Nötr ve Toprak Hattı ile Kaçak Akım Koruma İlişkisi

FederalElektrik

Alçak Gerilim Şalt Ürünleri Üreticisi
MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2019
Mesajlar
22
Tepkiler
3
Yaş
28
Meslek
Alçak Gerilim Şalt Ürünleri Üreticisi
Üniv
Sakarya Üniversitesi
Merhabalar,
Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri tekrar sizlerle.

Yazı: Nötr ve Toprak Hattı ile Kaçak Akım Koruma İlişkisi
-----


Bugünlerde alandaki kafa karışıklıklarından bir tanesine daha basitçe cevap vermek istiyoruz. Nötr ve toprak hattının birbirine bağlı olduğu durumda Kaçak Akım Koruma Şalteri açar mı?

Bu konu hakkında net olarak bir ifade kullanmak yanlış bilgi aktarımına sebep olacaktır. Nötr hattı ve toprak hattı arasındaki gerilim farkı kaçak akım koruma şalterinin atmasına yetecek seviyede kaçak akım geçişi oluyorsa, böyle bir durumun gerçekleşmesi mümkündür. Ancak aksi durumlarda kaçak akım koruma şalteri açmayacaktır. Dolayısıyla nötr ve toprak hattının birbirine bağlı olduğu her durumda kaçak akım koruma şalteri devreyi açacak diye bir genelleme yapılamamaktadır.

Son olarak yapılan tanım ve karşılaştımalar ele alındığında, tesisatta oluşabilecek kısa devre ve aşırı akımlara karşı korumayı yalnızca otomatik sigortanın yaptığı görülmektedir. Kaçak akım şalterinden kısa devre ve aşırı akıma karşı bir koruma beklenmemelidir. Oluşabilecek can ve mal kayıplarının önlenmesi için otomatik sigorta ile beraber mutlaka kaçak akım koruma şalteri de kullanılmalıdır. Hayat koruma amacıyla 30 mA kaçak akım koruma şalterleri, yangın koruma amacıyla da 300mA kaçak akım koruma şalterleri kullanılmalıdır.

Konu Etiketleri: kaçak akım koruma şalteri, bağlantı şeması, neden atar, çalışma prensibi, nasıl bağlanır, seçimi
 

Fırat DELFER

MB Üyesi
Kayıt
12 Mart 2017
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
28
Meslek
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Kaçak akım koruma şalteri elektrik çarpmasına karşı can güvenliğini korur. Özellikle nötr koptuğu zaman cihazları koruyamaz kartların yanmasını, TV, PC, beyaz eşyalar vb. Eşyalarımızı koruma görevi yoktur. Lütfen dikkatli bilgiler verelim.

İyi çalışmalar, teşekkür ederiz.
 
Yukarı Alt