C programlama Dersleri 1 - Giriş

Hasan Basri Karakaya

Yetkili Kişi
Moderatör
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
60
Tepkiler
79
Meslek
Elektrik-Elektronik Mühendisi
Üniv
K.S.Ü.
Merhaba arkadaşlar, yaşadığım yoğun süreçten dolayı konuyu açma sürem oldukça uzadı farkındayım. Ancak geçen zamanı kısa sürede telafi edebileceğimizi düşünüyorum. C programlamaya dair ilk video eğitimimizi hazırladım. Temel düzeyde herkesin anlıyabileceği şekilde anlatmaya çalıştım. Bu eğitim giriş eğitimi olduğu için biraz uzun sürdü diğer eğitimlerimiz ortalama 10 dakika içerisine sığacak. Yine anlamadığınız yerler olursa mesaj kısmından sorularınızı sorabilirsiniz. Ayrıca eğitim içeriğinden memnun kalırsanız bunu forumda ve youtube kanalımızda lütfen belirtin. Aksi halde eğitimlerin yararlı olmadığı kanısına varıp sonraki dersleri vermenin bir anlamı olmadığı düşüncesine kapılacağım.

Şimdi C programlama konumuza dönelim. İlk önce videoda belirttiğim açık kaynak kodlu derleyicimiz olan dev-cpp programını indirmek için BURAYA tıklayın.

C Programlama Dersi - Temel Bilgiler


İlk programımızın kodları
#include <stdio.h> // Ezberlenecek
int main(){ // Ezberlenecek

// \n ifadesi bir satir atlamak icin kullanilir.
// \t ifadesinin bir tab bosluk birakir.
// \a ifadeside bip sesi cikartir.
int deger; // int tamsayi kullanilacagi zamanlarda programa yerlestirilir
printf("Merhaba Dunya\n");
scanf("%d", &deger); // gelicek degeri bekliyor
printf("%d", deger); // printf ekrani yaziyor




system("pause");
// yazdıgımız programın ekranda kalması saglıyor. Ezberlenecek
}

İkinci programımızın kodları;
#include <stdio.h>
int main(){

// \ dan sonra ozel karakterler programa girilerek ekrana yazdirilabilir.
printf("Program\\n");


system("pause");
}


Üçüncü programımızın kodları;

#include <stdio.h>
int main(){


int x=3,y=5,z=10,t,k,a;
t=x+y+z;
k=x*y*z;
a=z/y;
// %d - tamsayiyi ekrana yazdirmada kullanilir.
// %d - x in atanmis degerini ekrana yaziyor
printf("%d + %d + %d = %d\n",x,y,z,t);
printf("%d *BURASI BİR İSE YARAMİYOR %d * %d = %d\n",x,y,z,k);
printf("%d / %d = %d\n",z,y,a);
system("pause");
}


Not : Kalın punto olan kısımlar video da da belirttiğim gibi ezberlenmesi gereken yerlerdir.
 

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
529
Tepkiler
416
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Bir zamanlar c programlama dersi veren hocamdan daha iyi anlatmışsınız. Umarım C programlama öğrenmek isteyen arkadaşlar için yararlı olur.
 

mhmtkas

MB Üyesi
Kayıt
16 Şubat 2015
Mesajlar
5
Tepkiler
1
Meslek
Elektrik-Elektronik Mühendisi
Çok teşekkürler, bölüme henüz geçmedim fakat iyi bir altyapı yapabilmek için çalışacağım
 

emreoruc

MB Üyesi
Kayıt
2 Mart 2015
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
27
Emeğine sağlık.Çok iyi bir çalışma olmuş.Umarım devamı gelir :):)
 

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
349
Tepkiler
201
Yaş
24
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Çok güzel olmuş Hasan eline, ağzına sağlık .;)
 

dersefa

MB Üyesi
Kayıt
2 Mart 2015
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
33
derleme yapıyorum ama "sistem derlenmemiş" uyarısı alıyorum. "merhaba dünya" yazısını göremiyorum. acaba neden olabilir?
 

Sezgin Yılan

MB Üyesi
Kayıt
19 Şubat 2015
Mesajlar
3
Tepkiler
0
Yaş
25
Meslek
ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ
super olmuş gerçekten yureğinize sağlık
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Hasan Basri Karakaya

Hasan Basri Karakaya

Yetkili Kişi
Moderatör
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
60
Tepkiler
79
Meslek
Elektrik-Elektronik Mühendisi
Üniv
K.S.Ü.
derleme yapıyorum ama "sistem derlenmemiş" uyarısı alıyorum. "merhaba dünya" yazısını göremiyorum. acaba neden olabilir?
Verdigim derleyici programını mı kullanıyorsunuz? İşletim sistemi sürümünüz nedir?
 

Serkan Yazak

MB Üyesi
Kayıt
3 Mart 2015
Mesajlar
56
Tepkiler
49
Meslek
Makine Mühendisligi
Merhaba,

C sharp in da windows formunda anlatimini yapma imkaniniz varsa cok sevinirim ve youtube da bile neredeyse hic yok ornek anlatim. Yani ihtiyaci olup da bulamayan bircok insan mevcut. Bunu yapabilirseniz cok faydali olur kendi adima. Tesekkürler.
 

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
349
Tepkiler
201
Yaş
24
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Merhaba,

C sharp in da windows formunda anlatimini yapma imkaniniz varsa cok sevinirim ve youtube da bile neredeyse hic yok ornek anlatim. Yani ihtiyaci olup da bulamayan bircok insan mevcut. Bunu yapabilirseniz cok faydali olur kendi adima. Tesekkürler.
C# öğrenmek için size bir youtube kanalı önerebilirim. Benim okuduğum üniversitenin yazılım mühendisliği bölümünden bir arkadaş anlatıyor gayette güzel anlatıyor. İyi dersler.

Youtube kanalı için
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
 
Son düzenleme:

Serkan Yazak

MB Üyesi
Kayıt
3 Mart 2015
Mesajlar
56
Tepkiler
49
Meslek
Makine Mühendisligi
Windowsform hem de. Bu gayet faydali oldu tesekkürler bilgi icin.
 

hasodesidero

MB Üyesi
Kayıt
3 Mart 2015
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
25
çok güzel olmuş devamını bekleriz :) bu video yu gördükten sonra üye oldum..
 

Volkan Ünal

Yetkili Kişi
Moderatör
Kayıt
18 Şubat 2015
Mesajlar
138
Tepkiler
85
Meslek
Öğrenci
Ben de basit bir hesap makinası uygulaması yaparak destek olmak isterim.En kısa zaman da buraya yükleyeceğim.
 

Serkan Yazak

MB Üyesi
Kayıt
3 Mart 2015
Mesajlar
56
Tepkiler
49
Meslek
Makine Mühendisligi
ilerleyen zamanlarda C sharp i windowsformunda ögrenmek isteyen arkadaslar icin örnekli anlatimlar gelecektir(Fahrenheit-Celcius cevirisi, Kullanici adi ve sifre uygulamasi, if else,for döngüsü,Array örnekleri ve daha niceleri). Sinav haftam gectikten sonra ben de videolar paylasacagim. Takipte kalin!

Ayrica destek veren arkadaslara da(@volkan ünal) tekrar tesekkür ederiz.
 
Yukarı Alt