Füzyon Reaktörü Nedir

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Bu videomuzu Mühendis Beyinler takipçileri için hazırladık. Bu videomuzda sizlere Wendelstein 7-X füzyon cihazının bölümleri hakkında bilgi vereceğiz.

Max Planck Enstitüsü Greifswald şubesinde, Plazma Fiziği bölümünde füzyon araştırmaları yapılmaktadır. Bu projelerden biri de Wendelstein 7-X 'tir. Bu videoyu Max Planck Enstitüsü youtube kanalından alarak türkçe çevirisini yaptık.

Video almanca idi. Elimizden geldiğince en iyi çeviriyi yapmaya çalıştık. Çeviri de yardımcı olan Serkan Yazak arkadaşımıza teşekkür ederiz.

Ayrıca bir süre önce Rusya'da bulunan bir füzyon santraline gezi düzenlemiştik. Burada çektiğimiz görüntü ve videoları yine kanalımıza yükledik. Onlarada göz atabilirsiniz.

Videoda çok kez stellaratör terimi geçecek. Türkçe karşılığı Tokamak'tır.

İyonlar, elektrik sargılarıyla oluşturulan bir manyetik alan içinde tutulur ve plazma indüklenme ile ısıtılır. En yaygın manyetik sistem tokamak’tır. Plazma, bu sistemde simit biçiminde bir kap içinde tutulur ( yani dairesel kesitli halka); bu kap içindeyse karmaşık bir manyetik alan egemendir.
Plazma kararsızdır, ama aygıtın boyu arttıkça hapsetme süresi de artar ve bu da son tokamakların neden büyük boyutlarda olduğunu açıklar.

Birçok araştırma ekibi hem gereken sıcaklığa hem de Lawson ölçütüne ulaşmıştır. Zorluk her ikisini aynı anda elde etmekten kaynaklanır. Araştırıcılar yeni tokamak kuşağıyla bu amaca erişebileceklerini ummaktadırlar. Bir defa bu sonuç elde edildikten sonra, olayı kararlaştırmayı öğrenmek ve ısı üretmek amacıyla hızlı nötronlar biçiminde elde edilen enerjiyi toplamak gerekecektir.

Şimdi sizler için Wendelstein 7-X Füzyon santrali hakkında bilgi verelim.

 

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
213
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Çok güzel bir çalısma olmuş emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum
 
Yukarı Alt