AEROSİL 200

kimyaborsasi

MB Üyesi
Kayıt
5 Eylül 2017
Mesajlar
3
Tepkiler
0
Yaş
42
AEROSİL 200 Hakkında Genel Bilgi
Kimyasal formülü SiO2 olan aerosil maddesi ilk olarak 1942 yılında Almanya'nın Frankfurt şehrinde Degussa Tesislerinde kimyevi maddeler firması tarafından üretilmiştir. Üretilen bu hammaddeye AEROSİL adı verilmiştir. Ham maddesi, camın, kumun, kuvarsın da özünü teşkil eden SiO2'dir.Amorf bir yapıya sahip olan bu madde 200 m2/g spesifik bir yüzeye sahip hidrofilik dumanlı kristalin ince toz olan silikon dioksit halidir. Farklı kombinasyon ve saflıktaki değerler, filtre yardımcı maddesi olarak kullanımında istenilen sonuçlara ulaşılabilmektedir. Aerosil çok zayıf bir ısı iletkenidir. Hiçbir malzemenin ısı iletkenliği Aerosil kadar düşük olmadığı için California Üniversitesinden Prof. Dr. C.L. Tien tarafından ısı iletkenliği teorik olarak sıfır kabul edilmiştir. Yaklaşık olarak kendi ağırlığının %120-125 ine kadar nem çekme özelliğine sahiptir.Aerosil-380, (380 m2/g lık) çeşidi de kullanım alanlarına göre tercih edilmektedir.

Üretim ve Reaksiyonları

Aerosil yaklaşık 1000 oC sıcaklıkta, O2 ve H2 gazlarının alevi içinde silisyum tetraklorür (SiO4)'ün hidroliz edilmesi ile elde edilir. Elde edilen SiO2 kar taneleri şeklindedir. Dıştan bakıldığında, ince yapıda yumuşak yağan kar görünümündedir.

Kullanım Alanları

Nem Kontrolü

Silikondioksitin sodyum, kalsiyum ve magnezyum tuzları (sodyum silikat, kalsiyum silikat ve magnezyum silikat ) uygulama alanı bulmaktadır. Depolama alanlarında nem kontrolünün sağlanması gereken ya da belirli değerler arasında tutulması istenen yerlerde saf olarak silikon dioksit kullanılabileceği gibi, maliyet avantajı bakımından ve verim göz önünde bulundurularak silikon dioksit yapımında, temel hammadde girdisi olan silikajel tercih edilebilir.Özellikle nem oranı yüksek alanlar ve su kenarlarında yapılan depolamalarda silikon dioksit ya da silikajel kullanımı oldukça yaygındır.

Gıda
Gıda sektöründe E 551 koduyla silikon dioksit, gazlı hafif içeceklerde berraklığı arttırma amaçlı olarak tercih edilmektedir. Silikon dioksit türevlerinden Alüminyum silikat (Bentonit) 80 bloom jelatinle beraber özellikle elma işlemede durultma ajanı olarak kullanılmaktadır.
 
Yukarı Alt