Evrendeki Düzensizlik : Karadelikler

Büşra Nur Özcan

MB Üyesi
Kayıt
13 Eylül 2017
Mesajlar
12
Tepkiler
9
Yaş
25
Meslek
Metalurji ve Malzeme Mühendisi
Üniv
Kocaeli Üniversitesi
Uzay ortamında belirli bir denge ve düzen vardır. Bu ortam kütle ve enerjinin de etkisiyle oluşan, esasında eğri olan uzayzamandır. Uzayzaman Einstein ve Grossmann' ın ortak çalışmasıyla ve makaleleriyle ileri sürülmüştür. Batı Afrika'daki bir İngiliz araştırma ekibinin 1919 da gözlemleriyle de onaylanmıştır.

Belirli bir düzenle sıralı olan gezegenler yine belirli bir düzende olan uzayzaman (ortam) içerisindedirler. Uzayzamanda sayabileceğimiz birçok şeyin arasında yıldızlarda vardır. Büyük bir yıldız, çekirdeğindeki yakıtını tükettiğinde ısı kaybeder ve büzülür. Uzayzamanda olan yıldız büzüldükçe haliyle uzayzaman da bükülecektir. Bükülme o denli artarken ışığın bile içinden kaçamayacağı bir karadelik oluşur. (Karadeliğin içinde zaman son bulur.)

Düzenli eğriler halinde olan uzayzamanın bükülmesi uzayda oluşan bir düzensizliktir. Yani düzenden düzensizliğe giden bir ortam vardır. Sonucunda oluşan karadelikler de gezegenleri bile içine çekerek yeni bir düzensizlik oluşturabilir. Belirli bir düzende olan uzayzaman (eğrilerin bükülmesiyle yani kendisinin bükülmesiyle) uzayda bir düzensizlik meydana getirir.

Not: Sanırım ilk paragrafı ezbere biliyorsunuz fakat onu söylemeden düzensizlik adında bir boyutu anlatmak istemedim. :)
 

Denizcn

MB Üyesi
Kayıt
27 Haziran 2019
Mesajlar
43
Tepkiler
2
Yaş
31
Meslek
Çevre Mühendisi
Üniv
İstanbul Üniversitesi
iyi bir fizikçi olmak isterdim ama kısmet değilmiş :)
 
Yukarı Alt