Elektrik Nasıl Üretilir

ibarahim şahin

MB Üyesi
Kayıt
7 Nisan 2019
Mesajlar
5
Tepkiler
2
Yaş
30
Meslek
elektirik elektironik mühendisi
Üniv
galatasaray üniversitesi
1850

  • Elektrik enerjisi, elektronların hareket etmesiyle meydana gelen bir enerji çeşididir.
  • Elektrik enerjisi birçok farklı kaynaktan üretilmektedir.
Elektrik Nasıl Üretilir?
Elektrik, teknik anlatımla, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü ise elektrik akımı üreten bir makinadır. Elektriğe ihtiyaç duyduğumuz tüm alanlarda, büyük miktardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallarına ihtiyaç
duyarız.
1851


  • Çoğunlukla güç santralleri ısı üretirler. Enerji üretim kaynağı ister fosil ister nükleer olsun farketmeksizin, bütün bu değişik tipteki santrallar ürettikleri ısıyı, suyu buhar haline dönüştürmek için kullanırlar.
  • Oluşan buhar ise elektrik jeneratörüne bağlı olan türbine verilir ve türbinler de almış olduğu enerjiyi kullanarak, türbin şaftını döndürür. İşte bu hareketle jeneratörün elektrik üretmek için gereksinimi karşılanmış olur.
  • Türbinden çıkan, basınç ve sıcaklığı azalmış buhar ise yoğunlaştırılır ve su halinde santralın ısı üretilen bölümüne geri gönderilir. Yoğunlaştırıcıda soğutma işini sağlayabilmek için deniz, göl veya ırmaklarda bulunan su kullanılır. Su kaynağınza uzak yerlerde santralın hemen yanında bulunan soğutma kuleleri kullanılır. Bu kulelerin üzerinde görülen beyaz duman ise su buharıdır.
  • Hidrolik santral yönteminde, barajlarda biriktirilen su, bir su türbinini üzerinden geçirilir ve türbine bağlı elektrik jeneratörü döndürülerek elektrik üretilir.
  • Su, güneş, rüzgar ve jeotermal kaynaklara, yenilenebilir enerji kaynakları denir. Bu kaynakların sonsuz olduğu kabul edilmektedir.
Elektrik Üretim Kaynakları Nelerdir?
Elektrik enerjisi başlıca termik, hidro ve nükleer kaynaklardan üretilir. Bu kaynaklar dışında son yıllarda üretimde payı artan yenilenebilir kaynaklar da mevcuttur. Aşağıda başlıca üretim kaynakları sıralanmıştır.

  • Hidro Kaynaklar: Barajlı, Nehir Tipi
  • Termik Kaynaklar: Doğal Gaz, Taş Kömürü, Linyit, Nafta, Asfaltit, LNG, Fuel-Oil, Motorin
  • Nükleer
  • Yenilenebilir Kaynaklar: Rüzgar, Güneş, Jeotermal, Biyokütle, Hidrojen, Dalga, Hidroelektrik. Daha detaylı bilgi için
    Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
Ülkemizdeki Elektrik Üretiminin Kaynak Dağılımı nasıldır?
Bu konuda en güvenilir kaynak olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ait web sitesindeki şu bilgiyi paylaşabiliriz:

“2017 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle elektrik üretimimizin, %34 'ü doğal gazdan, %31'i kömürden, %24'ü hidrolik enerjiden, %6'sı rüzgârdan, %2'si jeotermal enerjiden ve %3’ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir.”
1852
 
Yukarı Alt