Bilgisayarla Bütünleşik İmalat Projesi

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
213
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Makine İmalat ve Otomasyon Sektöründeki yenilikçi Ar-Ge çalışmaları geliştirilmeye başlayan Mühendis Beyinler’in ekibinde yer alan arkadaşlarımızın TUBİTAK’a sunduğu projelerinde,

- Konuya teknik açıdan hakim kişilerden projeye olan bakış açısını ve eleştirilerini,
- Sektörel olarak konuya hakim, çalışan veya projelerinde kullanmak, faydalanmak, prototip olarak geliştirilmesinde bize geri bildirim sağlamak isteyenler aşağıdaki projeyi dikkatlice okumalarını rica ediyoruz.

Bilgisayarla Bütünleşik İmalat Projesi.jpg

PROJE: Bilgisayarla Bütünleşik İmalat Sistemlerinin Tasarımı
PROJE Tanımı: Bilgisayarla bütünleşik imalat, üretim sisteminin toplam işleyişini yönetmek için bilgisayara dayalı üretim teknolojisi ile karar destek sistemlerinin bütünleşik bir uygulamasıdır.

Kısacası bir bütünleşik imalat sisteminden kastımız Robot kol, konveyör hattı, CNC Router, PLC Üniteleri vb tüm donanımların bir araya geldiği ve merkezi bir yönetim sistemi ile denetlenip kontrol edildiği sistemi tanımlıyoruz.

Projede Ne yapılacak?
1.
Atölye tipi üretim yapan şirketlerin Robot teknolojisini daha ucuza tedarik etmesi sağlanacaktır. Bildiğiniz gibi insanların giremediği, tekrarlı yapılan ve insan hatalarının fazla olabileceği yerlerde robot teknolojisi gereklidir ancak en ucuz sanayi türü robotun 2. El maliyeti 10 bin tl’den fazla olabilmektedir. Bu bile sizin aldığınız robotun kullanım ömrünün ve garantisinin son yıllarda olması, onarım ve revize gibi önceden planlayamadığınız giderlerin oluşmasına neden olmakla birlikte ilk defa kullanmayı düşünen, sistemin işleyişi hakkında fikri olmayan kişilerin almasında en büyük çekince olmaktadır. Bunun yanında bu tür bir robotun kontrol ünitelerini de beraberinde almanız gerekiyor ve barındırdığı fazla özellikler - ki siz belki bunların çoğunu kullanmayacaksınız – fazladan maliyet yansıtıyor. Birde yazılımsal olarak diğer firmalara bağımlısınız bunu da unutmayın! Bu projenin çıktılarındaki ilk hedeflerden birisi kişi bazlı istediği özelliklere göre minimum maliyetli Robot sistemi kurmak, kontrolcüsü ve yazılımını yerli imkanlar ile oluşturmaktır. Hiçbir şekilde fazladan size telif gerektirecek veya başka firmalara bağlayacak bir özellik olmayacaktır.
2. Kullandığınız sistemi simülatör ekranında tasarlayabilir, CAD programlarındaki kendinize ait Robot sistemlerini ve otomasyon cihazlarınızı bu sistem içinde açabilir ve simülatör projesinde katabilirsiniz.
3. İleri imalat ve Seri İmalat teknolojisine geçme hedefi olan KOBİ firmalarının müşteri bazlı isteklerine göre yazılım esnek olabilir ve gerektiği gibi yeniden düzenlenebilir
4. Robot kontrol yazılımları Türkçe hazırlanacak komutların dışında Standart hale gelmiş MoveMaster, Melfa Basic vb dilleri de destekliyor olacaktır. En basit projeden en karmaşık sisteme geçişleriniz için fazladan bilmeniz gereken bir şey yok!
5. Sistem kurulumu, yerleşim düzeni ve esnek imalat sistemi hazırlanması için gerektiğinde gerekli teknik destek verilebilir, eğitim de sağlanabilir olacaktır.
6. Proje sadece Robot sistemler ile sınırlı değildir, CNC Router ve diğer donanımlarda proje kapsamında donanımsal ve yazılımsal olarak geliştirilecektir.

Proje özet olarak bu şekilde olması planlanıyor, detaylı bilgi ve geri bildirim için Özelden iletişim kurabilirsiniz
 

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Özelden iletişim için info(at)muhendisbeyinler.net mail adresine mail yazabilirsiniz.
 
Yukarı Alt