3D YAZICI NEDİR ? 3D YAZICILARIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

gençmühendisler

MB Üyesi
Kayıt
26 Ağustos 2021
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
23
Meslek
mekatronik mühendisi
Üniv
bursa
3D yazıcı dijital ortamda hazırlanmış bir CAD modelinden 3 boyutlu bir şekle dönüştüren aletin ismidir. 3 Boyutlu yazıcıların tarihi 1980’lere dayanıyor. Hızlı prototip almak için kullanılmaya başlanmıştı. Şirketler prototiplerini seri bir şekilde üretmek için 3D printer kullanımına geçmişti. Günümüzün gelişen şartları ile çok daha hızlı üretim ve bir çok alanda kullanım imkanı sunuyor. Düşük maliyetleri sebebiyle mühendisler, tasarımcılar, eğitimciler ve hobiyle uğraşan kişiler tarafından sıkça kullanılıyor.
3D YAZICILARIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
3D Yazıcı Avantajları
3 Boyutlu yazıcıların en büyük avantajları diğer yöntemlere göre daha uygun ve çok daha hızlı olması. Maliyet bakımından ucuz olması 3D printer kullanımını arttırıyor. Güvenli ve kolay kullanımı sayesinde eğitimci ve
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
için popülerliği artarak devam ediyor.
3D Yazıcı Dezavantajları
3D Yazıcıların olumsuz taraflarından biri çok fazla malzeme seçeneğine sahip olmaması. Ayrıca renk skalası da sınırlı sayıda bulunmakta. 3D printerlar katmanlama tekniği ile baskı aldığı için dokularda bozulmalar meydana gelebiliyor. 3 Boyutlu Yazıcıların en büyük zorluklarından biri de tabla ayarının yapılması. 3D Yazıcıda tabla ayarı bozulduğu zaman baskılarınız çok kötü çıkabilir ve bu size maliyet ve zaman kaybı olarak yansır.
3D YAZICI BASKI MALZEMELERİ
3 Boyutlu yazıcılarda kullanılan malzemeler filament olarak adlandırılıyor. Bu yazımızda bir kaç popüler filamentten bahsedeceğiz. Hobi ve prototip için en çok bu malzemeler tercih ediliyor. Filamentlerin maliyetleri kalitesine göre değişiklik göstermekte fakat sizin için ortalama fiyatları derledik.
PLA
PLA, Amerikalı kimyager Wallace Carothers tarafından üretildi. Bu termoplastik ürünolan PLA, mısır nişastası gibi bir karbonhidrat kaynağından üretilir. Kısmen yenilebilir bir ürün olması bakımından 3d yazıcıya sahip kişiler tarafından kabul görmüş bir ürün. Üzerinde çalışma yapılması nispeten kolay olması sebebiyle yeni başlayanların rahatlıkla kullanabileceği bir filamanet. Fiyatları ortalama olarak 1 Kilogramı 100-110 TL civarlarında bulunuyor.
PETG
Petg, 3 boyutlu baskı dünyasında en yaygın kullanılan malzemelerden biridir. Mühendislik malzemesi sınıfında diyebileceğimiz bir filament türüdür. Fakat kolay işlenebilirliği bakımından yeni başlayan kişiler için de uygundur. Bir çok
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
malzemesi
ne göre daha uygun olması sebebiyle mühendislerin tercihleri arasında bulunuyor. Fiyatları ortalama 1 Kilogram için 110-115 TL civarında.
ABS
Abs, Pla’ya nazaran daha mekanik ve ısıl direnç özellikleri bulunduruyor. Abs daha zorlu ortamlar için kullanılan bir filament türü. Ucuz ve başlangıç düzeyi 3D Yazıcılar için baskı almak zor olabilir. Filamentin ortalama fiyatı 1 Kilogram için 110 TL bandında bulunuyor.
3D YAZICI FİYATLARI
3D yazıcıların fiyatları kullanım alanına göre değişkenlik gösteriyor. Hobi sahipleri tarafından tercih edilen ürünlerin fiyatları 1500 TL’den başlıyor. Dolar kurunun güncelliğine göre değişkenlik gösterebilir. Endüstriyel kullanım için üretilen 3d printerları 15.000 TL’den başlayan fiyatlar ile bulabilirsiniz.
EN POPÜLER 3D YAZICILAR
Ülkemizde en çok tercih edilen 3d printerlar daha çok ÇİN menşeili CREALİTY firmasının ürünleri oluyor. En popüler 3 Boyutlu yazıcılar;
 
Yukarı Alt