Banknotun İcadı Bankacılığın Başlangıcı

BlackJack

MB Üyesi
Kayıt
14 Mart 2015
Mesajlar
19
Tepkiler
37
Yaş
47
Bankacılık banknotun icadıyla başladı. Banknot nasıl icad edildi kısaca anlatayım. Coğrafi keşifler boyu yeni kıtalardan Avrupa'ya denizciler sürekli değerli maden taşıdılar. Cepte taşınmaz evde saklanmaz, haliyle bu işi yapan sarraflara teslim ettiler ve karşılığında belge aldılar. İşte bu belgeler banknotun ilk doğduğu halidir. . İlk başlarda çoğunluğu yahudi olan (Yahudilerin niçin bu alanda uzman oldukları ayrı bir yazı konusu) bu sarraflar, sakladıkları altınlardan, değerli madenlerden saklama parası alıyordu, ancak zaman içinde gördüler ki altını teslim eden bir daha gelip almıyor. Çünkü verdikleri sertifikalar para gibi piyasada iş görüyor. Sertifikaların karşılığı, yani güven tam olunca altın yerine kağıt dönmeye başlıyor. Daha sonra sarraflar, rekabet koşulları altında gelen altınlara faiz ödemeye başlıyorlar. Özel bankacılık bu şekilde başlıyor.

Bu işteki karlılığı gören hükümetler, merkez bankaları kurmaya karar veriyorlar ve altın yerine altın karşılığı olan banknotlar ile ödeme yapıyorlar. Uluslararası Ticarete olumlu bir yön verebilmek için 2. Dünya savaşı sonlarında 1944 yılının Temmuz'unda Bretton Woods'da (ABD) BM öncülüğünde yapılan bir toplantıyla Dünya'da Amerikan Doları rezerv para olarak kabul ediliyor. Her Amerikan dolarına bir altın karşılığı belirleniyor. 1946'da IMF'nin de kurulması ile bu anlaşma yürürlüğe giriyor.

Taa ki 1971 yılına kadar Amerikan Doları altın karşılığına sahip oluyor ancak Vietnam savaşının ağır maliyetleri ve ABD'nin aşırı harcamaları sonucu dolar dünyada değer kaybediyor ve 1946'da yürürlüğe giren sistem çöküyor. ABD tek taraflı olarak doların altın karşılığını iptal ediyor.

Tekrar sanayi devrimi sonrasına dönecek olursak niçin Yahudilerin ve Protestanların finans sektöründe başarılı olduğu sorunun cevabına bakalım.

İslamda faiz haram. Katolikler'de de aşırı zenginlik hoş karşılanmaz. Ancak yahudilikteki çalışma ve üretme öğretisinden esinlenen protestanlıkta faiz kazancı oldukça meşru görülmekte. Bu yüzden dolayı bankacılıkta ve borsacılıkta Protestan ülkelerin ileri olduğunu görebiliriz. Wall Street'in kurucusu olan Hollandalılar bugün kurdukları borsalar sayesinde Afrika'nın, Türkiye'nin çiçeğini tekrar aynı ülkelere satıyorlar. Londra ve Newyork dünyada dönen likiditenin büyük bir çoğunluğuna ev sahipliği yapıyor.

Sosyalist öğretiye göre, bankacılık özel olmamalı. Tamamen devletin kontrolünde olup krediler merkezi planlamanın uygun göreceği kişilere ve projelere göre dağıtılmalı. Aksi halde bankalar piyasaya kredilendirme yolu ile likidide sağlar ve fiyatlar genel düzeyinin yukarı çıkmasına, gelir dağılımının bozulmasına ücretli kesimin fakirlemesine sebep olur. Bir nevi kalpazanlık olarak görülür.

Neo Liberal bakış açısına göre ise, bankacılık toplam global tasarrufları bir araya getirir ve yatırımların finansmanını sağlar, aksi halde kimse iş kuramaz yatırım yapamaz. Gelişmekte olan ülkelerin kalkınması için para hareketlerinin serbest olması istenir.

Konu tarışmaya açıktır. Sizce bankalar kalpazanlık mı yapmakta yoksa başı boş halde olan tasarrufların optimum dağılmasına yardımcı mı olmakta?
 

Jeofizikci

MB Üyesi
Kayıt
23 Şubat 2015
Mesajlar
28
Tepkiler
23
Yaş
34
Meslek
Jeofizik Mühendisi
Bankalar resmi tefecilerdir bence topuklara sıkmak yerine yasal yollarla süründürüyolar sosyalistlerin böyle düşündüğünü bilmiyordum bence de devlet elinden olmalı ama tabi faizsiz. Bu konuda bir çok islami banka sistemi var pek kabul görmüyor bu sistemler çünkü bizdeki faiz, borç alıp verme hukukları kişiler arasına göre belirtilmiş. Yani böyle kitlesel yapılar olunca islamda bu durum yorumlanamıyor. Ayrıca maddi karşılıksız para vermek (zekat) insanların işine gelmediği için kendi çıkarlarını düşünen yapılar yaygınlaşıyor. Zaten müslümanlar fakir gibi bi algı insanlarda halbuki zengin olanların zekat vermek zorlarına gittiği için dinden uzaklaşıyorlar ve geriye fakirler kalıyor. Yani demek istediğim islam fakirleştirmiyor zengin olan islamdan uzaklaşıyor. Neyse banka sisteminin islam ülkelerine uygulanması için bence hem islamı hem de finansı bilen insanlar yetiştirilmeli.

İslamda banka sistemiyle ilgili bir çok görüş var benim fena bulmadığım bir tanesini paylaşıyorum. yazı uzun biraz okumaya "Bu girişten sonra bankacılık konusuna gelecek olursak" ile başlayan paragraftan başlayabilirsiniz.

BlackJack sana sorum özel bankaları devletler kendilerinden daha güçlü olana kadar farketmedikleri için mi müdahale etmediler? ben olsam kendimden daha güçlü bir yapının varlığına niye izin vereyim (oluşum aşaması için soruyorum şimdi zaten devletleri onlar yönetiyor)

enfal.de/oe73.htm
 
Konu sahibi
Konu sahibi
B

BlackJack

MB Üyesi
Kayıt
14 Mart 2015
Mesajlar
19
Tepkiler
37
Yaş
47
Sorduğun soru içinde cevabını barındırıyor. Diyorsun ki, madem bankacılık bukadar karlı cazip niçin hükümetler bu gücü özel sektöre devrediyor.
Tekel, ülkenin en karlı kuruluşuyken niçin özelleştirildi, yine aynı felsefe. Çünkü dünyayı kapitalizm yönetir, devletler geçicidir kalıcı olan şirketlerdir, devlet dediğin yöneticisi demokrasi oyunu ile yine kapitalistler tarafından belirlenen bir tüzel kişiliktir, iktidar kimse devlet bi süreliğine odur ama şirketler kalıcıdır.

Zekat insanların işine gelmiyor diye bir cümle bilimsel bir açıklama olamaz. İslamın, çıktığı ilk yıllarda bir devlet düzeni oluşturuldu. Zekat, fitre gibi ibadetler de islam devletinin vergilendirme şekliydi. Günümüzde çalışan üreten bir kişi zekat ve fitre oranlarının çok daha üzeri vergiyi zaten ödüyor. Bu vergiler nereye gidiyor diye sorabilirsin belki. Keşke toplanan vergiler gerçekten ihtiyaç sahiplerine dağıtılsa, dünyada fakirlik diye birşey kalmaz.

İslam bankacılığı dediğin şey iktisat litaratüründe bildiğin bankacılık sistemidir, hiç bir farkı yoktur. Klasik bankacılıkta faizin adı İslam bankacılığında kar payıdır, sistem tamamen aynıdır, her iki sistem de uluslararası swift kodlarıyla işler, bankacılık dataları ABD'de tek bir merkezden kontrol edilir, İslam bankalarında dönen para da dolara endekslidir ve İslam Bankaları da uluslararası sermayeye hizmet ederler. Burada kullanılan "İslam" kelimesi tamamen bir marketing enstürümanıdır.

Senin paylaştığın linkte bahsedilen İslam Bankacılığı'nı bugün Doğu Perinçek savunuyor zaten. Adına ulusal bankacılık sistemi diyor. İşin ilnginç olanı, müslümanlar faize ranta haram derler ama çoğu bu yoldan zengin olur, ulusalcılar ise Kuran'nı referans göstermedikleri için faiz ve ranta karşı çıkmaları pek ses getirmez. Aklın ve bilmin yolundan gidilirse zaten İslam'ın gösterdiği noktaya ulaşırız, tek tek ayetleri sureleri tefsir etmeye gerek yok.
 

Jeofizikci

MB Üyesi
Kayıt
23 Şubat 2015
Mesajlar
28
Tepkiler
23
Yaş
34
Meslek
Jeofizik Mühendisi
dostum yazdıklarının benim söylediklerimle hiç bir alakası yok sadece 1. paragrafın cevap niteliğinde.

ben islam bankacılığı derken bir çok modeli olduğunu söyledim zaten ve hiçbirisinin kitlesel yapılara uygulandığında caiz olmadıklarını da söyledim aralarında da bir tanesi bana fena gelmedi dedim bir de senin fikrini almak istedim hepsi bu kadar. sen bana islam bankıcılığı dedikleri şöyle böyle saymışsın yok abd den tek bir merkezden yönetilir falan ben sana mevcut durumu sormadım ki ne yapılabilir? bankacılık sistemi faiz olmadan islam ülkelerine nasıl uygulanır veya uygulanabilir mi bunları konuşmak istiyorum bir de rica ederim iki de bir diğer insanları kötüleyerek konuşma biz kendimize bakalım BİZ ne yapabiliriz onu konuşalım. "müslümanlar faize ranta haram derler ama çoğu bu yoldan zengin olur" demişsin "çoğu müslüman" bizi ilgilendirmiyor müslümanım diyenlerin ne yaptıkları bizi ilgilendirmiyor müslümanım diyenlere bakarak islam anlaşılmaz islamın kendisine bakmamız lazım napalım onlar yanlış yapıyosa sonuçta herkes kendi mezarına girecek!

Zekat konusunda şeriatla yönetilmediğimiz için yani toplanan zekatlar fakirlere dağıtılmadığı için ibadetten sayılmaz ben direk "zekat" vermeyi kastettim yani devlet dağıtmıyorsa Allah ın emri yerine gelmiyor demektir yani sen kendin hesaplayın fakirin payını ayırmalısın çünkü adı üstünde o senin değil fakirin payıdır. işte bunu yapmıyor insanlar yapsalar kapitalizme bu kadar kapılmayız demek istedim.

Son cümlende mantıksal hata var islamın gösterdiği noktaya islam olmadan (Kuran) nasıl ulaşıcaksın ?

Bu arada ulusal bankacılık yazdım bişey bulamadım nette link atarmısın okumaktan zarar gelmez dediğin gibiyse onu da çöpe atarız.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
B

BlackJack

MB Üyesi
Kayıt
14 Mart 2015
Mesajlar
19
Tepkiler
37
Yaş
47
Dostum ben din tartışmasına girmek istemiyorum, insanları, devletleri müslüman olan veya olmayan diye ayırt etmem. Hümanist olduğumdan dolayı ırk ayrımına da karşıyım. Din kişiye özeldir, bunu genelleştirmek işin siyasetidir. Herkes kutsal kitabı okur herkes başka anlar, imamlar din alimleri dahil, o yüzden bırakalım herkes bildiği gibi yapsın. Bana bilimsel verilerle gel her türlü cevabı vermeye çalışayım.
Kazancımın yarısını dolaylı ve dolaysız vergilerle alıyorlar, bir de ibabdet için zekat verirsem ben ne yiyip içeceğim. Benim vicdanımda vergi verdiğim için zekat görevim yerine geliyor. Eğer ödediğim vergiler fakirlere ulaşmıyorsa vebalı onu benden zorla alana aittir. İlerde zengin biri olursam zaten fakirlere seve seve yardım ederim, Kuran emrettiği için değil, insanlara yardım etmenin mutluluğunu yaşamak için yaparım bunu.

İslamın ekonomi modeli sosyalist bir modeldir ancak günümüzde liberal partilerin islamcı olduğunu görürüz. Aklın ve bilmin yolunu kullanıp sağlıklı bir ekonomik yapı oluşturulursa İslam'ın ulaşmak istediği ekonomik sisteme varabileceğimizi düşünüyorum.

Ulusal bankacılık sistemini Vatan partisinin hükümet programında milli ekonomi başlığında bulabilirsin
 

Jeofizikci

MB Üyesi
Kayıt
23 Şubat 2015
Mesajlar
28
Tepkiler
23
Yaş
34
Meslek
Jeofizik Mühendisi
dostum ben sosyalist liberal gibi terimleri bilmem ben kendi halinde bir müslümanım elhamdülillah faize bulaşmadan nasıl yaşarım diye düşünüyorum geçen sınava gircem sınav parası sadece netten kredi kartıyla ödeniyor! yani istemesem de mecburen bulaştırıyorlar tamam eyw dedim mecbur kaldığım kadar bulaşıyım ama en ezından durumu kabullenmeyip bi çıkar yok üretiyim diye başladım bu finans sistemini bankaları araştırmaya arkadaşlara konuyu açıyorum beyin fırtınası yapalım diye kimsenin umrunda değil sıkılıyolar konu değişiyo sen de burda böyle bir konu açınca tamam dedim aradığım kişiyi buldum galiba. ama konu sürekli dine siyasete giriyo o da benim elimde değil dikkat ettiysen ben baştan beri hep kestirme cevaplar isityorum senden sen ülkeleri dengeleri katınca ister istemez siyasete giriyoruz dini konulara da. dini görüşlerimiz çok farklı belli sen de beni anlamışsındır zaten ama yanlış anlama niyetim kimseyi yargılamak değil belki 3. kez söylüyorum ama sonuçta herkes kendi mezarına girecek :) aynı amaca farklı yollardan gitmeye çalışıyoruz seninle ama sen bana Kuranı bir kenara bırak aklımızla ilerleyelim dersen bu benim inançlarıma ters düşer ben faizsiz sistemi insan, toplum yararı veya başka bir şey için değil için değil Allah emrettiği için istiyorum ki zaten yüce Allah insan zararına insandan bir şey isteyecek değil. Neyse bunlar benim görüşlerim sana da saygı duyuyorum. İstersen şöyle yapalım sen bana aklınla bilimin ışığında faizsiz bir sistemin nasıl işleyeceği nasıl uygulanacağı konusunda fikrin varsa söyle ben de islama uygun olmayan yerleri varsa kırpayım veya ufak tefek ekleme çıkarmalarla inançlarıma göre düzenliyim ?
 
Konu sahibi
Konu sahibi
B

BlackJack

MB Üyesi
Kayıt
14 Mart 2015
Mesajlar
19
Tepkiler
37
Yaş
47
Ben insanların iinançlarına saygılıyımdır. Hele ki senin gibi araştıran sorgulayan bir müslüman zaten baş tacı. Ne güzel faiz haram ise nasıl başa çıkabiliriz diye düşünüyor, forumlarda tartışıyorsun.

Senin soruna verecek olduğum cevap subjektif olacaktır. Herkes katılmayabilir.

Faizin litaratürdeki tanımı paranın kullanılma/kullanılmama bedelidir veya kirasıdır. Daha açık bir anlatımla ben çalıştım 100 birim mal ürettim sattım ve 100 tl kazandım. Bu 100 tl benim piyasadan yani diğer insanlardan olan alacağımı gösteren belgedir. Ben paramı kullanmassam piyasada benim talep edeceiğim mal ve hizmetler diğer insanlar tarafından tüketilecektir. Bu fedakarlığım için de bana faiz ödenir. Faizin temel prensibi budur ancak günümüzde yatırımlar karlı ise para talebi artar, bu da faizi yükseltir. Faizin litaratürde nasıl dengelendiğini daha iyi anlayabilmek için sana IS LM eğrilerini incelemeni tavsiye ediyorum.

Bugün dünyanın üretim sorunu yoktur, sorun bölüşümle ilgilidir. Gelişmiş ülkeler, Karl Marks'ın yıllar evvel bahsettiği sanayide artan rekabet otomasyonu, otomasyon ise işssizliği, artan işsizlik talep düşmesini ve karların sıfırlanıp sistemin çökeceğini yazmasını iyi anladı. O yüzden önceliklerini finansa verdiler. Günümüz sisteminde faizsiz bir ekonomi kurmak için dünya ile irtibatı büyük ölçüde kesmek gerekmektedir.

Bana göre de faiz haksız bir kazançtır. Paranın değerinin durduğu yerden azalıp artması haksızlıktır, adaletsizliktir ancak hangi adaletsizlikle başa çıkacağız. AMV'lerde maliyeti 15 tl olan bir pantalonun 150 tl'ye satılması helal kazanç mıdır?

Buna ticaret diyebilirsin, alan razı satan razı diyeblirsin, ama piyasada alan razı satan razı mantığını doğru bulmuyorum. Örnek vereyim, yahudiler filistine ilk göç ettiği yıllarda toprakları nasıl satın alacaklarını düşünürler. Bi bakarlar tarlalarda hep patetes ekimi yapılıyor. Hayfa limanına gemi gemi dünyadan patates indirilir, patates bedava hale getirilir, tarlalar para etmez olur. Şİmdi burda çaresizlikten tarlasını satan için razı diyeblirmiyiz? Yahudiler tamamen güçlerini kullanıp ticaretin kurallarını uygulamışlar ama bu yaptıkları hak mıdır?
 
Yukarı Alt