Bilişimde devrim yaratacak Türk teknolojisi "Buluthan" dünya liginde boy gösterecek

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
213
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Logo - Buluthan Genel.png
Teknoloji devlerinin kıyasıya savaş verdiği dünya bilişim pazarına yüzde 100 yerli sermayeyle boy gösteren ‘Buluthan’, damgasını vuracak. Dünyadaki rakiplerinden daha hızlı olan ve büyük teknoloji markaları tarafından test edilen ‘Buluthan’, dünyada alanında ilk üç marka arasına girmeyi hedefliyor.

Uluslararası teknoloji devlerinin kıyasıya mücadele ettiği bilişim savaşlarında artık yüzde 100 yerli Türk firması ‘Bulut Bilişim’ de yerini aldı.
Amerika, Almanya gibi bir çok ülke Bulut Bilişim kavramı üzerine yoğunlaşarak bilgi teknolojileri kaynaklı ekonomik büyümeyi hedefliyor. Otomobil sanayinde dünya devi Almanya, önümüzdeki 3 yıl içinde otomobil üretiminden elde edilen gelirden daha fazlasını, bilgi teknolojilerinden elde etmeyi hedeflediğini ilan etti.

ABD Başkanı Barack Obama’ya gore 2016 yılında Bulut Bilişim pazarı 2.5 katrilyon dolarlık bir hacme ulaşacak. Bu pazardan pay sahibi olacak ülkeler ise bulut bilişim yazılımına sahip olan Amerika ve Almanya ile birlikte birkaç ülke.

Dünya yazılım teknolojileri pazarını yakından takip eden ve sektördeki potansiyeli gören girişimci Fatih Soydan tarafından 2010 yılında temelleri atılan Usishi Bilişim Teknolojileri, bugün ileri teknoloji sistemleri geliştirmek üzere faaliyetlerini sürdürüyor. Hedeflerinin dünya yazılım teknolojileri pazarında ilk 3 firma arasına girmek olduğunu söyleyen Usishi Bilişim Teknolojileri kurucusu Fatih Soydan, ürün ve çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Buluthan isimli ürünümüzle, dünya genelinde pek çok ülkenin birinci öncelikli olarak ele aldığı Bulut Bilişim hizmetlerini bugünden yerli üretim ile sunabiliyor.
Dünya, teknoloji alanında her 10 yılda bir büyük bir değişim geçiriyor. ‘Buluthan’ bu değişimi zamanında yakalama başarısını gösterebilmiş, ülkemizde geliştirilen yüzde 100 yerli bir teknoloji. Bu alanda birkaç ülkenin dışında rakibimiz yok ve biz, ülke olarak bu ürünle dünya yazılım teknolojileri sektörünün ilk 3’ü içine girebiliriz.”

Türkiye’nin teknoloji devleri test etti
Ürünün 2013 yılında tamamlandığını ve Türkiye’nin önde gelen teknoloji devleri tarafından test edldiğini belirten Fatih Soydan, ‘Buluthan’ın; sorunsuz, rakiplerinden daha hızlı ve daha güvenli bir teknoloji olduğunu söyledi. Soydan’ın verdiği bilgiye göre; ‘Buluthan’, sanallaştırılacak olan tüm sistemleri güvenlik alanları içinde saklıyor. Korunan alanlar, fiziksel sistem kaynak erişimlerini adil kaynak paylaşımı ilkeleri ile sağlanıyor ve bu sayede kötü giden bir durumda tüm fiziksel kaynakları etkileyecek faaliyette bulunma ihtimali ortadan kalkıyor.

Logo - Buluthan Masaüstü Sanallaştırma.png


Yerli İşletim Sistemi
Türkiye’de yerli Linux işletim sistemi Pardus’a dikkat çeken Soydan “Usishi Buluthan sisteminin alt yapısı için, Yerli bir UNIX işletim sistemi geliştirmiş ve B-OS (Buluthan OS) ismini vermiştir. Bu işletim sistemi yüksek güvenlik, sürdürülebilirlik ve verimlilik esasları üzerine bina edilmiştir.
B-OS işletim sistemi CERN laboratuvarları gibi manyetik alanların çok yüksek olduğu ve dolayısıyla veri kaybı oluşma ihtimali yüksek merkezler için atomik yazma yeteneğine sahip ZFS volume manager ve dosya sistemi kullanmaktadır.
B-OS’un diskleri verimli şekilde yöneterek yüksek I/O elde etmesinin bir sebebi de Usishi tarafından geliştirilmiş olan BIC Buluthan Intelligent Cache katmanıdır.
Bu yetenekleri ile, B-OS dünyaca ünlü Software Defined Storage üreticilerine kafa tutabilecek bir sistem sağlamaktadır.” dedi

Ultra Yüksek Güvenlik
Buluthan Bulut Platformu, sanallaştırılacak olan tüm sistemleri SVMZ (Secure VM Zone) ismini verdikleri güvenlik alanları içinde tuttuğunu ve bu alanların, fiziksel sistem kaynak erişimlerini adil kaynak paylaşımı ilkeleri ile sağladığını belirten Fatih Soydan “ Bu sayede sanal makinalar kötü giden herhangi bir durumda tüm fiziksel kaynakları etkileyecek faaliyette bulunamazlar. Güvenlik alanları ile korunmakta olan sistemler network çıkışlarında paket seviyesinde çalışan güvenlik duvarları ile korunmaktadır. Yani her bir makina için çıkışta bir güvenlik duvarı sunulmaktadır. Bu güvenlik duvarı makinaların kendi aralarındaki ve dış networkteki iletişimlerini güvenli tutmanın yanında, IP Injection, MAC Injection özellikleri ile, dünyada hiç bir üründe standart olarak gelmeyen bir şekilde sanal makinalar içinde çalışabilecek her türlü sahtekarlık ( IP Fraud / Mac Fraud ) uygulamasının önüne geçmektedir.” dedi.

45 sn’de yeni bir işletim sistemi kurulabiliyor
Tüm bu güvenli ve verimli alt yapı üzerinde ultra hızlı olarak tarif edilebilecek şekilde yeni sanal makinalar üretemenin mümkün olduğunu söyleyen Soydan “45 sn gibi kısa bir sürede yeni bir işletim sistemi kurularak, kullanıcı için gerekli özel ayarlar yapılmış, kurumsal ağ politikaları uygulanmış ve domain’e otomatik olarak girmiş biçimde teslim edilebilmektedir.” dedi.

Geleneksel mimariden 10 kat daha hızlı
Distributed Computing tekniği ile oluşturulan Buluthan sistem mimarisi geleneksel merkezi storage mimarilerine göre 10 kat daha yüksek sistem devamlılık oranları ve yüksek performans ve devasa kapasite ölçekleri sunduğunu belirten Fatih Soydan “ Bununla beraber bulut sistemlerinde ön şartı olan coğrafi bağımsız çalışabilme yani felaket kurtarım teknolojisi Buluthan Bulut Platformu ile entegre olarak sunulmaktadır. Coğrafi alanlar arasındaki veri dağıtımını dünya genelinde üst düzey güvenli olarak kabul edilen FIPS standartlarına uygun olarak encrypted ve digitally signed olarak gerçekleştirebilmektedir.” dedi.

Tek ekran tek tuş
Fatih Soydan; Buluthan ile bulutunuzun yönetimi coğrafi alan bağımsız yapılabilmektedir. Buluthan ile dünya geneline dağıtılmış veri merkezlerini tek bir ekranda ve tek tuş ile yönetilebilmektedir. Tüm sistem kayıtları dünya standardı RFC standardında 7 seviyeli olarak kayıt altına alınmakta, zaman damgalı gibi yöntemlerle değişmezliği garanti altına alınmakta ve yıllarca güvenli olarak saklanabilmektedir.

Özel bir donanıma ihtiyaç duymuyor
Bulut teknolojileri tıpkı elektrik ya da gaz dağıtım şirketleri gibi, kolayca abone olunabilen, büyük başlangıç yatırımı istemeyen, uygun maliyetli bilişim teknolojileri hizmeti sunmayı hedeflediklerini anlatan Soydan “Bu nedenle iş modeli Economy of Scale ile sıkı sıkıya bağlıdır. Buluthan, bulut bilişim hizmetlerini %100 Software Defined teknolojileri ile sunmaktadır, yani donanım bağımsızdır. Buluthan ile özel bir donanım gereksinimi olmadan Bulut Sistemi inşa edilebilir, böylece yatırım gereksinimleri asgari düzeydedir.

Esnek Restfull API altyapısı ile dış sistem entegrasyonu en baştan ele alan Buluthan sistemi herhangi bir sistem ile entegre olabilir. Bu sayede mevcut süreç otomasyon sistemleri ile tam uyumlu olarak çalışabilen Buluthan sistemine, yeni bir hizmetin devreye alınması dakikalar içinde çok kolayca olabilmektedir.” dedi

Veri depolamada yüksek kapasite, üst düzey hız
Buluthan sistemi bilişim dünyasında yeni nesil bilgisayar kodlama sistemi ve veri saklama sistemi olarak adlandırılan asenkron kodlama ve nosql veri saklama tekniklerinde üretildiğini belirten Soydan “ Aynı anda milyonlarca veriyi yüksek paralel işleme tabi tutabilen ve binlerce terrabyte veri saklama kapasitesine sahip olan bu üretim şekli ile üst düzey hız, verimlilik ve kapasite imkanı Buluthan sistemi ile beraber sunulmaktadır.

Buluthan sistemi ile beraber sunulan diğer entegre teknoloji ise veri yedeklemesidir. Geleneksel veri yedekleme teknolojilerinden farklı olarak tüm sistem yedeklemesi anında yapılabilmektedir. Tüm sistemin 1 dakika önceki çalışan haline dönmesi Buluthan ile saniyeler içinde gerçekleşir. Bu şekilde istenilen zaman dilimine geri tüm sistem tek tuş ile geri çekilebilmektedir. Yüksek performanslı ve otomatik olarak sunulan bu snapshot teknolojisi ile veri kaybı riski asgari düzeye indirilmiştir. Büyük / Küçük sistem güncellemeleri sırasında oluşabilecek hataların işi durdurma riski sıfıra indirgenmiştir.” dedi

IT problemleri 50’de 1 oranında düşüyor.
Türkiye’de bir çok büyük kurumda kullanılan Buluthan sistemi gerçek saha deneyimlerinde yüksek performans, kolay kullanım, kurumsal destek kalitesi ve düşük toplam sahip olma maliyetleri sınavları başarıyla tamamladığını vurgulayan Soydan “Yapılan saha ölçümlerinde bir ayda 5250 adet problem sayısı Buluthan Masaüstü Sanallaştırma Sistemi sonrası 92 adede kadar düşüş göstermiştir.
Dünya devi bir çok teknoloji firması ile işbirliği içinde olan Usishi Bilişim Teknolojileri, Buluthan sistemi ile ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil etmektedir.” dedi.

IMG_0907.JPG
 
Yukarı Alt