Harddisk Motoru Nasıl Çalışır?

kahraman41

MB Üyesi
Kayıt
23 Haziran 2015
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Meslek
Öğrenci
Üniv
-
Bildiğim bilgiler kadarıyla bir plak çalar düşünün (adını tam bilmiyorum) . Tıpkı kücük bir CD gibi bir kısım var HDD nin içinde.Hdd yüksek rpm değerlerinde donuyor ve oradaki bir kol o cd ye benzeyen kısmı çizerek verileri kaydeder .
XvrJb3.jpg
 

Oğuzhan Akış

İnsanın kaderi insandır . . .
MB Üyesi
Kayıt
25 Haziran 2015
Mesajlar
9
Tepkiler
4
Meslek
Makine Mühendisliği
Üniv
Selçuk Üniversitesi
HDDler temel olarak aynı yapıdadır.Bilgilerin yazıldığı ve okunduğu cd benzeri plaka,okuma-yazma kafaları,bu kafaları hareket ettiren mini elektrik motorları ve diski kontrol eden kontrol kartları bulunur yani mekanik bir sistemi vardır.Ancak Hddlerin SSDlerin ucuzlaması ve kolay elde edilir hale gelmesiyle kullanımının azalacağı görüşündeyim çünkü SSDler HDDler gibi mekanik sistemle çalışmazlar.SSDler tamamen tamamen dijital sistemler kullanırlar ve HDDlere göre oldukça hızlı okuma ve yazma değerlerine sahiptirler.Ayrıca HDDler ani sarsıntı ve çarpmalarda(laptop düşürülmesi vs.)kalıcı saharlar alabiliyor,buda HDDlerin dezavantajlarından.
 
Son düzenleme:

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
213
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Eski harddiskimin içini açmıştım, fırçasız dc motor'a benziyordu. Ayrıca bazı CD, DVD sürücülerinin içinden de fırçalı DC motor çıkıyor. En çok karşılaştığım marka Mabuchi Micro Motoru oldu: 7200 rmp ulaşıyor :)
 
Yukarı Alt