Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiIsı Enerjisi İle Telefon Şarjı

Isı Enerjisi İle Telefon Şarjı

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere ısı enerjisi ile telefon şarjı nasıl oluyor konusunu anlatacağız. Günümüzde mobil cihazlar hayatımıza resmen yerleşmiş durumda. Sağladığı kolaylıkları ve avantajlı yönlerini saymakla bitiremeyiz fakat bu cihazlar bizleri prizlere mahkum etmiş durumda ve artık herkes yanında şarj cihazlarını bulundurmayı ihtiyaç haline getiriyor.

Yani bu cihazlar bize aşırı derecede katkı sağlamakla beraber şarj sorunlarını gidermek ve cihazları kullanılabilir durumda tutmak biraz can sıkıcı bir durumu da oluşturuyor. Günümüzde birçok enerjiden elektrik elde etmek mümkün durumda ve  biz de ısı enerjisinden (termo enerjiden) elektrik üreterek telefon, mp3, radyo, kamera gibi elektronik cihazları şarj etmekten bahsedeceğiz.

Isı Enerjisi ile Telefon Şarjı

Isı enerjisi ile telefon şarjı elde etmek için; Isı enerjisinden faydalanarak elektrik üretmek dediğimizde ilk aklımıza gelen şüphesiz termik santraller. Tonlarca kömür yakıp dev kazanlardaki suyu buharlaştırarak tribünlerin dönmesini sağlayarak elektrik elde ediliyor. Ayrıca  Peltier denilen bir cihaz soğutucu olarak kullanılmaktadır. Peltiere doğru akım verildiğinde cihazın bir tarafı ısınırken diğer tarafı soğur, bu işlemi tersinir yaptığımızda yani cihazı ısıttığımızda bize elektrik verir.

Kaliforniya’da bulunan bir şirket bu sistemi kullanarak bir bardak altlığı üretmekte. Bu bardak altlığı bu sisteme dayanarak bir tarafı (mavi) soğuk, içecekler için diğer tarafı(kırmızı) sıcak içecekler için tasarlanmış ve altlıkta bulunan USB çıkışı elektronik cihazlarımızı şarj etmeyi mümkün kılıyor. Bu sistemin “Stirling motoru” ile de yapıldığı söz konusudur. Ofislerde,  parklarda, çay bahçelerinde, kafelerde, piknikte hatta evinizin balkonunda çay içerken yanınıza seyyar kablo almanıza gerek kalmıyor. Buna benzer sistemlerin geliştirilmesi bizi elektrikten de tasarruf ettiriyor ve dünyada ki en güzel enerjinin yani yenilenebiilir enerji kullanılmış olması ürünü biraz daha cazip konuma getiriyor.

Oğuzhan Keser
Oğuzhan Keser
10 Kasım 1992 Yılında Mersin/Mut ilçesinde doğdum.2009/2010 Eğitim öğretim sezonunda Karaman Lisesinin Matematik-Fen bölümünü bitirdim. Aynı sene YGS-LYS sınavlarına girerek Fırat Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği kazandım ve bitirdim. Şuan İstanbul'da Tahribatsız malzeme muayenesi yapan özel bir firmada çalışmaktayım.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?