IOS mu Android mi?

feritgolgul

MB Üyesi
Kayıt
17 Ocak 2019
Mesajlar
3
Tepkiler
1
Yaş
38
Üniv
Adıyaman Üniversitesi
IOS ve Android, akıllı Cep telefonu ve tabletlerde en yaygın olarak kullanılan işletim sistemleridir. Arayüzleri, kullanım şekilleri ve özellikleri kendilerine özel farklılıklar barındıran ve dünya da en fazla tercih edilen iki farklı işletim sistemi… Bu iki işletim sisteminin Özellikleri genel itirabariyle benzer olsa da kullanım şekilleri ve çalışma prensipleri tamamen birbirinden farklılık gösterir.

Daha önce mobil cihazlarda kullanılan Symbian, Bada, Windows mobile, Blackberry OS, Tizen gibi işletim sistemlerini geride bırakan IOS ve Android, günümüzde neredeyse bütün piyasayı elinde bulunduran iki işletim sistemidir. Aynı zamanda Dünya’da üreticiler ve kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen bu iki işletim sistemi, kaçınılmaz olarak da birbirine rakip olan iki farklı platformdur.

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilen, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olmasından dolayı birçok mobil cihaz üretici firma tarafından tercih ediliyor. Onlarca farklı marka tarafından tercih edilen Android, yüzlerce model cep telefonu ve tablette uyumlu bir şekilde kullanılıyor.

Birçok marka tarafından tercih edilmenin sonucu olarak Android ciddi bir uygulama çeşitliliğine sahiptir. Android Uygulama Mağazası olarak Google Play Store kullanıyor ve Play Store dışından da yüklenmesine izin verdiği uygulama uzantısı “apk” dir.
IOS ise Apple’ın başlangıçta İphone için geliştirdiği ancak daha sonra iPod touch ve iPad’de de kullanılan mobil işletim sistemidir. Kapalı kaynak kodlu olan IOS Sadece Apple’ın ürettiği cihazlarda kullanılabiliyor. Android ’in tersine IOS işletim sisteminin uygulama mağazası olarak kullandığı App Store ‘dan başka bir yerden kesinlikle uygulama yüklenmesine izin verilmiyor.
İki işletim sisteminin özelliklerini karşılaştırmaya başlayalım.

Android, Unix-benzeri bir işletim sistemi ailesine mevcutken; İOS, Mac OS X/Unix tipi bir aileye mevcut. İOS; C, C++, Objective-C ile programlanırken Android ise ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır.

Telefon veya tablet alırken kullanım kolaylığını ön planda tutuyorsanız, IOS’tan bu konuda birçok şikâyet olmasına rağmen bu konuda IOS’ta en az Android kadar iyi. Ama söz konusu uygulama kurulumu veya cihaz yönetimi olunca Andoid biraz öne geçiyor. Android cihazlar sistem üzerinde daha çok kullanıcı kontrolü sağlıyor. Örneğin Andoid’te var olan uygulamaların yerine Google Play’den indirilen uygulamalar atanabiliyorken, IOS bu konuda oldukça sınırlı.

Film izlemeyi ve müzik dinlemeyi sevenler, IOS’a film ve müzikleri sadece bilgisayara kurulan İtunes yazılımı ile yükleyebilir veya Apple’a ait uygulamalar ya da internet üzerinden hizmet veren uygulamalar ile ulaşabilir. Android’te ise hiçbir programa gerek duymadan direk yüklenebilir ve izlenebilir.

Güvenlik ve telif haklarını öne süren Apple IOS’ta Bluetooth ile dosya transferine kesinlikle izin vermezken Android cihazlarda bluetooth ile her türlü dosya alış verişi yapmak mümkün.

Performans olarak Android işletim sistemini barındıran çok yüksek özellikli birçok cihaz olmasına rağmen Apple’ın ürettiği cihazların bu cihazlardan geri kalmadığını ve her türlü uygulamayı kasmadan çalıştırabildiğini gözlemleyebiliyoruz. Hatta İphone ve İpad’lerin teknik olarak kendilerinden çok daha yüksek özellikli cihazlarla boy ölçüşebildiğini söyleyebiliriz.

Güvenlik konusunda Android Google Play’e her türlü proramı kabul ederken, tam aksine IOS onaylamadığı uygulamaların App Store’a yüklenmesine izin vermiyor. Dolayısıyla bunun sonucunda Google Play’de kötü niyetli birçok program barınabiliyor. Daha önce siber güvenlik firması Lookout’un yayınladığı bir raporda Google Play’de bulunan 4 bin uygulamanın gizlice ortam dinlemesi yaptığı belirtilmişti. Apple’a ait olan App Store’da da birçok kötü niyetli uygulama bulunuyor ama yine de IOS, dışardan gelen her türlü virüs ve kötü yazılıma kapalı olduğundan Android’ten çok daha güvenli.

Andriod işletim sisteminde uygulamalara, mikrofon, kamera, kullanıcının hesap ve birçok kişisel bilgisine erişim imkânı veriliyorken IOS’ta uygulamaların kişisel bilgilere ulaşması tamamen kullanıcının kontrolünde.

Sonuç olarak IOS güvenlik ve performans olarak, Android ise kurulum kolaylığı, uygulama çeşitliliği ve sistem üzerinde kullanıcı kontrolü bakımından önde diyebiliriz. Yine de kullanıcıların tecrübe ettiği farklı konularda tercihler değişebiliyor.

Ferit Gölgül

 

birx

MB Üyesi
Kayıt
10 Haziran 2018
Mesajlar
118
Tepkiler
47
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
BU
Amerikaya destek olmayacak her turlu isletim sistemi caizdir, ilk fırsatta sosyal medyayı kendi çıkarı için kullanan abd (bkz Venezullla,Mısır ) mobildede her türlü arka kapıyı açık bırakır. Truecyrpt programı bile şifresini kıramadıkları için nsa tarafından zorla kapatıldı,bunlar başka ülkede olsaydı, demokrasiiii diye düdük gibi öterlerdi.kendileri yapınca kimse ses çıkaramıyor.

Başka şansımız kalmadığından tabiki android kullanmak zorunda kalıyor millet iphone tamamen bencil bir sistem, iosda benzer durumda. Tekel durumunda dünyaya yön vermeye çalışıyorlar ve bundada başarılılar.iphone alamadığı için üzülen süslümanlar var bu ülkede..böyle yazınca zoruna gidiyor,ama bilmiyor dinini sünnetini bilmekte istemiyor, kapılmış bir rüzgara sürükleniyor din düşmanlarının peşinde.

Konuya bu yönden bakınca zorunuza gidiyorsa bu yazdıklarım, bir problem var demektir.Bugün bir çok ülke yazılımlara karşı koyamadığı için arka kapı arama peşinde iyi kötü teknoloji her fırsatta maalesef güçsüzü ezmek için kullanılıyor, ios kullanacağıma eski model nokia kullanırım.bu adamların gülmesine izin vermem.zorunlu olmadıkça yapılabilecek ne varsa yapılmalı.açık kaynak tercih edilmeli...
 
Konu sahibi
Konu sahibi
feritgolgul

feritgolgul

MB Üyesi
Kayıt
17 Ocak 2019
Mesajlar
3
Tepkiler
1
Yaş
38
Üniv
Adıyaman Üniversitesi
Doğru diyorsun birx. Ama bana göre apple a olan tepki sadece cumhurbaşkanının söyleminden sonra ortaya çıkan tezcanlı bir tepki. Konu amerikaysa google da abd nin dolayısıyla açık kaynak bile olsa android te abd nin. Bütün devlet kurumlarımızın en hassas işlerinde bile kullandıkları bilgisayarlarının işletim sistemi olan windows da abd nin. İran 15 yıl önce bütün devlet kurumlarından söküp attı windows u ama biz hala kullanıyoruz. Bu duruma göre apple sadece devede kulak kalıyor. abd yi Boykot edeceksek tam boykot edelim bence.
 

birx

MB Üyesi
Kayıt
10 Haziran 2018
Mesajlar
118
Tepkiler
47
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
BU
Bir yerden başlamak gerek, bizimki sadece denize geri atılan deniz yıldızı misali..toplumsal bilinç Trde çok zor ama zamanla olacak inş.

"Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" diyen sözde adamlar var bu ülkede, yahudi atasözü olduğunu bilmediği gibi tek derdi rahat yaşam..iphon andro umrunda değil,Almanya ile savaşa gir gider mercedes alır o derece genleri ile oynanmış bu milletin.
 
Yukarı Alt