19 Yaşındaki Kasap Çırağı Kendi İmkanları ile Elektrik Üreten Motor Yaptı

Andromeda

Uzaylı...
MB Üyesi
Kayıt
10 Şubat 2015
Mesajlar
63
Tepkiler
52
Yaş
110
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Üniv
ODTU
Bizim milletin klasik avuntu cümlelerinden birisi; "Bana imkan verilse neler yapardım da işte..." diye başlar genelde de futbolcu olma klişesiyle sona erer. Çok az insan astronot, müzisyen, bilim adamı olma hayali kurar. Ancak bazıları da imkan verilmemesine rağmen bir çoğumuzun yapamayacağını yapıyor. Amasyalı Sinan Okay da kendi imkanını kendi yaratıp, bir de üzerine harikalar yaratanlardan.

Amasya'nın Suluova ilçesinde bir et kombine tesisinde çalışan Sinan, hem evde hem de işyerinde kendi imkanlarıyla kurduğu küçük atölyelerde elektrikle ilgili çalışmalar yapıyor.


yerli tesla.jpg

Babasının isteğiyle kasaplığı seçen Sinan'ın küçüklükten beri elektrikli aletlere ilgisi bulunuyor. Aldığı asgari ücretten arttırdığı parayla atölyesine malzemeler aldığını belirten Sinan, 500 lira maliyetle elektrik harcayan bir motoru elektrik üreten bir motor haline getirmeyi başardı.

"Türk 01" adını verdiği icadı yaklaşık bin volt elektrik üretebiliyor ve küçük ev aletlerini çalıştırabiliyor.

kendi kendine elektrik üretme.jpg

"Bu çalışma benzinli motorları yaptığım zaman aklıma geldi. Benzinli motorla yaptığımı neden elektrikli motorla yapamayayım diye bir fikir oluştu ve araştırmalara başladım. Bir fizik kuralını alt-üst ettim. İki bobinaj birbirini döndüremez, yükleyemez kuralını kuralını ortadan kaldırdım, iki bobinajın birbirini döndürmesini başardım. Elektrik harcayan bir motoru, elektrik üreten bir motor haline getirdim. 'Türk 01' ismini verdiğim mekanizmanın çalışma prensibi servo motor aküden alınan ilk elektrikle step motoru çeviriyor. Bu şekilde step motordan elektrik üreterek bobinaja elektrik yüklüyor. Bu elektrik regülatör sayesinde kullanılabilir bir seviyede düşürülüyor ve elektriği kullanabiliyoruz."

Sinan, gerekli imkanlar sağlanırsa bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini iddaa ediyor.
Destek verildiği takdirde bu projesini gerçekleştirebileceğini savunan Sinan, çalışmalarını devlet bünyesinde yapmak istiyor.

İlk destek Mühendisler odası ve Belediyeden
Elektrik Mühendisleri Odası Amasya Şube Başkanı Metin Uysal, "Okay'ın çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirterek, ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Ayrıca Sinan'ın yaşadığı Suluova'da belediye, Okay'a destek verdi. Ancak bunlar yeterli midir? Kesinlikle değildir. Çalışmalarını devlet bünyesinde yapmak isteyen Sinan'ın isteği yerine getirilmelidir. Yoksa daha önceki tecrübelerimiz gibi, bundan 2 yıl sonra Sinan'ın haberini ABD'de bir üniversiteden başlığıyla verebiliriz" dedi.
 

Kaan Karagöz

MB Üyesi
Kayıt
14 Şubat 2015
Mesajlar
4
Tepkiler
0
Yaş
29
şimdi burda termondinamik ve fiziğin temel kurallarını anlatıcak değilim
 
Yukarı Alt