En Bol Mineralin İlk Örneği

Türkiye Topraklarında Yeterli Gübreleme Yapılıyor mu

  • Hayır, her üretimde çok fazla gübreleme yapmalıyız.

    Oylar: 0 0,0%
  • Evet aşırı derecede gübreleme yapılıyor. organik tarım yapmalıyız

    Oylar: 0 0,0%
  • Toprağın kullanımından önce analiz yaptırarak ona göre kullanılması gerekir.

    Oylar: 5 100,0%

  • Seçmen sayısı
    5

Gökhan Özdoğan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
24
Tepkiler
26
Yaş
45
Dünya’nın hacminin yüzde 38’ini magnezyum demir silikat mineralinin yüksek yoğunluklu bir çeşidi olan bir mineralin oluşturduğu biliniyordu. Ancak mineralin ayrıntılı olarak incelenmesi ve özelliklerinin anlaşılması şimdiye kadar mümkün olmamıştı. Çünkü yeryüzünde bu mineralin hiçbir örneği bulunamamıştı. Üstelik kural gereği bir minerale örneği bulunmadan isim de verilemiyor.

Sonunda Las Vegas’taki Nevada Üniversitesi’nden mineralbilimci Oliver Tschauner ve çalışma arkadaşlarıbir meteorun içinde mineralin örneğine rastladı. Araştırmacılar 20. yüzyılda yaşamış olan Nobel Ödüllü ABD’li fizikçi Percy Bridgman’ın anısına minerale “bridgmanite” adını verdi. Bridgmanite rezervleri yeraltında, yaklaşık 660-2900 kilometreler arasındaki kısımda bulunuyor ve mineralin yerküredeki herhangi bir süreç sonucunda yeryüzüne ulaşması mümkün olmuyor. Bu yüzden de araştırmacılar minerali
bulmak için dikkatlerini Dünya’ya çarptığında yeraltının derinliklerindekine benzer yüksek sıcaklık ve basınç koşulları yaratan meteor çarpmalarına yöneltmişti. Tschauner ve ekibi ilk “bridgmanite” örneğini Avustralya’da, Queensland’in merkezden uzak bir noktasına düşmüş olan bir meteorun içinde buldu. Araştırmacılar örnek üzerinde yapılacak incelemelerin yerkabuğunun derinliklerinde gerçekleşen olayların modellenmesine yardımcı olacağını düşünüyor.
CHI MA, CALTECH

upload_2015-2-12_11-35-57.png
 
Yukarı Alt