5G Nedir? – Ne Zaman Gelecek?

kalafat

MB Üyesi
Kayıt
11 Ocak 2018
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
26
Üniv
Anadolu Üniversitesi
Bilindiği gibi şuan ülkemizde 3G kullanılmakta, lakin geçtiğimiz günlerde 4.5G hakkında bir patlama oldu, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren 4.5G’nin gelmesiyle 5G ne zaman gelecek sorusu hemen akla gelen ilk sorulardan.. İşte bu sorunuz hakkında biraz araştırma yaptık.
Şu an ülkemizde 3G kullanıyoruz ama ülke olarak 4G yi kullanmadan 5G ne zaman gelecek sorusunun peşine düşmüş durumdayız. Artık herkes kesin olarak anladı ki 4,5G 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren ülkemize geliyor evet 1 nisanda ülkemize geliyor ama bu demek olmuyor ki bu saatten sonra ülkenin her yerinde 4,5G teknolojisi olacak.

2016’da olmayacak;
Evet ülkemizde 2016 nisan ayında 4,5G gelmesi geçiş bekleniyor ama bu muhtemelen büyük şehirlerde olacak yani yurdun her noktasında böyle bir geçiş olmayacak tam anlamıyla 4,5G’ ye geçiler 8 sene içerisinde tamamlanmış olması bekleniyor. Yani düzenlenen şartnamede bu öngörülmüş. Fakat şöyle bir durum da var dünya 2020 yılında 5G’ ye geçiyor. Aynen bizim ülkemiz de 5G’ ye 2020 yılında geçecek bu da demek oluyor ki biz hangi nesili kullanacağımızı hala bilmiyoruz dikkat ederseniz 5G’ yi konuşurken bile 3G’ ile yaşıyoruz.
Ancak normal olan şeyde dünya teknolojinin her 10 yılda kendini yenilediği gerçeği yani 8 sene sonra ülkemizde 4,5G’ yi tam anlamıyla kullanmaya başladığımız da bakalım dünya nereye gitmiş olacak belki de 6G’ yi kullanıyor olacaklar.
5g’ yi ilk kullanan ülke g.kore olacak 2018 yılında düzenlenecek olan kış olimpiyatlarında samsung bu teknolojiyi denemek istiyor.
Bir de önemli bir konu var buna hiç değinmedik kimsenin de değinmediğini zannediyoruz 4,5G ve 5G sadece fiber internet ağı sayesinde etkili olacak ancak ülkemizde halen fiber internet kullanmayan bir çok yer var üstelik buna Ankara İstanbul gibi büyük şehirlerde dahil.
5G Nedir?

Şu an teknoloji alanında merak edilen tek konu var o da 5G nedir? Neredeyse android ve İOS telefon kullanmayan hiç kimse kalmadı ve üstelik artık telefon görüşmelerinin ve internet paketlerinin de bir hayli ucuz olması insanları cep telefonundan internete girme gibi bir alışkanlığa sürükledi. Bu da ister istemez herkesin cep telefonundaki internetin hızını aklına getirdi.
5G 5. Nesil kablosuz iletişim demek ve biz şu an 3. Nesil bir iletişim kullanıyoruz yani ara da 2 nesil daha var dolayısıyla bu iki nesillik fark o kadar büyük bir açık ki bu en basitinden hızı meydana getiriyor. Örneğin şu an 28 megabit hızla ilerlerken 4G’ de bu 100 megabit’ e 5g’ de ise 1000 megabite çıkıyor. Yani buradan anlatabiliriz olayın gücünü. 5G öncelikle wifi sinyalleri tarafından verildiğini söyleyebiliriz bu nedenle herhangi bir internet kopması kesilmesi gibi durum yaşanmayacak. Bunun yanı sıra 5G güç tüketimi konusunda da şimdi teknolojiye göre daha ileri de ve çok fala bir güç kullanmıyor. Genellikle baktığımız zaman dünyada teknolojiler her 10 yılda bir kendisini yeniler ve genişler son zamanlarda ülke olarak aslında biraz geç kalıyordu dünya 4G’ yi kullanırken biz halen 3G’ yi kullanıyoruz ama son yapılan atak sayesinde biz 4G’ nin biraz üstüne çıkarak 4,5G’ yi kullanmaya başlayacağız bu da 5G’ ye geçişimizi daha hızlı yapacak tahminen 5G’ yi kullanan ilk 11 ülke arasına gireceğiz tüm çalışmalar bu yönde.

Yukarıdaki paylaşım Yusuf Kalafat adresinden alıntı yapılmıştır.
 
Yukarı Alt