DC soru

Enes Soyaker

MB Üyesi
Kayıt
23 Şubat 2018
Mesajlar
4
Tepkiler
2
Yaş
33
Harflerin karışmaması için V1 ve V2 devredeki voltaj kaynakları olsun, u1 ve u2 de mesh akımları.
Thevenin ve Norton eşdeğer devreleri, karmaşık bir sistemi sadece tek bir güç kaynağı ve tek bir empedans şeklinde ifade eden devrelerdir. Asıl devremiz yerine bu basitleştirilmiş devreyi yüke (direnç, motor, bir başka voltaj kaynağı vs.) bağlayarak hesaplamalarımızı kolaylaştırmış oluruz.
Thevenin devresi, sistemi voltaj kaynağı ve bu kaynağa seri bağlanmış bir empedans şeklinde ifade ederken;
Norton devresi de sistemi akım kaynağı ve bu kaynağa paralel bağlanmış bir empedans şeklinde ifade eder.

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.

Senin devreni bir motora bağlayıp hesaplamalar yaptığını düşün, bir de bu linkteki devreleri. Motor üzerindeki analizleri linkteki şekilde yapmak çok daha basit olacaktır.

Şimdi hesaplamalar:
u1 akımı, Ia akımına eşittir. Oyleyse u1'in Thevenin eşdeğer devresinin güç kaynağından da Ia akımı çıkması lazım (yük 0 iken).
u2 akımı da Ib akımına eşittir. Oyleyse u2'nin Thevenin devresinin voltaj kaynağından da Ib akımı geçmeli (yük 0).
(yük 0, Thevenin devresi için: Eşdeğer devremiz, empedansı ve power'ı 0 olan başka bir devreye bağlanmış (kısa devre) ).
(yük 0 Norton devresi için: Eşdeğer devremiz, empedansı sonsuz ve power'ı 0 olan başka bir devreye bağlanmış (açık devre) ).

Eşdeğer devrenin direnci (ya da empedansı) bulunurken, asıl sistemin voltaj kaynakları (bizde V1 ve V2) 0 Volt, akım kaynakları da 0 Amper kabul edilir. Yani voltaj kaynaklarını kısa devre (0 direnç), akım kaynaklarını da açık devre (sonsuz direnç) gibi düşünmen lazım. Neden? Cunku biz iki uc arasındaki empedans ile ilgileniyoruz, dolayısıyla güç kaynaklarını yok sayıyoruz. Dusunecek olursan, iki uç arasında 0 V kısa devre demekken 0 A de açık devre demek.

u1'in Thevenin "direncini" bulmak için, gonderdiğin resimde Ia yazan yerde Thevenin devremizin voltaj kaynağının ( Vth(u1) ) olduğunu düşün. Boylece eşdeğer devremizin voltaj kaynağından Ia akımının geçmesini sağlamış oluruz (yük 0). Vth(u1) 'in gördüğü direnci -ki bu u1 için Thevenin direncimiz, yani Rth(u1) oluyor- bulmak içinse V1 ve V2'yi 0 Volt olarak kabul etmelisin. Paralel ve seri bağlı direnç hesaplamalarını yaptığında resimdeki sonucu ( Rth(u1) = 13/6 R ) elde ediyorsun.

u1'in Thevenin "voltajını" bulmak içinse farklı yollar deneyebilirsin.
1. Mesh (çevre) akımlarını (u1 ve u2) bulursun. Zaten Ia = u1. Dolayısıyla, Vth(u1) = u1 x Rth(u1) = Ia x Rth(u1)
2. Node (düğüm) voltajları üzerinden ilerleyebilirsin. Ia ve Ic yazan yerlerdeki voltajları bulup aralarındaki farkı R ye bolersen Ia = u1'i elde etmiş olursun. Ve yine:
Vth(u1) = u1 x Rth(u1)
3. Sistem lineer olduğu için, V1'in Ia ya katkısını bulursun, sonra da V2'nin Ia'ya katkısını bulursun, sonra da bu değerleri toplarsın. Ia = Ia(V1) + Ia(V2) = u1
-Ia nın V1 kaynağından beslenen bileşenini ( Ia(V1) ) bulmak için V2'yi 0V (kısa devre) kabul edip hesaplamaları oyle yapman lazım. Aynı şekilde Ia(V2)'yi bulurken de V1'i 0V kabul etmen lazım. Voltaj dağılımı bir yerde.

Yukarıda yazılanlar u2 için de geçerli. Once Rth(u2)'yi bulman lazım. Sonra u2 = Ib'yi. Boylece Vth(u2) = Ib x Rth(u2)

Burada yazılanları anlayabilirsen seni tebrik ediyorum. Karmaşık olduğunun farkındayım ama direkt cozumu gondermek yerine açıklamaya çalıştım. Direkt çözümü gönderen birileri de çıkar herhalde.

Bu link konu hakkında daha ileri bilgi kazanmanı sağlayabilir.
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
 
Son düzenleme:
Yukarı Alt