Çimento Nasıl Üretilir?

Mining Engineer

Late is better than never....
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
23 Aralık 2016
Mesajlar
319
Tepkiler
202
Yaş
32
Meslek
MEXT Research Fellow
Üniv
Kawamura Advanced Mining Tech
Bildiğimiz üzere çimento inşaat sektörünün hammaddesidir. Peki nasıl üretiliyor? Çimento inşaat sektöründe kullanılmadan önce madencilik ve kimyasal proseslerden geçiyor.Bu yazıda adım adım bu operasyonları sizlere açıklayacağım. Maden mühendisliğinin bir kolu olan Cevher Hazırlama alanında bütün madenler altından uranyuma, uranyumdan çimentoya kadar bildiğiniz veya bilmediğiniz bütün madenler ocaktan çıkarıldıktan sonra diğer mühendislik kollarının ihtiyaçlarına göre cevher hazırlama tesislerinden geçer ve daha sonra bu cevherler uçak, tank, araba, bilgisayar, elektrik teli aklınıza ne geliyorsa onlara dönüştürülmek üzere bu saydığım mühendislik kollarına gönderilir.

İlk önce çimento nedir?

Çimento,doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzeme olarak tanımlanır. Hidrolik bağlayıcı maddeler, su ile reaksiyonu sonucu sert bir kütle oluşturduktan sonra su içerisinde dağılmayan, sertliğini ve mukavemetini muhafaza eden veya artıran bağlayıcı maddelerdir.

pl009341_cement_lime.jpg

Çimento Nasıl Üretilir?

Metalik, endüstriyel veya enerji minerallerinin hepsinin farklı zenginleştirme tesisleri vardır ve kompleks (karmaşık) işlemler bütünüdür. Aşağıdaki resimde Çimento Hazırlama Tesisinin akım şemasını görüyorsunuz;

Adsız.png


Bu tesis nasıl işliyor?

Öncelikle açık işletme yöntemi ile patlatma tekniği kullanılarak kireç taşı ocağından hammadde sağlanıyor bu işlemin ardından kamyonlar ile ocaktan tesise hammadde taşınıyor.

Elde edilen hammadde çeneli kırıcı olarak da bilinen ilk kırıcının içene dökülerek daha küçük parçalara ayrılması sağlanıyor.


140lik-cene.gif

ÇENELİ KIRICI

Çeneli kırıcıda boyutu küçültülen daha sonra bant ile öğütme işlemi için öğütücüye taşınır hammadde burada daha ince boyuta indirilir ve farin(kil, kireç, alüminyum, demir ve az miktarda magnezyum ve alakali oksitler) malzeme oluşturulur.


kamaser_degirmen1.jpg
Dikey Öğütücü


kamaser_degirmen-2.png
Yatay Bilyeli Değirmen

Farin malzeme kalsinasyon işleminden geçerken kalsinasyona uğrar. Kalsinasyon; Genellikle madenlerin nemini ve karbondioksit gibi uçucu maddelerini uzaklaştırmak için o minerali erime noktasının altında ısıtma (kavurma) işlemi. Cevherin öğütülmesinden sonra faydalı hale getirmek için yapılan ilk işlemlerden biridir. Eritmeden önce kükürdü uzaklaştırmak için metal cevherlerinin kavrulmasını da kapsayan bir işlemdir.
Ön kalsinasyona uğrayan malzeme daha sonra döner fırın olarak da bilinen yeni bir aşamaya geçer burada malzeme alev borusu olarak da bilinen sistem ile yakılarak 1500-1600 santigrad derecede yakılarak sistem çıkışına doğru sıvılaşmaya başlayarak farin malzeme daha büyük boyutlu taneler oluşturur. Daha sonra aniden soğutulan bu malzeme 100 oC nin altına düşürülür ve stok alanına taşınır.
Daha sonra paketleme işlemi uygulanarak piyasaya sunulur.


U_Clinker_Burning_INM_en.jpg
Döner Fırın



FG20_012.JPG

ALEV BORUSU
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt