Araba motorları

merto0029

MB Üyesi
Kayıt
3 Temmuz 2017
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
27
Merhaba değerli arkadaşlar uzun süredir merak ettiğim bir konu var bunu sizlerlede paylaşıp bilgilerinizden faydalanmak isterim. Mevzu şu ki araba motorları her devirde farkli bir tork ve beygir üretmekte. Bende rölantideyken ne kadar beygir ürettiğini merak etmekteyim. Bilindiği üzere benzinin enerji içeriği (litre basina) 9.5 kw' ın biraz üstünde bir değer etmektedir. Ben buradan yola çıkıp rölantide saatte 1 litre tüketen bir arabanın yaklaşık olarak 9.5 kw lık güç ürettiği tahmininde bulundum lakin bazı araçlarda bu deger motor ısınınca 0.5 litre(saatte) düşmekte. Dolayısıyla yine baştaki yaklaşımımla yaklaşırsam 100 beygirden fazla güç üretebilme kapasitesine sahip bir motorun 4-4.5 kw güç ürettiği bana pek gerçekçi gelmedi. Sizce yaklaşımım yaklaşıkta olsa doğrumudur ve böyle bir veriye nasıl ulaşabilirim ?
Şimdiden teşekkür ederim
 

Crocs

MB Üyesi
Kayıt
30 Mayıs 2017
Mesajlar
53
Tepkiler
9
Yaş
31
Üniv
YTÜ
konuyla ilgili çok bilgim yok ama 1 hp = 0,7457 kW tır haliyle 100 beygir ölçtüğünüz noktada güç 4.5 kW olamaz zaten
 

extreme008

MB Üyesi
Kayıt
11 Aralık 2016
Mesajlar
28
Tepkiler
16
Yaş
26
Üniv
Süleyman Demirel Otomotiv Müh.
Bir betimlemeden yola çıkacak olursak 100 tane atın olduğunu düşün ve bu atların hepsi bir arabaya bağlı.(Bağlı oldukları iplerde tork olsun.) Atların içtikleri suyu da benzin olarak kabul edelim. Atları koşturursak, susarlar ve görülebilecek düzeyde su içerler. Ama durduklarında sadece vücudun anlık ihtiyaçlarını karşıladığı için aşırı derecede suya ihtiyaç olmayacaktır.Bu demek değildir ki atlar dururken susamayacak.Üretilen enerjiye gelecek olursak atlardan bazıları su içmiş olabilir ve iplerini çekmiş olabilir ama arabayı hareket ettirmemiştir.
Edit: Dalga geçmek gibi bir niyetim yok. Anlayabildiğim derecede aktarmaya çalıştım.
Edit2: Bu aralar çok dizi izledim saçmalamışta olabilirim. :)
 

yusufc

Çiftçi-Farmer
MB Üyesi
Kayıt
12 Ekim 2016
Mesajlar
15
Tepkiler
2
Yaş
27
Meslek
Çiftçi
Üniv
yok
sorunu yanlış anlamadıysam 4000 devirde 100 hp yada kw güç üreten motor rolantide 800 devirde ne kadar güç üretir bunu yakıt tüketiminden hesaplayabilirmiyiz diyorsun. 1.si benzinli herhangi bir motor rolantide saatte yarım litreden fazla yakar. 2. side o yarım litre motorun işletme bedeli gibi düşün gaz verirsen eğer verirken yakar devirlenince de devrini korumak için yakar. biz bi çarkı elimizle çevirince sonsuza kadar dönmesini bekleriz sürtünme olmasaydı ama var. şimdi soruya gelelim evet yarım litre yakıta 5-7 beygir mi üretiyor rolantide emin değilim ama volan ağırlığı sürtünme sübap zamanlamasını düşününce evet 5-10 beygir edebilir. dyno videolarına bakabilirsin youtubeda başlangıcı yani rolantide kaç beygir olduğunadikkat etmedim fakat yüzlerce beygirlere ulaşıyor. sorun çok karmaşık bu arada
 
Yukarı Alt