4,5G'li Hayat Nasıl Olacak?

Taner Hayret

MB Üyesi
Kayıt
24 Şubat 2015
Mesajlar
44
Tepkiler
48
Yaş
34
3G bizlere neler sunuyordu, 4.5G neler sunacak?
2002 Yılında Amerika’da, 2003 yılında ise Avrupa’da kullanılmaya başlanan 3G teknolojisi, 2009 yılında Türkiye’de kullanılmaya başlanmıştı.
Aradaki 6 yıllık farkın da etkisiyle Türkiye, 3G performansı açısından daha yeni ekipmanlarla donatılmış ve daha yüksek 3G performansı sunmayı başarmıştı.
Ülkemizde 35 Mbps seviyesine kadar indirme hızlarına çıkılabilen 3G, günlük hayatta, ideal şartlarda ve yerine göre değişmekle beraber 20 - 30 Mbps arası hızları bizlere sunabiliyor. Özellikle AVM gibi kalabalık ve alanlarda bu hız 8 ve 5 Mbps seviyesine kadar düşebiliyordu.
Artık 4K video çeken, 20 Megapiksel barajına yaklaşmış kameralarla yüksek kaliteli fotoğraflar çeken akıllı telefonlar için, bu hızlar oldukça düşük kalmaya başladı.
4.5G ile daha yüksek hız, daha düşük gecikme
4.5G, 3G’ye göre daha az gecikme sunuyor. Daha az gecikmeyle beraber nesnelerin interneti ve pek çok kurumsal çözümde daha iyi bir performans bizleri bekliyor. Bunun yanında yüksek çözünürlüklü mobil canlı yayınlar, daha hızlı indirme ve yükleme performansı da bizlerin elinin altında.
dort bucuk g ile hayat.jpg

Başvuru nasıl yapılır?
Öncelikle ilgili işletmeciye SMS, çağrı merkezi, internet ve benzeri yollar ile 4.5G geçiş onayının iletilmesi gerekiyor. Abonelik geçişlerinde aboneler tarafından gönderilecek SMS’ler ücretsiz. Abonenin talebi halinde benzer yöntemler ile 2G veya 3G hizmetine geri dönüşü mümkün.
Telefonun uyumluluğu
Ayrıca 4.5G hizmetinin alınabilmesi için cihazın ve SIM kartın 4.5G teknolojisi ile uyumlu olması, telefon ayarlarından 4.5G/LTE seçeneğinin açık tutulması ve 4.5G kapsama alanında bulunulması gerekli.
Aynı tarife geçerli
4.5G’ye geçiş yapan abonelerin geçiş öncesindeki tarifeleri ve diğer hakları korunuyor. 4.5G aboneliğine geçiş yapıldığında, abonenin aksi yönde bir talebi olmadığı sürece varsa taahhütnamesi kapsamındaki hakları taahhüt süresince korunuyor ve abonenin onayı dışında tarife paketi veya tarife değişikliği yapılmıyor.
En fazla 4 kez teklif sunulacak
İşletmeciler tarafından, geçiş yapmamış abonelere 4.5G’ye geçişe ilişkin olarak, SMS, Flash SMS, çağrı merkezi, internet, kayıtlı e-posta, IVR(Sesli yanıt sistemi) ve benzeri yöntemler ile yılda en fazla 4 kez teklif sunulabilecek.
Ayrıntılı bilgilendirme yapılacak
İşletmeciler tarafından, 4.5G’ye geçmek isteyen abonelere, geçmek istediği tarife paketi, tarife paketinin yürürlüğe gireceği tarih, tarife paketinin ücreti dahil tüm özellikleri, 4.5G hizmeti için cihaz, SIM kart uyumu ve kapsama alanında bulunulması zorunluluğu ile varsa SIM kart ücret bilgisine ilişkin ayrıntılı bilgilendirme yapılacak.
İnternet paketine dikkat!
4.5G’nin sunduğu yüksek hız nedeniyle internet kullanımlarınızda önemli ölçüde artış olacak. Kota aşımında karşılaşabileceğiniz muhtemel maliyetler açısından dikkatli olmanız yararınıza olacaktır. Kotalı paketlerinizin yüzde 80 ve yüzde 100’üne ulaşılması halinde işletmecilerden bilgilendirme mesajları gönderilecek.
Faturaya üst sınır
Aboneler fatura üst sınır değerini 100 TL olarak belirleyebilecek veya işletmeciler tarafından sunulacak alternatif fatura üst sınır değerleri arasından tercih yapabilecekler. Belirlenen fatura üst sınır değerine ulaştıklarında işletmeciler tarafından bilgilendirilecek ve fatura tutarlarını ücretsiz sorgulayabileceklerdir. Uluslararası mobil veri dolaşım (roaming) hizmetinden yararlanan aboneler de, veri kullanım tutarları 100 TL ve 250 TL’ye ulaştığında işletmeciler tarafından bilgilendirilecekler. İnternet paketi bulunmayan aboneler, internete girmek istediklerinde ya da cihaz internete erişmeye çalıştığında, “internete bağlanmak üzere olduğu ve bağlantının sağlanması halinde yansıtılacak ücret bilgisi” verilerek, onay verilmesi durumunda ücretlendirme başlayacak ve bu onay abone hattı internet hizmetlerine kapatıncaya kadar geçerli olacak. Aboneler; mobil hatlarını, SMS göndererek, online işlemler veya müşteri hizmetleri aracılığı ile internete açıp kapatılabilecekler.
4.5G hız testi kotayı etkiler mi?
Evet.
Belirli bir saniye içerisinde, internet hızının el verdiği derecede veri indiren hız testi uygulamaları, hızınıza göre 30 - 300 MB gibi geniş bir aralıkta kotanızı kullanacaktır.
dort bucuk g ile.jpg

Yüksek hız pil ömrünü azaltacak mı?

2G'de telefonun ortalama şarjı 4-5 gün giderken, 3G'ye geçişle birlikte 24 saate kadar düşmüştü. Benzer durum 3G'den 4G'ye geçişte yaşanmayacak. Her ikisinde de video izleme süresi aynı olacağı için şarj tüketimine ekstra bir etkisi olmayacak. Ancak şarj tüketimini kullanım alışkanlıkları belirleyecek. 4.5G ile daha fazla video izleyeceğiz. Aynı zamanda 3G'de yaşanan kesintiler 4.5G'de yaşanmayacak. Dolayısıyla yüksek hız ve kesintisiz video deneyimi şarj ömrünü kısmen de olsa azaltacak.
Hangi ayarları yapmam gerekiyor?
- 4.5G’ye bağlanmak için akıllı telefon ve SIM kartınız tamamsa, yapmanız gereken bir ayar olabilir. Bu ayar ise şebeke seçimi. Şu anda kullandığınız akıllı telefonlar 3G şebekesine bağlanmak üzere otomatik olarak ayarlanmış durumda. Bu geceden itibaren 4.5G’ye bağlanmak için cihazınızın şebeke ayarlarını LTE veya 4G seçeneklerine göre ayarlamanız gerekiyor. iPhone modelerinde sırasıyla ayarlar, hücresel veri seçenekleri, ses ve veri menüsüne gelin. Buradan LTE seçeneğine basarak ayarlarınızı tamamlayın. Android işletim sistemli cihazlarda ise ayaları açtıktan sonra diğer ağlar seçeneğine gelerek mobil ağlar menüsünden 4G seçeneğini işaretleyin.
dort bucuk g ile.jpg

4,5G'NİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

- İşletmecilerin sahip oldukları frekansın 183,8 MHz’den 549,2 MHz’e kadar çıkmasıyla mobil internet hızı, hem veri indirme hem de veri gönderme yönünde en az 10 kat artacak.
- Daha net video görüşmeleri sağlanacak
- Kapsama alanından kaynaklanan sorunlar azalacak
- Sosyal medyada çok daha hızlı paylaşım yapılabilecek
- Yüksek hızda ve kesintisiz bağlantı sağlanacağı için makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, internet protokolü ile TV, akıllı şehirler, uzaktan kontrol edilecek robot teknolojisinin tele ameliyatlarda kullanımı gibi birtakım konularda gelişmeler sağlanacak, böylece yaşam kalitesi yükselecek
- Belgelere her yerden, her cihazdan, her an erişebilecek
- Akıllı ev sistemleri yaygınlaşacak ve akıllı şehirler kurulabilecek
kaynak:mynet
 
Yukarı Alt