hidrolik makineleri

furkanak

MB Üyesi
Kayıt
23 Mart 2020
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
25
Meslek
makine müh. öğrencisi
Üniv
akdeniz üniversitesi
Bir pompanın kavitasyona uğramaması için gerekli şartlar nelerdir?
 

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Merhaba Furkan, biraz daha detay verir misin?
 

ggokdag

MB Üyesi
Kayıt
6 Ekim 2019
Mesajlar
24
Tepkiler
11
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Balıkesir Üniversitesi
Kavitasyon, buhar dolu kabarcıkların oluşması ve aniden patlamasıdır. Bu durum, pompadaki basıncın, pompalanan akışkanın buhar basıncının altına düştüğü noktalarda görülür. Bir sıvının buhar basıncı, sıvının kaynamaya veya buharlaşmaya başladığı basınçtır. Pompaya hasar verebilecek kavitasyon, pompanın ihtiyaç duyduğu net pozitif emme yüksekliğine (NPSHR) ulaşılamadığında görülür.
Kavitasyonu önlemek amacıyla, sıvının kaynamaması veya buharlaşmaması için emme ağzında net pozitif emme yüksekliği (NPSHA) olarak ifade edilen bir minimum basınç bulunmalıdır. Emme ağzında uygulanan basıncın, akışkanın belirli bir sıcaklığında sıvının buhar basıncından daima daha yüksek olması sağlanmalıdır.
Not: Pompada kavitasyon oluşması durumunda, debiyi ve pompanın ihtiyaç duyduğu NPSH değerini düşürmek amacıyla basınç tarafındaki kontrol vanası kısılmalıdır. Ancak kalan debinin, pompayı soğutmak ve yağlamak için yeterince yüksek olması sağlanmalıdır.

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
'' alıntıdır sayende bende bu uzak kaldığım konu hakkında fikir sahibi oldum teşekkürler. Daha detaylı bir araştırma sonuçlarını paylaşırsan da sevinirim
 
Yukarı Alt