Bu füzeyi vurmak imkansız

uptownnj

MB Üyesi
Kayıt
8 Temmuz 2016
Mesajlar
2
Tepkiler
3
Yaş
43
Hakan KILIÇ / [email protected]

Sesten 20 kat hızlı uçan ve Londra-Sydney arasını bir saatten az bir sürede alan dünyanın en hızlı uçağı HTV-2’nin ( Hipersonik Teknoloji Aracı) deneme uçuşları başarılı olursa, yörünge altı seyahatlerde yeni rekorlar kırarak süper silahlar çağı açılmış olacak.

Testlerde bir roketle uzaya fırlatıldıktan sonra 20 Mach yani sesten tam 20 kez daha yüksek hıza ulaşması beklenen HTV-2, manevra yeteneğine sahip İnsansız bir Uçak gibi hareket ediyor. Pentagon ile DARPA tarafından geliştirilen uçağın normal uçakla 5 saat süren New York- Los Angeles arasını 12 dakikada alması bekleniyor.



DARPA’ nın Falcon adını verdiği HTV-2, Savunma bakanlığının Global Saldırı programı için hipersonik araçların, modelleme, simülasyon, rüzgar tüneli testleri, deneysel uçuş testlerini yaparak bakanlığın nihai hedefi olan dünyanın herhangi bir yerini 1 saatten az bir süre içerisinde vurabilme imkanını vermiş olacak.

SAATTE 13 BİN KİLOMETRE HIZ!

Testlerde 13 000 km/s hıza ulaşan HTV-2’nin başarısız bir deneme uçuşu da gerçekleşmiş olsa da şimdilik ulaştığı hız muazzamdır. Bir roketle hedef bölgeye taşınması ve sonrada İnsansız bir uçak olan esas saldırı aracı hiçbir uçağın erişemeyeceği hıza ulaşmış olur. Sadece uzaya fırlatılan SLV veya ICBM (Kıtalararası Balistik Füze) tarzı nükleer füzelerin eriştiği bu hızlara artık bir uçakta dolaylı da olsa erişmiş olacaktır.

HTV-2 ‘ nin ikinci test uçuşu 11 Ağustos 2011 tarihinde yapıldı. Amacı ise saldırı profilini denemekten ziyade daha işin başında olan hipersonik uçuşun teknik verilerini testpit etmekti. Füzenin navigasyon, güdüm sistemi, termal koruma sistemi denenedi. 3 Dakika boyunca 20 Mach (ses hızının 20 katı= 21.921 km/s= 13.000 mph= 11.296kts) hızla stabil aerodinamik kontrollü uçuş yapıldı.

Çin ve Rusya’ nın yakından takip ettiği program ABD için önemli bir stratejik avantaj sağlayacak. B-1 ve B-2 ve B-52 gibi stratejik bombardıman uçakları ile yapılacak saldırılar çeşitli hava savunma sistemleri tarafından önenebilir. Hızları da HTV-2 ye kıyas edilemeyecek kadar düşüktür. Ayrıca mürettebat taşımaları HTV’ nin ne kadar avantajlı ve Stratejik olduğunu göstermektedir.

Her ne kadar Alaska kıyılarındaki Kodiak Adasındaki Fırlatma Kopleksinden Fırlatılan HTV-2’ yi taşıyan roket başarısız bir deneme sonucu havada imha edilmiş olsa da program geleceğin süper silahları ve yörünge altı Hipersonik sivil/ askeri uçuşlar için umut vericidir.



ÇİNLİLER DE BU İŞİN PEŞİNDE

HTV-2 ‘ nin Çinli rakibi olan Wu-14 ‘ de başarısız bir deneme yaptı. ABD kaynaklarına göre 8-10 Mach arası hızlara ulaşabilecek sistem Global Saldırı teknolojisinde Çin’ nin HTV-2’ ye cevabı.

ABD’ nin diğer global saldırı amaçlı hipersonik teknoloji araçları Scramjet tarzı seyir füzesi büyüklüğünde X-51 ve uzay uçağı denen X-47B dir. Yukarıda anlattığımız Çin cevabı yanında Rusya’ nın nasıl bir cevap vereceği ise merak konusu.

“Kitle imha silahlarını veya füzelerinin kullanan teröristlerin ya da haydut devletlerin depolama ve geliştirme alanlarını bir saatten kısa bir sürede vurmak için üretildi” Bu Pentagon söylemi dünya basının da ve konu ile ilgili sitelerde sıkça yer alsa da, harcanan paralar ve teknolojinin ne kadar yüksek olduğu düşünüldüğünde pek inandırıcı gelmiyor.

Dünyanın 5 kıtasında üsleri ya da müttefik ülkeleri olan ABD’ nin hedefinde olabilecek tırnak içinde yazılan kategorideki grup ya da devletlerin teknolojileri düşünüldüğünden, istediği anda birkaç saat içinde ulaşabileceği menzil içinde oldukları ve ABD uçaklarını önleyecek yeterli hava savunma sistemleri olmadığı bilinmektedir. Kaldı ki İran gibi Rus sistemlerini kullanan ülkelerin bile uçaksavar füze sitemleri mevcut olsa bile Tomahawk tarzı Amerikan seyir füzelerine karşı etkili bir koruma sistemleri olmadığından çeşitli seyir füzeleri ile ya da hava saldırısı ile yukarıda tırnak içinde belirtilen Pentagon söylemindeki hedefler rahatlıkla vurulabilir.



HTV-2 Hipersonik Global Saldırı Silahının geliştirilmesindeki asıl amaç şu alabilir mi? Rusların ve Çinlilerin en son model yeni geliştirdikleri birden çok başlık ve sahte hedef taşıyan Kıtalararası Nükleer Füzeler. Rus RS-54 ve Çin DF-41 ‘leri karşısında ABD kendi Minuteman-3 ICBM’ lerine fazla güvenemeyip daha etkili caydırma ihtiyacı duymuş olabilir. Hatta güvense bile nükleer olmayan bir savaşta nükleer olmayan etkili ve ani karşılık vermek için Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelere “AKILLI OL! AKLINI ALIRIM” demek için olabilir mi?



Geçtiğimiz günlerde Alaska'da yapılan testte, fırlatılan füze sisteminde arıza meydana gelmiş. fırlatma merkezinde ciddi hasar oluşmuştu.

image.jpeg
image.jpeg
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt