Zaman - Madde

Jeofizikci

MB Üyesi
Kayıt
23 Şubat 2015
Mesajlar
28
Tepkiler
23
Yaş
34
Meslek
Jeofizik Mühendisi
zaman sonsuz, sonsuz bir şekilde geçmişe ve sonsuz bir şekilde geleceğe uzanıyor. Ne var ki evrendeki madde miktarı sonludur: belli miktarda bir madde vardır ve bu değişmez. Bu iki gerçeğin bir sonucu olarak, en azından bize göründüğü şekliyle maddenin her olası kombinasyonu zaman içinde bir noktada mutlaka gerçekleşecektir. üstelik sadece bir defa da değil sonsuz defa dahası zaman geçmişe doğru sonsuzca uzandığı için maddenin her olası kombinasyonu bundan önce sonsuz defa meydana gelmiştir. yani bu yazıyı ilk defa okumuyorsunuz.
 

activeac

MB Üyesi
Kayıt
21 Nisan 2015
Mesajlar
13
Tepkiler
1
Yaş
28
Zamanın sonsuzluğu ve maddenin sonluluğunun nasıl öyle bir sonuç doğurduğuna bağladın ? :S
 

Oğuzhan Akış

İnsanın kaderi insandır . . .
MB Üyesi
Kayıt
25 Haziran 2015
Mesajlar
9
Tepkiler
4
Meslek
Makine Mühendisliği
Üniv
Selçuk Üniversitesi
Yani biz şuan hem geçmişimizi, hem bu anı, hem geleceği yaşıyoruz öylemi acaba :)
Öyleyse bu dejavu olayıyla baya bağlantılı oluyor :)
 

İbrahim Güzelkaya

Yetkili Kişi
MB Üyesi
Kayıt
9 Şubat 2015
Mesajlar
29
Tepkiler
36
Yaş
28
Zamanın sonsuzluğu hakkında biraz daha açıklama yapar mısınız? İçinde bulunduğumuz evren Big Bang adı verilen bir patlamayla doğmuştur. Peki ondan önce ne vardı? Çoklu verenler fikrini düşünmediğimiz takdirde hiçbir şey. Yani başlangıçta hiçbir şey yoktu,zamanın kendisi dahi yoktu. Zaman da her şet gibi big bang ile oluştu. İzin verin açıklayayım. Zaman oku dediğimiz kavram vardır, zaman tek yönlü ilerler: geçmişten geleceğe doğru. Sebebi ise entropidir. Entropi bir sistemdeki düzensizliği tanımlar. Kapalı bir sistemin entropisi daima artmaya eğilimlidir yani sistemdeki düzensizlik her zaman artar ve bu sayede zaman oku oluşur. Çünkü evrenin entropisi her zaman artar. Biz bu sayede bilgiyi işleyebiliriz. Ya da önce doğarız sonra büyür ve ölürüz hepsi bu sırayla olur çünkü artan entropi yüzünden. Evrenin uzak gelecekte düşük entropli duruma geçeceğine dair bir senaryo var. Çok uzakta olsa er ya da geç olacak olan bir durum olacaktır bu senaryoda. Bahsettiğiniz bununla alakalı bir durum mu?
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Jeofizikci

Jeofizikci

MB Üyesi
Kayıt
23 Şubat 2015
Mesajlar
28
Tepkiler
23
Yaş
34
Meslek
Jeofizik Mühendisi
aslında zaman sonsuz değil bildiğiniz gibi Big Bang le başladı her şey yani madde başladığında zaman da başladı. Bilim Kıyametle ilgili ne diyor bilmiyorum ama islama göre kıyametle evrenin sonu geldiğine göre zaman da bitecek. yukarıdaki yazımda "geçmişe ve geleceğe uzanıyor" derken yönü kastetmedim. yani geçmişde de zaman vardı şimdi var gelecekte de olacak. dünya sürekli değişim halinde olduğu için eğer sonsuz olsaydı bu değişimler bütün olasılıklar bittiğinde mutlaka kendini tekrar edecekti. yazımda bunu kastettim gerçi yazım diyorum ama alıntı tabiki :)

zaman sonsuz olmadığı için aslında bu yazı bilime aykırı fakat yazı bize şunu söylüyor olabilir; sadece dünyanın değiştiğini idrak eden birisinin bunun sonsuz olamayacağını bir başlangıcının ve sonunun olduğunu anlaması gerekir.

Bu arada madde ve zaman sonsuz olmasa bile bu değişim sürecinde ömrünün sonuna kadar herhangi bir şeyin tekrar etmeyeceğini söyleyebilirmiyiz ?
 

Dreamof

MB Üyesi
Kayıt
10 Mayıs 2016
Mesajlar
6
Tepkiler
0
Yaş
27
Üniv
Dokuz Eylül Üniversitesi
Olay şu ki zaman karamı sabit bir şekilde yayılmaz uzun bir nehre benzer girintili çıkıntılı değişken akışlı.

Ayrica Zaman, madde ve ışık hızı gibi mutlak değildir boyutludur.

...Ve evren bağıl bir hıza sahiptir zamanın hızı ile madde yarıömür hızı sabit ise zaman ile madde sabit bir periyotta devam eder.

Yani zaman sonsuz ve Madde buna nasıl yetişecek diyemezsin.
 

tesla_sherlock

MB Üyesi
Kayıt
21 Nisan 2015
Mesajlar
3
Tepkiler
0
Yaş
28
Üniv
Uludag Üniversitesi
Zaman baslangici ve bitisi olan bir olgu. Madde ile birlikte var oldu ve maddeyle yok olacak. Zamanda cizgisi icinde elbet tekrar eden olaylar olacak ama sonsuz ihtimalde olay var oldugu icin ve zamani anlik dusunursek bircok an meydana gelecegi icin yani sonsuz tane zaman oldugu icin(1 ile 2 arasinda sonsuz sayi olmasi gibi ya da integralde kullandigimiz riemann toplami gibi dusunursek sinirli bolgeler arasi sonsuz varyasyon oldugu sonucu ortaya cikar. Dolayisiyla zaman anlardan olusan bir sonsuzluk olur)burda 2 sonsuz(zaman-mekan) hicbir zaman tam anlamiyla ust uste gelemezler. Yani tekrarlar olur ama bu sinirli tekrarlardir. Tam anlamiyla hicbir sey 2 defa gerceklesemez.
 

ibaloglu23

MB Üyesi
Kayıt
11 Temmuz 2015
Mesajlar
20
Tepkiler
0
Meslek
Adli Bilişim Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
eline sağlık güzel paylaşım
 
Yukarı Alt