Bucket Wheel Excavator(Küreme Tekerli Ekskavatör)

Mining Engineer

Late is better than never....
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
23 Aralık 2016
Mesajlar
319
Tepkiler
202
Yaş
32
Meslek
MEXT Research Fellow
Üniv
Kawamura Advanced Mining Tech
Madencilikte hem açık ocak işletmelerinde hemde yeraltı madenciliğinde birçok makine üretimin daha fazla yapılabilmesi için madencilik operasyonlarında kullanılır. Şimdi anlatacağım bu kazıcı dünyanın en büyük makinesi hatta Guinness Rekorlar Kitabına girmiş olana BWE(Bucket Wheel Excavator) inanılmaz boyutlara ve üretim kapasitesine sahip açık işletmelerde kömür madenciliğinde kullanılıyor. Şimdi makinenin özelliklerine ve yapısına gelelim.


bucket_wheel_excavators_stage_23x9.jpg


BWE Özellikleri;

BWE nin birçok modeli var fakat size bugüne kadar yapılmış en devasa olanından yani Bagger 293 den bahsetmek istiyorum. Alman yapımıdır.
  • Yüksekliği ; 93 metre,
  • Uzunluğu ; 225 metre,
  • Ağırlığı ; 14200 ton
  • Kullanımı ; En az 5 personel tarafından kullanılıyor.
  • Kova Çapı (Önde bulunan Dişli Kısım) ; 21,3 metre,
  • Diş Sayısı ; 18 diş(kova) sayısına sahip ve her kova 15 metreküp kapasiteye sahip,
  • Günlük çalışma kapasitesi ; 240,000 metreküp kazma kapasitesine sahip,

bagger-01.jpg

Nasıl Çalışıyor?


Devamlı kazı olarak da bilinen bir prensiple çalışır madencilikte örtü kazı olarak da bilinen maden yatağı üzerinde bulunan toprağı kaldırır ve bu işlem damar ortaya çıkana kadar devam eder. Önde bulunan kazıcı sürekli dönmeye devam ederken düşeyde kazarak çalışmasını sürdürür.Genellikle yumuşak bir jeolojiye sahip alanlarda çalışır ve yüksek üretim kapasitesine sahip kömür ocaklarında bulunur.Kazılan toprak hemen kazıcı ucun devamında bulunan taşıyıcı bantlara aktarılır(belt conveyor) bu sayede kovalar sürekli boşaltılarak kazı devam eder.Alınan bu toprak bantların sonunda bulunan püskürtücü ile dışarıya atılarak bir çeşit atık tepesi yada set kurulur.Bu operasyonların sürdürülmesinde GPS,Veri Toplama yazılımı,online monitör sistemleri kullanılır.Önemli verileri hem yönetici hemde operatör anlık internet bağlantısı ile makineye göndererek üretim aksaması engellenir.Linyit kömüründe kullanılır.


Bucket_Wheel_Excavator_Mining_Mega_Machines.gif


Türkiye de daha az kapasiteli ve bu kadar büyüklüklere sahip olmasa da Kahramanmaraş/Elbistan da işletmede bulunuyor..

TEŞEKKÜR EDERİM.​










 
Yukarı Alt