Jidoka (Otonomasyon - Sıfır Fireli Üretim) Nedir ?

Y. Hocaoğlu

İnstagram: yavuz_hocaoglu_
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
3 Ocak 2017
Mesajlar
170
Tepkiler
388
Meslek
Üretim Müdürü
Üniv
Yalın Üretim Uzmanı
jidoka nedir.png


Jidoka, bir diğer ismiyle otonomasyon yalın üretim tekniklerinden biridir. Operasyonlarda oluşabilecek normal dışı durumlarda, oluşturulacak sistemle makine ve makineyi kullanan operatörler tarafından sistemin anında durdurulmasını sağlamaktır. Bir nevi aksaklıklarda müdahale refleksinin geliştirilmesini sağlamaktadır. burada aynı zamanda işçiye müdahale yetkisi de verilmiştir, böylece hataya hızlı tepki gösterilmesi amaçlanmıştır. Sorun kaynağı bulunur, tespitten sonra derhal çözüm üretilmeye çalışılır. Dikkat edilmesi gereken nokta Jidoka otomasyon sistemi değildir. Çünkü burada iş operatörden bağımsız şekilde gerçekleştirilmiyor. Jidoka aynı zamanda yapılan iş için kontrolün teminatını sunmaktadır.

Jidoka kaliteli üretim yapmak isteyen üretim sistemlerinin olmazsa olmazıdır. Genellikle işletmelerde Poka-Yoke ile karıştırılmaktadır. Jidoka (Otonomasyon - Sıfır Fireli Üretim) sisteminin asıl amacı sorunların tespitinin ve durdurulmasının sağlanmasıdır. Ayrıca Jidoka uygulama alanı tamamen iş akışının içinde, yani prosestedir. Poka-Yoke ise zaten hataya neden olunmaması için sistemin en başında yapılacak e uygulanacak yöntemlerden biridir.

Jidoka (Otonomasyon - Sıfır Fireli Üretim) sisteminde yapılabilecekler;



Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.

İşi yapan operatörün yetkileri genişletilmeli, gerekirse durdurma yetkisi verilmelidir. Bu problemin büyümesini engelleyebilir. Tabi bunun için oepratöre gerekli eğitimlerde verilmelidir.
İşi yapan makinelere çeşitli sensör sistemleri entegre edilerek, sorun anında kendi kendini kapatması sağlanabilir.

Operatörler makinelerin yaptığı işleri girdi ve çıktı anlamında kontrol etmelidirler.
Operatörlere birden fazla makinenin kontrolünü sağlama olanağı sunulmalı, bununla ilgili eğitim ve yeterlilik tamamlanmalıdır.
 
Yukarı Alt