2016 Üniversitelerin Memnuniyet Anketi Sonuçları

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
353
Tepkiler
210
Yaş
29
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasının ilk aşamasında, Yükseköğretim Kurulu istatistiklerine bağlı olarak 2015-2016 yılında lisans öğrencisi bulunan 174 devlet ve vakıf üniversitesi belirlenmiştir. İkinci aşamasında, her üniversiteden belirlenen öğrencilere veri toplama aracı uygulanmıştır. Bu kapsamda 2016 yılında 106 devlet ve 68 vakıf olmak üzere 174 üniversitede okuyan 10,894 öğrenciden elde edilen veriler kullanılmıştır.

  • Üniversitelerin sıralaması, araştırmada elde edilen veriler kullanılarak dört aşamada gerçekleştirilmiştir. Bunlar:
  • Bütün sorulara aynı puan verilen ve içtenlikle doldurulmadığı düşünülen ölçümler araştırma kapsamından çıkarılmıştır.
  • Uç değerlerin incelenmesi ve veri temizleme işlemi sonrasında üniversitelerin bileşen bazında memnuniyet puanları maksimum 100, minimum 10 olacak şekilde hesaplanmıştır.
  • Üniversitelerin altı bileşenden aldıkları puanlar toplanarak maksimum 600, minimum 60 olacak şekilde genel memnuniyet puanları hesaplanarak sıralama yapılmıştır.
  • Üniversiteler 6 puan aralığında kümelenmeye tabi tutulmuştur.
  • Kümeler (i) A+ / Adokratik Kuluçka, (ii) A / Öğrenme merkezi, (iii) B / Yönetişim arayışı, (iv) C / Mekânla Özdeşleşememe ve İlişkilenememe, (v) D / Sosyal-Akademik Heyecan Beklentisi ve (vi) FF / Anomi-Yabancılaşma olarak adlandırılmıştır.
Öğrencilerin beklentilerinin karşılanması açısından Türkiye üniversitelerinin ortalaması “D” seviyesinde olup en düşük ortalama “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği” bileşenindedir. Türkiye’deki üniversitelerin çoğunda ders anlatıp sınavını yapmaktan ileriye gidilememektedir. Öğrencilere destek olan, onlarla etkileşimi sistemleştirebilen yaşantıyı anlamlı ve tatminkâr kılan bir kültür gözlenememektedir. Bu durumun özellikle çoğu vakıf üniversitelerinde de görülmesi şaşırtıcı bir bulgudur. Vakıf üniversitelerinin bu anlamda bir kurumsallaşma ve misyon sıkıntısı içinde olduklarına işaret etmektedir.

Anket tamamen öğrenciler ile yapılmaktadır.

1.jpg

2.jpg

3.jpg


0.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg


Alıntı:
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
 
Yukarı Alt