Okyanus Madenciliği - Ocean Mining

Mining Engineer

Late is better than never....
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
23 Aralık 2016
Mesajlar
319
Tepkiler
202
Yaş
32
Meslek
MEXT Research Fellow
Üniv
Kawamura Advanced Mining Tech
Okyanus madenciliği de uzay madenciliği gibi nadir bulunan madenler için uygulanan ama klasik madencilik yöntemlerinden farklı bir yöntemdir.

Amaç ; gümüş,altın,bakır,kobalt,çinko gibi değerli metalleri okyanusun 1400 m - 3700 metre derinlikte okyanus tabanında bulunan hidrotermal bacaların bulunduğu yerlerde yapılır.Bu bacaların bulunduğu yerde yapılmasının nedeni bu bacalar sülfit yatağı oluşturur ve bu yataklarda da yukarıda bahsettiğim metalik mineral açısından zengin olduğu için tercih edilir.

Hidrotermal Baca ;


black-smoker-se39.jpg

1.Yöntemin Uygulanışı;

Bu yöntemde uzaktan kumandalı araçlar kullanılıyor, bu araçlar yüksek basınca ve dengesiz sıcaklık değişimlerinde bile operasyonlarını durdurmadan sürdürebilmektedir. Öncelikle hangi mineral ne derinlik de bulunuyor onu kısaca yazıyorum;
  • Polimetalik Maden Parçaları ; 4000 m.-6000 m. arasında ve bu mineraller;Nikel,Bakır,Kobalt,Manganez.
  • Manganez Tabakası; 800 m.- 2400m. arasında olup vanadyum,molibden,platin bulunur.
  • Sülfid Rezervleri; 1400 m. - 3700 m. ; Bakır,çinko,altın,gümüş.
1.2.Kazı Metodları;


Deepseamining_large.jpg
Uzaktan kumanda edilen makineler sondaj atma ve kesme yöntemleri ile değerli mineralleri toplar ve analiz eder.

İşlem sırası ; Yardımcı Kesici , Kütle Kesici , Toplama-Nakliye Aracı


bc.jpg
Kütle Kesici
Okyanus tabanından kesilip alınan cevher ilk önce gemi ile kesiciler arasında bulunan toplayıcı bölüme pompalanır daha sonrasında ise bu pompa çamuru,kumu ve cevher dışı atığı ayırıp madeni gemiye pompalar.


Aux front NEW SKID.png
Yardımcı Kesici


Mineraller burada serbest halde oldukları için serbestleştirme için cevher hazırlama işlemlerine gerek kalmaz direk gemiye yüklenerek gerekli metalurjik işlemleri görmek için taşınır.



Collecting Machine.png
Toplayıcı Araç

SONUÇ;


Okyanus madenciliği yeni bir teknoloji olsa da ekolojiye zarar verme ihtimali olduğu için bazı hükümetler bu işleme pek sıcak bakmamaktadır ama özellikle platin grup metallerin nadir bulunduğunu biliyoruz bu yöntem platin ve kobalt gibi metallik madenlerin açığını uzay madenciliğine göre daha hızlı kapatabilir....

Teşekkürler....

 
Yukarı Alt