CERN HAKKINDA

markup

MB Üyesi
Kayıt
21 Şubat 2016
Mesajlar
225
Tepkiler
44
Yaş
33
Meslek
Endüstri mühendisi
Üniv
Gazi Üniversitesi
Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü, CERN deki fizikçiler ve mühendisler evrenin temel yapısını araştırmaktadır. Araştırmacılar dünyanın en büyük ve en karmaşık bilimsel aletlerini kullanarak maddenin en temel parçacıklarını (temel bileşenlerini) incelemektedirler. Bunun için parçacıkları ışık hızına yakın hızda hareket ettirerek çarpıştırırlar. Fizikçiler parçacıkların çarpışma anında elde ettikleri ipuçları ile doğanın temel yasalarını anlamaya çalışırlar.

CERN’de kullanılan en önemli enstrümanlar parçacık hızlandırıcı ve detektörlerdir. Işınlar birbirleri ile ya da sabit hedeflere çarpışmadan önce hızlandırıcılarla parçacık ışınlarının enerjisi arttırılır. Detektörler de çarpışmayı gözlemler ve sonuçları kaydeder.

CERN laboratuvarı 1954 yılında Fransız-İsviçre sınırında Cenevre yakınlarında kurulmuştur. Bu Avrupa'nın ilk ortak girişimlerinden biriydi ve şimdi 22 üye ülke bulunmaktadır.

CERN’nin adı Fransızca "Conseil Européen pour ** Recherche Nucléaire" kelimelerin kısaltmasından türetilmiştir. Türkçe karşılığı ise “Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi” dir. Araştırma kurumu ilk kuruluş yıllarında atomun nükleer yapısını anlama üzerine yoğunlaşmıştı. Ancak bugünlerde daha çok atom çekirdeğinin ana alan parçacık fiziği olan maddenin temel bileşenleri ve aralarındaki etkileşim kuvvetlerini incelemektedir. Bu nedenle, CERN tarafından işletilen laboratuar genellikle Parçacık Fiziği Avrupa Laboratory olarak adlandırılır.
 
Yukarı Alt