KARADELİĞİN ARKASINDAN GELEN IŞIK

Büşra Nur Özcan

MB Üyesi
Kayıt
13 Eylül 2017
Mesajlar
12
Tepkiler
9
Yaş
25
Meslek
Metalurji ve Malzeme Mühendisi
Üniv
Kocaeli Üniversitesi
Bilim insanları, karadeliğin arkasından geldiğini fark ettikleri ışığın keşfiyle Einstein'ın genel görelilik kuramının kanıtını bir kez daha oluşturmuş oldular. Bu keşif Einstein'ın uzay-zamandan bahsettiği genel görelilik kuramını destekleyici nitelikte oldu.

Işığın karadeliğin içinden kaçamayacağını biliyorduk, artık karadeliğin etrafını dolaştığını da biliyoruz. Einstein teorisinde; karadeliğin, yıldızın yakıtını tüketerek büzülmesi ve ardından uzay-zaman ortamını bükmesiyle meydana geldiğinden bahsetmişti. Karadeliğin ışığın bile içinden kaçamayacağı öylesine güçlü bir çekim etkisine sahip olduğunu biliyoruz. Ancak karadeliğin arkasından geldiği fark edilen ışık için durumlar biraz farklı. Işık karadeliğin içine girip yutulmuyor çünkü karadelik uzay-zamanı büküyor. Dolayısıyla bu durum ışığın uzayda ilerlediği yolun büküldüğünü söylemekle aynıdır. Uzaydan bize ulaşan ve cisimleri görmemizi sağlayan ışık, tamamen doğrusal bir şekilde ilerleyemeyip uzay-zamanın aldığı şekle göre hareket etmektedir yani uzaydaki ışık kaynaklarının yerini yanılsama ile birlikte gözlemleyebiliyoruz.

Kısacası kütleçekimsel kuvvetler uzay-zamanda büküm etkisi meydana getirir. Karadelik ise çok güçlü bir kütleçekimsel etkiye sahip olduğundan uzay-zamanı büker ve dolayısıyla çevresinde gerçekleşen olayların sonuçları üzerinde büküm etkisi önemli rol oynar. Işık, karadeliğin meydana getirdiği büküm ile karadeliğin çevresinde dolaşarak gözlemlerin odağı oldu
 
Yukarı Alt