Havacılık Oksijeni

Kayıt
3 Mayıs 2019
Mesajlar
4
Tepkiler
6
Yaş
22
Meslek
Havacılık
Üniv
İTÜ
1866



Öncelikle hepinize merhabalar yine merak uyandıran bir konu hakkında konuşacağız. Son zamanlarda bizlerin daha konforlu ve daha kısa sürede gitmemizi sağlayan uçaklarda ilk korkumuz olan oksijen sistemi hakkında bilgi vereceğim:Bu merak uyandıran konuların başında da havada oksijensiz kalır mıyım? yada oksijen biterse ne yaparız ? gibi aklımızda endişeler uyandıran soruların cevabını şimdi sizlere açıklayacağım.
Öncelikle uçaklarda 3 tip oksijen sistemi vardır bunlar;
1-Uçuş ekibi oksijen sistemi
2-Yolcu ekibi oksijen sistemi
3-Taşınabilir oksijen sistemi
olarak 3 ana başlık altında toplanır.

Uçuş ekibi oksijen sistemi tüp içinde depolanan basınçlı oksijen ile ani basınç düşümü zehirli gaz ve duman gibi durumlarda pilot ve yardımcı pilotun yeterli oksijen almasını sağlar. Bunun için havacılık da oksijen tüpleri vardır, bu sayede tüpler gerekli olan oksijeni depolar ve oksijenimizi ordan elde etmiş oluruz. Ayrıca bizler için konulan yolcu oksijen sistemi vardır.Bu yolcu oksijen sistemi kabin basıncının düşmesi sonucunda kullanılır. Bu sistem yolcuların baş üstünde yer alan kısımlarda tuvalet servis ünitesi ve kabin servis ünitelerinde bulunur.Sistem genelde kimyasal oksijen jeneratörleri,kilit mekanizması,tutucu,ip,maske ve indikatör den meydana gelmiştir.Yolcu servis üniteleri her yolcu koltuğunun üzerine gelecek şekilde tavana yerleştirilmiştir.Her ünitenin kendine ait bir oksijen jeneratörü bulunmaktadır.ayrıca servis ünitelerinin içinde esneyebilen hortumlar bulunmaktadır.Bunun yanı sıra her koltuğun sayısından bir fazla oksijen maskesi bulunur çünkü her herhangi bir durumda yolcunun çocuğunun yanında olması gibi durumda çocuklar için bir adet fazla konulmuştur.Bu maskeler ilk olarak yetişkine sonra ise çocuğa takılır. Bunun nedenine gelince eğer kendinizin oksijensiz kalması durumunda çocuğa da müdahale edemez duruma gelebiliriz diye ilk olarak yetişkin sonra ise çocuklara takılır.

Maskeler uçak yolcularına ve kabin görevlilerine uçuş esnasında ani basınç düşmesinde,yolcu oksijen sistemindeki oksijeni uçak güvenli yüksekliğe gelene kadar sağlar.Ve son olarak taşınabilir oksijen sistemi vardır. Taşınabilir oksijen sistemi ilk yardım gibi acil durumlarda kullanılır.Kendi isminden de anlaşıldığı gibi taşınabilir oksijen sistemi kabin görevlileri tarafından getirilir ve bu tüpler genellikle kabin görevlilerinin kolay ulaşabileceği yerlere konulmalıdır.Taşınabilir oksijen sistemi oksijen tüpü ve maskeden meydana gelir ve acil durumlarda kullanılır..
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt