Ana Sayfaİnceleyip ÖğrenTor Browser Nedir? Nasıl Çalışır?

Tor Browser Nedir? Nasıl Çalışır?

Tor, açılımı “The Onion Routing” olan kullanıcılarının gerçek kimliklerini gizleyerek iletişim imkanı sunan bir yazılım projesidir. Tor yasal ya da yasal olmayan bir çok amaç için kullanılmaktadır. Tor internette gezinme, mobil iletişim, sohbet ve anlık mesajlaşma imkanı sağlar. Ayrıca tor, devlet yetkililerini eleştirmek, sansürlenmiş bilgilere erişmek ve politik aktiviteler organize etmek amacıyla da kullanılmaktadır.

Tor da; anonim hakaret, hassas bilgilerin sızdırılması, yasal olmayan cinsel içeriklerin sunulması, satışı yasak olan kimyasal maddelerin, silahların çalıntı kredi kart numaralarının satılması, banka ve kredi kartı dolandırıcılığı gibi kara borsa işlemleri için BitCoin sistemi kullanılır. Bu projeye göre, Tor ağını kullananlar; bağlandıkları sitelerden aktivitelerini gizlemek isteyen normal kullanıcılar, siber istihbarat faaliyetlerinden kaçan insanlar, içerik veya internet erişimine yapılan sansürden kaçan insanlar özellikle de gazeteciler, aktivistler ve askeri çalışanlardır. Ekim 2013 tarihi itibariyle Tor ağını 4 milyon kişi kullanmaktadır. Tor ağını kullananların büyük kısmı, internet erişiminin engellediği ülkelerde yaşamaktadırlar.

Tor Projesi’nin Tarihi

Tor Projesi 1995 yılında ABD Deniz Harp Araştırma Laboratuvarı’nda Paul Syverson, Micheal Reed ve David Goldschlog tarafından, gizli servislerin çevrim içi istihbarat bilgilerini koruma amacıyla başlamıştır. Proje askeri ve istihbarat amacıyla başladığı için hedefinde mahremiyet yoktu. Sadece askeri personel ve istihbaratları maskeleme işlemi yapıyordu. Tor projesinde çalışmaların yavaş ilerlemesi sonucunda 2002 yılında Tor projesi MIT’de 2 doktora öğrencisi olan Roger Dingledine ve Nick Mathewson’a devredildi. Daha sonraki yıllarda Paul Syverson ile birlikte bu üçlü Tor projesi üzerinde çalışmışlardır.

Çalışmalar ilerlerken bu projenin sadece askeri amaçlı olması ajanları korumanın daha zor olduğu kararını almalarını sağlamıştır. Bu sebeple ağın sadece askeri amaçlı değil daha geniş kitlelerinde bu ağa erişebilmesi yönünde çalışmalara başlamışlardır. İlk olarak Tor projesi Deniz Harp Araştırmaları Laboratuarından ayrılmış, daha sonra herkesin kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. Buradaki amaç kullanıcı sayısını arttırarak gizlenmeyi kolaylaştırmaktır. 2004 yılında Tor, açık kaynak lisanslı hale getirilmiştir. Proje açık kaynak olduğunda EFF (The Electronic Frontier Foundation) bu projeyi devraldı. Tor, ilk zamanlarında askeri bir proje olduğu için yerilmiştir. İleriki yıllarda bu projeye destek artmıştır. Şu anda kurumsal sponsorlar hariç 4300 bireysel sponsor Tor projesine destek vermektedir.

Tor Çalışma Yapısı

Tor, anonim ağ yapılarından onion routing mantığında çalışır. Tor üzerinden bir internet sitesine istek yolladığında en az 5 server üzerinden istek gönderilir. İstek ilk server tarafından değerlendirilir, sonra ikinci servera iletilir. Daha sonra ikinci server isteği değerlendirir ve bunu üçüncü servera iletir. Tüm bu işlemler istek gönderdiğiniz siteye erişesiye kadar devam eder. Bu işlemler gerçekleşirken bilgileriniz şifrelenir. Her server Bilgileriniz her server geçişinde şifrelendiğinden ve bağlantı yollarken bir çok server üzerinden geçtiğinizden dolayı hangi bağlantıya giriş yapıldığını öğrenmek neredeyse imkansız olur.

Bu da güvenirliliği arttırır. Hız açısından bir çok server yolu üzerinden bağlantı sağladığı için normal google üzerinden bağlantı yapmaktan daha yavaş bir bağlantı hızı sunmaktadır. İnternet hızınızın belli bir değerin üzerinde olması Tor ile bağlantının kalitesini doğrudan etkileyecektir. Download hızınızın 20 mpbs değerinin üzerinde olması tor ile internete bağlanmanızda tavsiye edilen ortalama eşik değerdir. Download hızınızı internet üzerinden test ederek mevcut internet hızınızın tor ile bağlantı kurmaya elverişli olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tor Browser, mozilla firefox klonudur. Firefox’un açık kaynak bir proje olmasının da katkısıyla NSA monitörlemesinden sizi büyük ölçüde koruyabilmektedir. Tor ağındaki kullanıcılara erişmek çok zor ve zahmetli bir iştir çünkü internet trafiğini 4binden fazla gönüllü server aracılığıyla yansıtarak sizin konumunuzu ve verilerinizi bulunması imkansız hale getirir. isterseniz bu gönüllü hostlardan biri olabilirsiniz.

tor çalışma yapısıTor %100 Koruma Sağlar Mı?

Bu en çok tartışılan sorulardan biridir. Teknik olarak düşünüldüğü zaman %100 koruma sağlandığı söylenemez. Fakat çeşitli blog ve alışveriş sitelerinin güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılabilir. Derinlemesine bir network takibi yapıldığında, network izleri dijital ortamda yakalanabilir. Tor sadece farklı serverlara şifreli bağlantı sağlayarak internette gezinmenizin izlenmesini zorlaştırır.

Tor Browser Nasıl İndirebilirim?

Tor Browser’ı kendi sitesinden indirebileceğiniz gibi, Mozilla Firefox’a eklenti şeklinde de kurabilirsiniz.

Ecem Bölük
Ecem Bölük
Merhaba arkadaşlar, 1996'da Bursa'da doğdum. Liseyi Bursa Atatürk Anadolu Lisesi'nde okudum. Şu an Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim. Bilim ve teknoloji konularında oldukça ilgiliyim. Merak ettiğim ve araştırmalarımdan elde ettiğim konuları sizlerle paylaşacağım. Hep birlikte bilimin gizli dünyasını keşfedeceğiz. Ben hazırım, peki ya siz hazır mısınız?

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?