Devre Kesicilerde Limitör Özelliğinin Önemi

FederalElektrik

Alçak Gerilim Şalt Ürünleri Üreticisi
MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2019
Mesajlar
22
Tepkiler
3
Yaş
28
Meslek
Alçak Gerilim Şalt Ürünleri Üreticisi
Üniv
Sakarya Üniversitesi


Merhabalar,

Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri sizlerle.

Yazı: DEVRE KESİCİLERDE LİMİTÖR ÖZELLİĞİNİN ÖNEMİ

Kompanzasyon panoları, elektrik panoları, dağıtım şebekeleri gibi alanlarda anahtarlama ve koruma amacıyla kompakt tip devre kesiciler kullanılır. Devreyi açıp kapamayı sağlayan bu şalterler, devreden aşırı akım geçmesi veya kısa devre oluşması durumunda ise koruma fonksiyonu özelliği ile de devreye gelebilecek zararları önler. Kompakt tip devre kesiciler kabloları, trafoları ve devreye bağlı cihazları koruması sebebiyle işletmeler açısından son derece önemlidir.

Kompakt tip devre kesicilerde aşırı yük şartlarında ve kısa devre şartlarında olmak üzere iki tip koruma vardır.

Aşırı yük şartlarında koruma, devreden çekilen gücün artması ve buna bağlı olarak çekilen akımın devre kesicinin beyan akımının üzerine çıkması durumunda devreye girerek koruma sağlar. Kısa devre şartlarında koruma ise, yük tarafında oluşan kısa devre ve buna bağlı olarak oluşan çok yüksek akımlara karşı koruma sağlar. Kısa devre şartları için konuşmak gerekirse, önemli olan kısa devre akımının mümkün olan en kısa sürede kesilmesidir. Bu da ancak limitörlü bir devre kesici kullanarak mümkün olmaktadır.

Limitör kelime olarak “sınırlayan” anlamı taşımakla birlikte devre kesiciler için kullanıldığında “akım sınırlayan “ anlamına gelmektedir. Akım sınırlama özelliği devreden geçmesi beklenen kısa devre akımının büyük bir oranda sınırlanarak kesme işlemini kolaylaştırmaya ve muhtemel zararları önlemeye yarar.

Limitör özelliği olmayan bir devre kesici, kısa devre ve yüksek aşırı akımlarda devreyi elektromanyetik/elektronik salıcılar vasıtasıyla keser. Ancak elektromanyetik/elektronik salıcılarda refleks süresi 2-3 milisaniyeyi bulur. Bu süreye açtırma mekanizmasının mafsalları arasında kuvvet aktarımında yaşanan zaman gecikmeleri, kontakların açılması ve arkın tamamen söndürülmesi de eklendiğinde kısa devre akımının kesilmesi devre kesicinin büyüklüğüne göre 20-30 milisaniyelere ulaşır. Bu süre hem devreden geçen enerji hem de kısa devre akımının ulaşacağı tepe akımı yönünden uzun sayılabilecek bir süredir.

Saygı ve sevgilerle.
 
Yukarı Alt