TBM - Tunnel Boring Machine Nedir?

Mining Engineer

Late is better than never....
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
23 Aralık 2016
Mesajlar
319
Tepkiler
202
Yaş
32
Meslek
MEXT Research Fellow
Üniv
Kawamura Advanced Mining Tech
Tünel Teknolojisinde kullanılan hatta ülkemizde son zamanlarda yapılan AVRASYA TÜNELİ nin yapımında da kullanılan TBM (Tunnel Boring Machine) özellikleri ve çalışma sisteminden bahsedeceğim. Yine son zamanlarda Elon Musk da bu alanda yeni çalışmalara başlamışken TBM nedir ? Nasıl çalışır? hadi inceleyelim.

TBM NEDİR?

Kelime kökeni olarak İngilizceden gelen Tunnel Boring Machine (TBM) özellikle nüfus yoğunluğu çok fazla olan metropoller de trafik sıkıntısını gidermek mesafeleri kısaltmak için kullanılan maden mühendisliğinin kazı mekanizasyonu alanına giren bu teknoloji resim de gördüğünüz gibi bir yapıya sahiptir.
30932845.jpg
AVRASYA TÜNELİ - TBM

TBM çapı 1 metreden (mikto tünelcilik) 19 metreye kadar çıkabilen dairesel olarak çeşitli kayaç ve kum formasyonlarında sondaj atabilen kazı makinesidir. Geleneksel olarak kullanılan delme patlama yöntemine göre daha temiz ve hızlı aynı zamanda uzun tünellerin açılmasında biçilmiş kaftandır. Olumsuz yönleri maliyeti çok yüksektir TBM fiyatları $700,000 dan $8,000,000 kadar çıkabilir.
TBM üç ana bölmeden oluşur bunlar sırayla şöyledir ; kuyruk kısmı , gövde kısmı ve yüz (kesici) yüzdür.



1-SR99-Fig-1-cross-section.jpg
TBM SEGMENTLERİ


TBM in ön kesicisi yüzeyinde disc cutter (disk kesiciler) mevcuttur. Bu kesiciler sayesinde ilerlemesini sürdürür. Şekilde gördüğünüz gibi ;

ButtonBits-Pic3-San-Francisco-large.jpg
Disk Kesici
TBM ilerleyen teknoloji sayesinde basınç dayanımı 2500 kg/cm2 olan bir granit formasyonunda, 7 m çapında bir makine günde kolaylıkla 8-9 m ‘lik kazı hızlarına ulaşabilmektedir.

TBM ÇALIŞMA PRENSİBİ ?


Untitled2.jpg


TBM full face (tam yüzey) kazıcı olarak çalışır daima ileriye doğru hareket eder önünde bulunan disk kesiciler ile kazma işlemini yaparken lazer sistemi ile hassas yön tayini ile daha önce kazması gereken doğrultudan çıkmadan işlemine devam eder. Bu sırada makinenin gövde bölümünde bulunan hidrolik sistem ile ring olarak bilinen sistem ile kazmaya devam ederek kendini destekler ve geçici bir tünel oluşturarak devam eder. Aşağıdaki gif de gördüğünüz gibi tünel çemberi oluşturarak devam eder.


TBM_Tunneling_Video.gif

Destek Sistemi

Kesme işlemi 360 derece devam ederken kesilen materyal bir hazneye doldurulur ve taşıyıcı bant ile gövdeden dışarıya doğru taşınır. Daha sonra kaya vidası,püskürtme beton gibi teknikler kullanılarak tünelin stabilizasyonu sağlanır.

TBM teknoloji metro,karayolu tünelleri,madenler ve mikro tünel gibi çalışmalarda yaygınlaşarak kullanılıyor. İlerleyen teknoloji ile ve nüfus artış hızı yeraltı yapılanmasının artması TBM sektörünün yaygınlaşacağı anlamına geliyor.


Teşekkürler....
 
Yukarı Alt