ısıya dayanıklı made gelistiriliyor

Kayıt
16 Eylül 2016
Mesajlar
19
Tepkiler
5
Yaş
25
Üniv
Hacettepe
Bence herkes bi goz atmali ;)

Araştırmacılar, 3D yazıcı ile ısıtıldığında genleşen, büzülen veya hiçbir davranış sergilemeyen özelleştirilebilir bir materyal geliştiriyor.
Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sıcağa tepki göstermeyen bir malzeme yapmaya çalışıyorlardı ve görünen o ki hedeflerine gittikçe yakınlaşıyorlar. Bu bilim kurgu benzeri unobtanium'u üretebilirlerse, inşaat ve mühendislikte büyük uygulamaları olabilir.


Çoğu malzeme ısıtıldığında genleşir, ki bunlar çoğu zaman büyük bir mühendislik sorunu olabiliyor. Köprüler ve binalar gibi büyük yapılar, yapının zarar görmeden güvenli bir şekilde genişlemesine imkan tanıyan genişleme derzlerine ihtiyaç duyar. Nesneler, iki farklı malzemeden yapıldığından dolayı ısıtıldıklarında farklı oranlarda genişler ve bu yüzden çatlayabilir ya da parçalanabilir. Her gün bindiğimiz milyonlarca otomobili destekleyen yapılardan bahsettiğimizden dolayı bu sorun harika bir senaryo olmayacaktır

Dolayısıyla üniversite, 3D yazıcıdan çıkan yapının birkaç farklı malzemeden yapılabileceği bir üretim süreci tasarladı. Bu malzemeler önce sıvı halde basılarak ardından UV ışığı ile katılaştırılıyor. Ekip, bu tekniği kullanarak belirli açılarla düzenlenmiş birkaç kiriş içeren bir iç örgüt yapısı olan nesneyi bastırdı. Nesneyi oluşturan farklı malzemeler, farklı oranlarda genişler ve genişleme kirişleri içe doğru çekiyor. Bunun sonucunda da nesne ısıtıldığında genleşmek yerine büzülüyor.

Ancak farklı malzeme ve farklı kafes düzenlemeleri kullanarak, ekip genişleme ve büzülme oranlarını özelleştirmeyi ve hatta genişlemeyen bir malzeme yaratmayı umuyor. Bu şehirlerdeki köprüler ve yapıların, güvenlik ve fiziksel olanaklarının geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Kaynak: Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Fiziksel İnceleme Mektupları
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt