Güneş Panellerinden Verimli Yakıt Üretimi

Andromeda

Uzaylı...
MB Üyesi
Kayıt
10 Şubat 2015
Mesajlar
63
Tepkiler
52
Yaş
110
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Üniv
ODTU
Suni fotosentez ile hidrojen üretmek için güneş enerjisi suyun ayrıştırılmasında kullanılıyordu. Sadece, yeni bir araştırma bu araştırma alanına benzeyen ama değişik bir suni fotosentez türü oluşturdu. Yakıt olarak hidrojen üretmek yerine, bu tür suni fotosentezde karbondioksiti güneş enerjisi kullanarak yakıta dönüştürmeye çalışılıyor. Bu şekilde bir teknoloji elbet ki atmosferdeki artan sera gazının kaldırılmasında yararı olacaktır ya da karbondioksitin sera gazı olarak daha atmosfere salınmadan önüne geçecektir.

Araştırma ABD’deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nda yer edinen Suni Fotosentez Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar tarafınca gerçekleştirildi ve bulguları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde gösterildi. Araştırmacılar değişik fotoelektrik hücre düzenlemeleri, katalizörleri ve nihai yakıt ürünleri için bu sürecin potansiyel verimliliğini değerlendirdiler.
Bu değerlendirme sonucunda, araştırma grubu güneş enerjisinin karbondioksiti bileşik bir gaza yüzde 18.3 verimle dönüştürebildiğini buldular. Bu bileşik gaz başka hidrokarbonları oluşturmak için kullanılan hidrojen ve karbon monoksit karşımıdır. Öteki taraftan aynı şekilde yüzde 20.3 verimle hidrojen ve metanın bir karışımı olan sıvı hitan (İng. hytane) üretilebildiği ortaya kondu.

Güneş ışığı kullanarak karbondioksiti tüketmek ve yakıt üretmek ilgi çekici bir düşünce olarak karşımıza çıkıyor. Aslen bu yeni bir düşünce değil, bugüne dek güneş ışığından yakıt elde etme verimliliği yüzde 7’den daha azca olmuştur fakat Berkeley araştırmacılarının yeni emekleri ile bu verimlilik yüzde 18-20 civarına ulaşmıştır. Organik fotosentezin verimliliğinin yüzde 0.5 ve 1 içinde hatta kimi zaman fazlaca ender olsa da yüzde 2’ye kadar çıkmış olduğu düşünülürse bu yeni verimlilik oranları oldukça iyi.

güneş panellerinden verimli yakıt üretimi.jpg


Suni fotosentez aygıtları fotoelektrik hücrenin güneş ışığını soğurması ve suyun oksijen ile hidrojene ayrıştırılması için enerjinin kullanılması şeklinde çalışıyor. Sonrasında bu hidrojen hidrokarbonlar ve daha çok su yapmak için karbondioksite ekleniyor.

Berkeley’deki Suni Fotosentez Araştırma Merkezi 2010 senesinde kurulmuş ve geçtiğimiz Nisan ayında ABD Enerji Bakanlığı tarafınca beş senelik emek harcamaları için 75 milyon dolar destek sağlanmış. Dolayısıyla, güneş enerjisini kullanarak suni fotosentezle yeni yakıt üretme fikri her geçen gün geliştirilecek benzer biçimde görünüyor.
 
Yukarı Alt