için bir yazı hazırlamaya devam edeceğim. Sonraki yazılarımızda güç sporlarında doping kullanımı, psikiyatrik ilaçlara özel yazı gibi Serbest Kürsü yazılarımızın yanısıra kulaklıklarda sürücü kavramı gibi kavramlara değineceğimiz yazılarımız sizlerle olacak. Sorularınızı iletebilirsiniz, hatam olduysa yazabilirsiniz.

Kayra
Kayra
Hi-Fi, bilgisayar donanımı ve robotik konusunda sürekli olarak bilgi edinen, güncel bilgilerden kendini mahrum bırakmayan, fen bilimleri ve felsefe sevdalısı, müziğe tutkun Mühendis Beyinler yazarı. YTÜ EHM 2020. 7 yıldır Mühendis Beyinler yazarı.

7 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
7 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?