"Ay" da Madencilik Planları - Mining On The Moon

Mining Engineer

Late is better than never....
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
23 Aralık 2016
Mesajlar
319
Tepkiler
202
Yaş
32
Meslek
MEXT Research Fellow
Üniv
Kawamura Advanced Mining Tech
Merhaba Arkadaşlar,

Madencilik ile alakalı farklı konular açarak hem bilgi vermek hem de madenciliğin geleceği ile ilgili ufak tüyolar vermek istiyorum.

Bildiğiniz üzere uzay madenciliği ile ilgili birçok haber çıkmıştı yada Astreoid Madenciliği de diyebiliriz şimdi bahsedeceğim konu yine uzay da madencilik ama bu sefer astreoid değil uydumuz olan Ay ile ilgili madencilik operasyonları düşünülüyor. The New Space de yayınlanan bir yazı da şöyle diyor 2020ler de Ay da madencilik nasıl kurulur ve nasıl yapılır şeklinde ki bir yazı ile ilerleyen zamanlarda Ay da madencilik yapılacağı kaçınılmaz gibi görünüyor.

Peki bu madencilik yapılacaksa hangi madenler için yapılacak diye sorarsanız şöyle söyleyeyim "lunar rock" Türkçesi "ay taşı" olarak da bilinen taşlar üzerinde yapılan çalışmalar da ( bu taşlar Dünyaya Apollo görevleri ile getirilmiştir), metalik cevherlerin olduğu görülmüştür bunlar ise ; (Al²O³) Alüminyum,magnezyum oksit,demir oksit,titanyum dioksit ve sodyum oksit içeren ay taşları bulunuyor. Ama aslında gözlerin oraya dikilmesinin ana sebebi ise MIT de de konuşulan Heliyum-3 çok yüksek oranda Ay da bulunuyor. Heliyum-3 yeni nesil nükleer enerji için yakıt olarak düşünülüyor.

Peki nasıl yapılacak ?

3-D Printer,robotik teknoloji ve in-situ technology(yerinde rezerv madencilik) teknikleri kullanılabilir diye düşünülüyor.

Moon_colony_with_rover-580x368.jpg


Madencilik Operasyonlarını Ay yüzeyinde sürdürme işlemlerinin tabi ki de bir çok zorlukları var bunlar nelerdir;
1 - Öncelikle tutarsız sıcaklık değişimi 100 K (-173.15 °C;-279.67 °F) to 390 K (116.85 °C; 242.33 °F),
2 - Radyasyon,
3 - Ay Tozu (çok yüksek miktar da camsı yada teknik olarak silika partikülleri yoğun bir toz)

Sonuç;

Madenler yenilenebilir olmadıkları için ve rezervlerin azaldığını da ön görürsek Uzay da madencilik çalışmalarının hem teknolojik açıdan faydalarını görebileceğimiz gibi hem de madenciliğe yeni bir vizyon kazandırması açısından muazzam bir olay olduğu su götürmez bir gerçektir. Ülkemiz de de bu tarz çalışmaların yapılacağı günleri görmemiz temennisi ile herkese selamlar.....

KAYNAK: universetoday.com/20494/moon-mining1/
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt