Uykuya dalarken düşme hissi neden oluşur?

mozyurt26

MB Üyesi
Kayıt
11 Ekim 2015
Mesajlar
18
Tepkiler
15
Yaş
26
Üniv
Pamukkale Üniversitesi
_92949622_0685d885-340d-4874-813a-433dff01ee8f.jpg
Tam uykuya dalarken birden düşme hissine kapılıp vücudumuzun silkindiğini çok görmüşüzdür. Oldukça yaygın olan bu hisse beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor.

Bunu bir rüyanın parçasıymış gibi algılıyorsak boşlukta düşüyormuş hissi oluşur; buna hipnik seğirme denir. Beynimiz uyku için çevreyle bağlantısını keserken ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir bu.

Uykuda vücudumuz felç olmuş gibidir ve dış dünyadaki olaylara duyarsız hale geliriz. Ama kas kontrolümüz düğmeye basılmışçasına durmaz.

Beynimizde retiküler aktivasyon sistemi adlı bölge nefes alma gibi temel fonksiyonları kontrol eder ve tetikte olma duygusunu hissettirir bize.

Öte yandan görmeyle ilgili ventrolateral preoptik çekirdek (optik sinir önündeki bölge) ise yorgunluğu düzenler.

Uykuya dalma sırasında retiküler aktivasyon sistemi vücudumuzun kontrolünü elden bırakırken ventrolateral çekirdek denetimi ele alır. Bu yavaşça kısılan bir lamba düğmesi gibidir, ama her zaman pürüzsüz işlemeyebilir.

_92949626_fb81edd9-52c5-4a66-a452-4014c5ce98eb.jpg

Uyanıklığı sağlayan enerji kalıntıları ani yükselişe geçtiğinde seğirme hareketleri görülür. Fakat bunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Hızlı göz hareketlerinin tersine bu seğirmelerin rüya gören beyinle bir ilgisi yoktur. Bundan ziyade günün son kalıntıları gibidir.

'Patlayan kafa sendromu' adı verilen ve insanın kafasının içinde bomba patlıyormuş gibi sesler duymasına neden olan tuhaf rahatsızlıkta da benzer belirtiler görülür. Beynin uyanık ve uykuya geçen kısmı arasında bir kontrol mücadelesi vardır ve bu şimşek çakması gibi ışıklar görmeye ve yüksek sesli patlamalar duymaya neden olur.

Bazı ileri vakalarda bu olgu aşırı uykusuzluğa ve hatta bedenin bilinmez güçler tarafından ele geçirilmesi iddialarına bile neden olmuştur.

Fakat genel olarak burada endişe edilecek bir durum yoktur. Uykuya dalma anında ortaya çıkan ilginç bir çatışma halinden ibarettir.

Daha önce konu hakkında yazan psikolog Tom Stafford'a göre, "Uyku halindeyken yaptığımız her iki hareket türü arasında hoş bir simetri vardır. Hızlı göz hareketleri, uyanmakta olan dünyada görülebilecek rüya kalıntılarıdır. Hipnik seğirmeler ise rüya dünyasına izinsiz giren uyanık yaşam kalıntıları gibidir."
 

MuallimMuallim

MB Üyesi
Kayıt
19 Şubat 2017
Mesajlar
23
Tepkiler
0
Yaş
33
Üniv
Hedef Boğaziçi Bilgisayar
Size bir şey den bahsedeceğim abiler ablalar. Ben yatağa yatıyorum bazı günler şöyle 5-4 dakka geçiyor uykua dalıyorum birden hemencicik noluyor biliyor musnuz xdd kafamı dümdüz yastığa dayamıştım uykuya daldığım an birden voleybol maçındaydık okulda top birden kafama bir çarptı o an yataktan geri bir kalktım :D Çok değişik acaba neden böyle bir durum oluyor. Bazı günler değişik şekillerde oluyor
 

bilginim

MB Üyesi
Kayıt
2 Ekim 2018
Mesajlar
38
Tepkiler
0
Yaş
35
Üniv
abant izzet baysal üniversites
Ufakken benimde başıma çok gelirdi. Nasıl korkarak uyandığımı bilemezdim :D
 

denizgezmiş

MB Üyesi
Kayıt
21 Haziran 2018
Mesajlar
68
Tepkiler
7
Yaş
33
Meslek
Yazılım Mühendisi
Ufakken sık sık yaşardım bu sorunu bende. Büyüdükçe geçti denilebilir :)
 

firzen

MB Üyesi
Kayıt
19 Aralık 2018
Mesajlar
71
Tepkiler
4
Yaş
33
Meslek
Bİlgisayar mühendisi
Üniv
namık kemal üniversitesi
Benim hala çok oluyor sanki yüksekten boşluğa düşüyor gibi oluyorum.
 
Yukarı Alt