Icu, Ics ve Icw değerleri nedir?

FederalElektrik

Alçak Gerilim Şalt Ürünleri Üreticisi
MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2019
Mesajlar
22
Tepkiler
3
Yaş
28
Meslek
Alçak Gerilim Şalt Ürünleri Üreticisi
Üniv
Sakarya Üniversitesi
Merhabalar,

Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri sizlerle.

Icu, Ics ve Icw değerleri nedir?




Icu, Ics ve Icw değerleri nedir?

Kompakt Şalterlerde ve Açık Tip şalterlerde karşımıza çıkan bu değerler kısa devre kesme kapasitesi olarak bilinmektedir. Ics değeri, Icu değerinin %50, %75, %100 katları şeklinde değerlere sahiptir. %50 nin altında değerlerde karşınıza çıkabilir. Federal Devre kesicilerin birçoğunda Ics=Isu=%100 değerlerine sahiptir.

Beyan nihai kısa devre kesme kapasitesi (Icu):

Üretici tarafından verilen, devre kesicinin ilgili beyan işletme geriliminde üst üste iki kez (O-t-CO dizisi şeklinde) kesebileceği en büyük kısa devre değeridir. Açma kapama işlemlerinden sonra devre kesicinin beyan akımını taşıması beklenir. Etkin değer olarak verilir (r.m.s.).

Açma (O) - Süre (t) – Kapama/Açma (CO)

Beyan işletme kısa devre kesme kapasitesi (Ics):

Devre kesicinin ilgili beyan işletme geriliminde üst üste üç kez (O-t-CO-t-CO dizisi şeklinde) kesebileceği en büyük kısa devre değeridir. Icu akımının yüzdesi olarak verilir. Ics en az %25 x Icu olmalıdır.

Açma (O) – Süre (t) – Kapama/Açma (CO) – Süre (t) – Kapama/Açma (CO)

t : iki başarılı kısa devre işlemi arasında devre kesicinin yeniden başlamaya hazır hale gelmesine yetecek kadar uzun, 3 dakikadan kısa olmayacak şekilde mümkün olduğunca kısa bırakılan zaman aralığıdır.

Beyan kısa süreli dayanım akımı (Icw):

Beyan kısa süreli dayanım akımı (Icw), uygun test koşullarında ve üretici tarafından belirlenen süre içinde devre kesicinin zarar görmeden dayandığı kısa devre değeridir. Etkin değer olarak verilir (r.m.s.).
Beyan kısa süreli dayanım akımı ile bağlantılı kısa süreli gecikme en az 0,05 s olmalıdır; tercih edilen değerler aşağıda verilmiştir:

0,05 – 0,1 – 0,25 – 0,5 – 1 s

Beyan kısa süreli dayanım akımı aşağıdaki çizelgede verilen değerlerden daha küçük olmamalıdır.

 
Yukarı Alt