Balıkesir'de Hayvansal Atıklardan "Sentetik Petrol" Üretecekler

Taner Hayret

MB Üyesi
Kayıt
24 Şubat 2015
Mesajlar
44
Tepkiler
48
Yaş
34
Balıkesir'in Gönen ilçesinde 25 milyon dolar değerinde yatırımla bu yıl faaliyete giren, hayvansal ve bitkisel atıklar ile bir takım fabrikaların atıklarının işlenerek enerjiye dönüştürüldüğü tesiste, senede 10 bin ton sentetik petrol üretilmesi amaçlanıyor. Tesisin Genel Müdürü Çağrı Özkök:"Atıkları sıvılaştırıp sentetik petrol üreten teknoloji dünyada bir ilk" diye konuştu.
balıkesirde hayvansal atıklardan sentetik petrol üretilecek.jpg

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı merasimle temmuz ayı içinde açılan, Altaca Grubu aracılığıyla yaşama geçirilen tesiste, hayvansal ve bitkisel atıklar ile enerji imalatında kullanılan bir takım tarım mahsulleri, işlenerek enerjiye dönüştürülüyor.
Tesisin Genel Müdürü Çağrı Özkök, yaptığı bildiride, işletmelerinin, 2015 sonu itibarıyla diğer etapları tamamlandığında, atıklardan biyogaz, elektrik, organik sıvı, katı gübre, hümik asit ve sentetik yakıt üreten, dünyaya örnek bir entegre kuruluş olacağını ifade etti.
Üretim proseslerinin tamamıyla Türk mühendis ve bilim adamlarınca geliştirildiğine dikkati çeken Özkök Tesiste, bölgede çıkan gündelik 400 ton hayvansal ve bitkisel atığı işleyip biyogaza dönüştürüyoruz. Üretilen biyogaz ise türbinlerde yakılarak cereyan enerjisine çevriliyor. Biyogaz tesisinin kapasite etkeni yüzde 95. Bu oran, 11 MW'lık rüzgar türbininin toplamında üretim kapasitesine cevap geliyor" diye konuştu.
"YILDA 20 BİN TON KAPASİTELİ ORGANİK GÜBRE"
Biyogaz tesisinden çıkan posanın, kart ve sıvı olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Özkök, katı kısımın 300 derecelik döner fırında kurutulduğunu, ele geçirilen gübrenin tamamıyla patojenlerden arındırıldığını ifade etti.
Yılda 20 bin ton kapasiteli organik gübre tesisinden çıkan ürünün, çiftçilerin kullanımına sunulduğunu belirten Özkök, şu şekilde devam etti:
hayvansal atıklardan sentetik petrol üretilecek.jpg

" Patent süreci devam eden yepyeni teknolojisi ile sıvı kısım özel bir prosesten geçirilerek konsantre ediliyor. Hijyenize edildikten sonra paketlenerek, suda çözünür, damlama sulama sistemine uyumlu, yüksek besleme değerlerine sahip özel bir sıvı bir gübre olarak piyasaya ulaştırılıyor. Tesiste senede 10 bin ton sıvı gübre üretilmesi tasarlanıyor. Sırada sentetik petrol var. Projeye TÜBİTAK da destek verdi. Fabrikadan çıkan posayı, teknolojisi kendilerine ait katalitik sıvılaştırma teknolojisi ile sentetik petrole dönüştüreceğiz. Tesislerde, büyükbaş ve tavuk atıkları, mezbaha atıkları, pirinç sapı, park ve bahçe atıkları benzeri bitkisel atıklar, süt fabrikası ve maya fabrikası atıklarıyla yetiştirilmiş enerji bitkileri işlenecek. Tesis için senelik sentetik petrol üretim ölçüsü, ham maddeye ilişkili olmakla birlikte, yaptığımız deneysel hesaplara yönelik tahmini 10 bin tondur . "
Sentetik petrol üretim teknolojisinin patentinin bağlı bulundukları gruba ilişkin meydana geldiğini dile getiren Özkök, şunları kaydetti:
"Altaca Enerji, patentleri kendisine ait katalitik sıvılaştırma teknolojisini geliştirdi. Atıkları sıvılaştırıp sentetik petrol üreten teknoloji dünyada bir ilk. Memleketimiz açısından çok büyük kazanım ve prestij meselesi olacak. İnşallah Türkiye'de yüzlerce fabrika kurulup bu fabrikalarla petrol ihtiyacımızın bir kısmının sağlanması mümkün olacak. Binlerce kişiye istihdam sağlanacak. Türkiye artık yüksek teknoloji ile işlem yapan aynı zamanda da çevreyi koruyan bir ülke konumuna gelecek. Bugüne kadar 20 milyon dolarlık harcama gerçekleştirildi. Ar-Ge harcamaları da eklendiğinde toplam yatırım tutarı 25 milyon dolara ulaşıyor."
 
Son düzenleme:
Yukarı Alt